За брауни няма ясна класическа рецепта, също както няма недвусмислено описание на нейната текстура. Всичко зависи от индивидуалните предпочитания. За някои този сладкиш представлява десерт, който е сочен или се разтяга като нуга. Други си представят десерта по-скоро като кекс или бисквитка.

Единственият правилен начин да намерите своя вариант е да опитате да приготвите колкото се може повече рецепти за този страхотен мега-шоколадов десерт.

Предлагаме ви да направите брауни с тъмна бира. По желание може да се замени със силно кафе. Текстурата на сладкиша зависи от времето за печене. Определете степента на готовност с дървена пръчица. 30-45 минути след изпичането пробийте блата в средата, като стигнете до дъното. Ако по клечката са полепнали трохи влажно тесто, това не означава, че сладкишът е недопечен. Ако обичате по-плътата текстура, печете около час.

Продукти: 160 г пшенично брашно, 30 г какао на прах, 110 г масло, 100 г тъмен шоколад, 125 мл тъмна бира, 4 яйца, 400 г захар, ванилия на вкус, 1 щипка сол.

Приготвяне: Заемете се с приготвянето на какаовото брашно. Смесете брашното с какаото на прах и солта. Пресейте сместа през сито.

Разтопете маслото на средно силен котлон за 2 минути. Дръпнете тенджерката от котлона и прибавете натрошения тъмен шоколад. Разбъркайте добре маслено-шоколадовата смес до пълното разтопяване на шоколада и получаването на еднородна смес. Изсипете тъмната бира и разбъркайте сместа.

В дълбока купа разбийте с миксер яйцата, като постепенно добавяте захарта. Разбивайте до побеляване на сместа. Можете да използвате бяла или тръстикова захар или да вземете в равни количества от двете.

Разбивайте яйцата със захарта до увеличаването на обема на сместа и получаването на пухкава кремообразна маса. Добавете ванилия и, като продължавате да разбивате, постепенно прибавете тъмната смес.

Сипете сухите съставки и омесете тестото. Не трябва прекалено дълго разбърквате, достатъчно е всички компоненти да са смесени и да не са останали бучки.

Прехвърлете в тавата за печене, застлана с хартия и намазана с масло. Препоръчително е формата да е с размер около 27,5 x 17,5 x 5 см.

Печете сладкиша в загрята до 180 градуса фурна. Тъй като десертът е доста висок (повече от 5 см), печете го около час, докато изсъхне. След изваждането от фурната, оставете да се охлади. След това завийте с фолио за свежо съхранение и го оставете да престои една нощ.

Преди сервиране нарежете десерта на порционирани парчета и поръсете какао на прах.