Какви са препоръките на Игор Гришин от фирма Цеовита, официален представител на австрийската компания Акра за България

Ваня Велинска

- Г-н Гришин, и този сезон сме свидетели на много необичайно време. Топла зима, липса на ниски температури, които, както знаем, са изключително важни за правилен растеж и развитие на зимните житни култури, а също и липса на сериозна влага в почвата. Това са все предпоставки, които създават стресови условия за културните растения и притеснения за земеделските производители. Какви са вашите препоръки, какво трябва да направят фермерите, за да намалят неблагоприятните последици?

- Да, наистина както есента, така и зимата не бяха благоприятни за правилното развитие на есенните култури. На много места в страната те поникнаха значително по-късно, и тези растения в момента изостават във фенологични фенофази. Не може напълно да елиминираме тежкото положение, целта ни обаче е да сведем до минимум катастрофалните ефекти

Как да го направим?

Естествено, намесата трябва да е на полета, където растенията се развиват по-слабо и се нуждаят от стимулиране. Това може стане посредством балансирана храна, която да е насочена предимно към повишаване на активността на растежа на кореновата система. На първо място е важно да се осигури добро хранене с азот, който е необходим за нормалното развитие на пшеничените растения. А също и да има балансирано съотношение азот - фосфор. Да си припомним, какво казва науката, а именно, че оптималното съотношение в растението е N:P = 5:1, а оптималното съдържание на двата елемента в началото на четвъртия етап на онтогенезата е 5:5, т. е. азот 2% и фосфор - 0,9-1,1%.

- Да разбирам, че вие препоръчвате при пролетното подхранване освен азот да се внесе и фосфор?

- В ранна пролет, когато повърхността на листата вече е била активирана под въздействието на слънчевата светлина и е в състояние да абсорбира хранителни вещества, кореновата система все още не функционира при ниска почвена температура. Следователно торовете се абсорбират много бавно.

Традиционно в България се прилага азот или върху замръзнала почва, или чрез кореновия метод, като съдържанието му в кореновата зона през този период е доста високо.

Но да обърнем внимание и на фосфора. Наистина, при средна дневна температура от плюс 5-7 градуса (началото на активна пролетна вегетация), скоростта на асимилация на фосфор от почвата е 15 пъти по-ниска, отколкото през листната повърхност. Липсата на фосфор драстично намалява ефективността на азотните торове.

И затова препоръчваме по време на първото листно приложение на зимната пшеница да се даде достатъчно количество фосфор. Фосфорът от своя страна ще допринесе за по-интензивен растеж на корените.

Но искам да обърна внимание и на магнезия, който се абсорбира бавно от почвата, а за образуването на хлорофил, е необходим още в началните етапи на растежа на растенията.

- Значи да обобщим, че препоръката ви е земеделските производители да подадат балансирано съотношение от азотен и фосфорен тор, дори и магнезий. Необходимо ли на младите растения още нещо в този етап на развитие?

- За нормалното протичане на метаболитните процеси в растенията през този период е необходимо достатъчно и балансирано снабдяване с микроелементи

От микроелементите във фазата на пролетното възобновяване на вегетация на житните растения те най-много се нуждаят от мед, манган, цинк, молибден.

Достатъчно високите концентрации на мед и цинк ще повлияят положително и на устойчивостта на растенията към гъбни заболявания.

Цинкът при ниски температури се абсорбира слабо от почвата, дори и количеството му да е достатъчно, а при редица процеси (фотосинтеза, фосфорен и въглероден обмени др.), той е незаменим.

Молибденът играе особено важна роля в азотния метаболизъм, тъй като е част от ензима нитроредуктаза и значително повишава ефективността на азотните торове.

За да се осигурят оптимални условия за жизнените процеси в хранителния разтвор, е необходимо допълнителното присъствие на желязо и бор като съставни ензимни системи.

- Как земеделските производители да изберат подходящ продукт, предвид наистина по-сериозната ситуация в някои полета?

- При избора на препарати за първото листно приложение на зимната пшеница ние препоръчваме да се вземат предвид следните критерии:

Наличието и достатъчното количество необходими вещества за хранене на растенията: макроелементи - азот и фосфор; мезоелементи - магнезий и сяра; микроелементи - цинк, манган, мед, молибден.

Химическата форма и съставът на елементите в торовете трябва да осигуряват максимално ниво на абсорбция през листния апарат.

Наличието в препаратите на добавки, които повишават качеството и ефективността на пръскането.

Наличието на стимулиращи растежа вещества (основно от биологичен произход).

Качеството на използвани продукти и тяхната съвместимост с други компоненти на резервоарната смес.

- Някои специалисти препоръчват в този период да се използват и стимулатори на растежа. Вие включвате ли ги в препоръчваната технология?

- Да, резонно е да се използват такива продукти. Тъй като развитието на зимната пшеница в някои райони е доста слабо, е важно да се използват стимулатори на растежа и транспортни агенти, за да се повиши ефективността на листно хранене. По този начин, за да се разработят оптимални схеми за хранене на зимната култури през пролетта, е необходимо да се обърне внимание на: осигуряване на обработваемия слой на почва с минерални хранителни елементи - азот, фосфор, калий, сяра; характеристики на абсорбцията и наличието на хранителни елементите; особености на състоянието и физиологичните нужди на растенията в агроклиматичните условия на настоящия сезон.

- Кои от продуктите, които са включени в продуктовата ви листа, са подходящи за хранене на растенията в началото на пролетта.

- Решаваме въпросите за храненето на растенията в този период, като препоръчваме да се използват следните 7 продукта:

Акра Лист - листен тор с необходимите микро- и макроелементи.

Акра Плюс 9 - листен тор с необходимите микро- и макроелементи.

Акра МSB бактерии - естествена растителна помощ за повишаване на жизнеността и здравето на растенията.

Акра Sulpur + - елементарна сяра SO4, течна, с фунгициден ефект.

Акра Азотна - почвена бактерия.

Акра Азотна - листна бактерия.

Акра WD - за обработка на органичните вещества в почвата и растителни остатъци.

Слабите посеви се нуждаят от балансирана храна
Слабите посеви се нуждаят от балансирана храна
С възобновяване на вегетацията си растенията се нуждаят от лесна храна, която може да се подада чрез листата
С възобновяване на вегетацията си растенията се нуждаят от лесна храна, която може да се подада чрез листата