Падналите по-значителни дъждове ще затруднят качествените почвообработки и растително-защитните дейности

Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ

През изтеклия период над част от полските райони на страната, с изключение на Източна България, паднаха валежи над 30-40 л/кв.м., което доведе до увеличаване на почвените влагозапси в 50- и 100-cм слой, при посевите със зимни житни култури и угарите.

През следващия седемдневен срок агрометеорологичните условия ще се обуславят от средноденонощни температури около и над биологичния минимум, при които ще протичат вегетационните процеси при земеделските култури.

През периода при пшеницата ще се наблюдава масово братене, а при част от посевите ще се наблюдава и увеличаване на коефициента на братимост. При рапицата ще започне образуване на разклонения. При овощните видове ще имаме набъбване и разпукване на пъпките, а при някои костилкови (праскова, кайсия) в много райони и фаза цъфтеж. Започва да тече агротехноческия срок за сеитба на слънчоглед в Южна България.

През периода площите със зимни житни култури (отглеждани монокултурно) и стара люцерна трябва да се обследват за наличието и дейността на колониите на обикновената полевка. В овощните масиви продължават третиранията във фаза цветен бутон срещу струпясване, брашнеста мана, ранно кафяво гниене при семковите видове и срещу къдравост по прасковата, сачмянка по черешата. През периода в зеленчуковите градини може да се пристъпи към засяването на салатни репички.

В районите с паднали по-значителни количества от дъжд преовлажняването на орния почвен слой ще затруднява качествените почвообработки и растителнозащитните дейности.