Фермерите трябва да се стремят да синхронизират заплождането, е съветът на д-р Божидар Иванов, експерт по преживните животни в Сева Анимал Хелт България

Жени Владинова

- Д-р Иванов, на демонстрацията, проведена за овцевъдите, казвате, че трябва да синхронизират оагването с търсенето на пазара. Как може да се постигне и колко време е необходимо?

- Въпросът е неточен! Овцевъдите трябва да направят индивидуален репродуктивен календар, всеки за своята ферма. В него се включва синхронизацията на еструса с хормони-подкожни импланти меловин или вагинални тампони синхропарт, може едновременно и двата варианта. Репродукцията е съобразена с търсенето на пазара, в зависимост дали искат да продават агнета на по-добра цена според сезона или млякото или и двете.

Планирането трябва да започне още след раждането на овцете майки

- За да се подобри генетиката в овчето стадо не са ли необходими години?

- Да. Това е дълъг процес (но не чак толкова дълъг в сравнение с говедата) и темата е обширна. Хубаво е нашите фермери да започнат да си правят годишен анализ на приходите от дейността. Така стъпка по стъпка ще се изчистват грешките в работата. И заедно със службите по земеделие, развъдните асоциации и ветеринарните специалисти ще се върви в правилна посока.

Важно е според това какво иска да продава собственикът - дали по-голямо количество мляко, или по-тежки и изравнени агнета, родени и отбити почти по едно и също време приплоди. Това се постига обаче със синхронизация. Затова фермерът трябва да се ориентира към съответната порода. Основните породи за мляко у нас са Лакон, Асаф, Аваси, Източнофризийска. А за месо са Ил Дьо Франс и Мутон Шароле. Тук е и решаващата роля на развъдните асоциации, които трябва да имат много разяснителни мероприятия между фермерите и да помагат за по-добри изкупни цени на продукцията (както е в другите страни като Холандия, Испания, Италия, Франция).

- Препоръчвате на фермерите да изготвят репродуктивен календар, който е специфичен за всяка отделна ферма. Защото всеки фермер има различни приоритети и изисквания. Какви дейности включва той?

- Репродуктивният календар е сбор на много ветеринарно-зоотехнически мероприятия, подредени по строго определен ред.

За начало се приема периодът на продаване на агнетата (средно 20 кг) или 2,5-3 месеца след раждане

Набелязва се кога трябва да родят животните според нашите нужди и цели (месец в годината). Връщаме 5 месеца назад (бременност) и определяме времето за осеменяване или естествено покриване/ ако използваме меловин. От тази дата връщаме още 30 дни за начало на подготвителното хранене и хормонално третиране.

Най-важните фактори, с които трябва да се съобразим във всяка една ферма, са:

каква е продължителността на лактацията (млечни ферми 170-210 дни;

месодайни ферми 60-90 дни);

брой овце-майки;

брой дзвиски;

период на изкупуване на мляко и агнета;

какъв метод на осеменяване ще се прилага - изкуствено осеменяване или естествено покриване;

брой и качество на кочовете във фермата;

задължително ултразвуково изследване за ранна диагноза на бременност.

- У нас преобладават фермите с екстензивни системи на отглеждане. Подобрявайки репродукцията, могат ли да подобрят и рентабилността?

- Основната цел на репродуктивния календар и хормоналните схеми е точно тава, да има фермерът "средство", което да му носи повече доходи и реално да вижда ползите от труда си. Проблемите в екстензивните ферми са свързани със спецификата в цикличността при овцете - силно изразена сезонност.

Ниска заплодяемост под 90%.

Ниска плодовитост 115-120%.

Удължена случна кампания.

Силно разтегната във времето агнилна кампания - 6-8 месеца.

Използване на непроверени разплодници (кочове).

- Как се извършва репродукцията във фермата?

- Според това какви са набелязаните цели в репродуктивния календар за годината можем да използваме два хормонални продукта - синхропарт тампони и меловин, с които при правилно прилагане и комбиниране предизвикваме еструс на определена група животни, предварително набелязана. След това чрез изкуствено осеменяване или естествено покриване от проверени разплодници в точно определено време се извършва заплождането.

След приключване на кампанията и отделяне на кочовете от овцете се изчаква 30 дни и се прави ултразвуково изследване за ранна диагностика на бременност.

Всички незаплодени животни влизат автоматично в друга група за синхронизация на еструса. Целта е всички животни да са заплодени в най-подходящия период.

Меловинът предизвиква еструс 50-70 дни след имплантирането му подкожно в областта зад ухото.

Схемите за използване на двата препарата трябва да се спазват много прецизно! От това зависи в голяма степен успеваемостта на синхронизацията.

Хормоналните продукти (меловин и синхропарт - тампони) помагат да се моделира репродукцията в стадото така, че да заплождаме животни.

Така можем при добре планиран репродуктивен календар да имаме три агнилни кампании за две години

Разбира се, животните в стадата трябва да са в добра телесна кондиция, за да постигнат тези резултати. Всички задължителни ветеринарно-хигиенни мероприятия (ваксинации, обезпаразитявания, почистване на помещения) трябва да са приключили преди започване на хормоналното третиране. Така животните нямат никакъв допълнителен стрес в този период.

- Какви са предимствата на синхронизирането на еструса?

Вече ги споменахме:

изтеглен и сбит размножителен сезон;

сбито чифтосване и оагване;

по-хомогенно стадо - по-добри изкупни цени на голяма група приплоди с изравнени килограми;

подобряване на заплодяемостта и плодовитостта;

благоприятства изкуственото осеменяване и по този начин подобряване на генетиката;

увеличаване на многоплодието;

увеличаване на печалбата на фермерите.

- А разходите на фермерите, ако прилагат съвременен мониторинг на стадото, големи ли са?

- Ако под мониторинг се има предвид ултразвуковото изследване за ранно откриване на бременност, което е много важно, за да не се губи ценно време, то варира от 1 до 2 лв. на животно в зависимост от големината на стадото. И, разбира се, от личната договореност между изследващ лекар и фермера.

- Д-р Иванов, кажете накрая нещо за тези прочути импланти меловин, които се поставят под кожата зад ухото и се използват за синхронизация на заплождането и на раждането. И то в извън размножителния сезон.

Имплантите меловин се прилагат, когато искаме плътна размножителна кампания!

Тя води до едно сбито, компактно раждане и получаване на изравнени приплоди.

За отбелязване е, че този начин на синхронизация може да доведе до изтегляне на размножителния сезон в удобен за нас момент, като овцете се разгонват по естествен начин и се покриват от разплодник.

- Как действа меловинът?

- Меловинът съдържа и излъчва след подкожно имплантиране хормона мелатонин. Той играе ролята на вестоносец на продължителността на деня, от което зависи размножаването при овцете. Когато продължителността на деня започне да намалява в края на лятото, то тогава започва да се отделя повече мелатонин от епифизната жлеза в мозъка и това е сигнал за превключване на половата система в режим на готовност. И животните започват да се размножават. По този начин, прилагайки меловин, ние даваме сигнал за започване на размножаването заблуждавайки организма, че е настъпил размножителният сезон.

И затова се казва, че според нашето желание можем да предизвикаме размножителен сезон, когато ние решим.

ПРЕДИМСТВАТА НА ИМПЛАНТИТЕ МЕЛОВИН

Много лесен за използване в сравнение с тампоните - средното време на прилагане е около 20 секунди.

Използва се при овце, дзвиски, кочове, кози - както при млечни, така и при месодайни.

Повишава плодовитостта, което ще рече повече близнаци, но без тризнаци.

Може да се синхронизират едновременно голям брой животни - до 1000.

Използва се ефективно в извънразмножителния сезон, в т.нар. анестрален период.

С меловин 65% от животните раждат за 7-10 дни.

Д-р Божидар Иванов (вторият от ляво на дясно) обяснява за предимствата на имплантите меловин и как се поставят.
Д-р Божидар Иванов (вторият от ляво на дясно) обяснява за предимствата на имплантите меловин и как се поставят.
Календар за заплождане на овцете през април, прилагайки меловин
Календар за заплождане на овцете през април, прилагайки меловин
Имплантите меловин се поставят под кожата зад ухото. Използват се за синхронизация на заплождането и на раждането, особено в извън размножителния сезон.
Имплантите меловин се поставят под кожата зад ухото. Използват се за синхронизация на заплождането и на раждането, особено в извън размножителния сезон.