Робот подава ръка в брането на пипер

29 февруари 2020
Агротехника
10602
1 2 3 4 5 6
 

За да се справи с огромния недостиг на работници, селскостопанската индустрия се обръща към машини като Sweeper, за да задоволи нуждите си от прибиране на реколтата

В съвременните оранжерии има голямо търсене за автоматизиране на труда. Наличието на квалифицирана работна сила, която приема повтарящи се задачи в сурови парникови климатични условия, намалява бързо. Получаващото се увеличение на разходите за труд и намаленият капацитет оказват голям натиск върху конкурентоспособността на оранжерийния сектор.

Производителността на роботи за автоматизирана беритба на плодове и зеленчуци остава забележително неподвижна през последните три десетилетия. Досега в световен мащаб са разработени около 50 роботизирани системи за прибиране на реколтата, от които нито една не е успешно комерсиализирана до тази дата.

Средно успехът на прибиране на реколтата на прототипите е около 66% (стойностите варират между 40% и 86%), с време на цикъл от 33 секунди на плод (стойностите варират между 1 и 227 секунди). Това представяне е далеч под това, което е търговско жизнеспособно.

Пазарът изисква машина, която е високо точна и бърза.

Въпреки това, почти перфектният успех на прибиране на реколтата и високата скорост не са непременно предпоставки за икономическа жизнеспособност и дори роботите с по-ниска производителност могат да бъдат от огромна подкрепа за производителите. Основният проблем е по-скоро разликата между необходимото и постигнато ниво на технологична готовност. По-специално, представените по-рано решения най-често нямат практическа стабилност, контрол на неуспехите и изискваната логистика след прибиране на реколтата.

Целта на финансирания от Европейския съюз изследователски проект Sweeper е да се разработи, тества и утвърди практическо решение за събиране на сладък пипер в реални условия.

До момента роботът е преминал обширни полеви тестове в търговска оранжерия с голямо разнообразие от условия (различни редове, както и различни сортове плодове/състояния на културата). Специфичните хипотези, които бяха тествани, са дали производителността на реколтата зависи от сорта сладък пипер и модификациите на реколтата. Освен това роботът е интегриран в логистиката на оранжерията (оборудвана с мобилна платформа, която автономно се движи по редовете).

В проекта участват 6 партньора от 4 различни държави (Нидерландия, Белгия, Швеция и Израел). Консорциумът се състои от фундаментални и приложни изследователски организации, системен интегратор и модерен производител на сладък пипер. В консорциума се предлага широк спектър от дисциплини, включително: градинарство, градинарско инженерство, машинно зрение, сензори, роботика, контрол, интелигентни системи, софтуерна архитектура, системна интеграция и управление на оранжерийните култури.

Роботизираната система е съставена от стандартно индустриално рамо за робот с шест степени на свобода, специално проектиран краен ефектор, висок клас основен компютър с графичен процесор, програмируеми логически контролери, сензори, друго електронно оборудване и малък контейнер за съхраняване на реколтата. Единият контролер отговаря за операциите на количката, друг - за функциите на крайния ефектор. Цялото оборудване е монтирано на количка, която може да се движи по релса и по бетонния под

Тя има ножичен повдигач, който помага на платформата с манипулатора на робота да стигне до зоната на реколтата. Както задвижването на количката, така и ножичното повдигане, системата на камерата и манипулаторът се контролират от основния компютър на системата. Цялата система се захранва от 24 V акумулаторни батерии.

Крайният ефектор е инструментът, монтиран на последната връзка на рамото на робота. Целта му е да улесни безопасното изваждане на плодовете от растението и също така да ги задържи по време на транспортирането до контейнера.

Ефекторът е снабден с индивидуално изработени LED осветителни тела. Освен това отгоре на корпуса се поставя механизъм за фиксиране на стъблото на растението с вибриращ нож, конфигуриран да изрязва плодовата дръжка.

След това устройството за хващане, което се състои от шест метални пръста, покрити с мека пластмаса, поема плода. Пръстите са прикрепени към горната част на корпуса на камерата на крайния ефектор.

Според Полина Курцер, доцент доктор в катедрата по индустриално инженерство и управление на BGU, които са един от партньорите в проекта, използването на роботи за събиране на плодове и зеленчуци ще направи революция в икономиката на селското стопанство. "Sweeper избира методично и точно", казва тя. "Когато бъде напълно разработен, той ще даде възможност за прибиране на реколтата 24/7 драстично ще намали развалянето на зеленчуците, както и разходите за труд, и ще предпази фермерите от колебанията на пазара."

За Sweeper трябва да се проведат още изследвания, за да се увеличи скоростта и успеваемостта на беритбата. След последните резултати от тестовете, изследователите зад проекта очакват роботът да бъде търговски достъпен през следващите няколко години.

Още от Агротехника
0

Тестването на електронния асистент ще се извършва във ферми в Шотландия за година и половина Британският стартъп Crover разработи невероятен робот, който може да се потопи в зърно

0

Тракторът MF 8S на Massey Ferguson съчетава предимствата на свързаността и изискванията за интелигентно земеделие * Със сеялките Taro HD и SL на HORSCH сеитбата се управлява автоматично В няколкото

0

New Holland обяви, че е подписала споразумение за партньорство с Maschio Gaspardo. Италианският производител на машини ще произведе две гами дискови брани и плугове

0

Само за две години стартъпът AgXeed разработи готова за употреба машина Преди месец нидерландският стартъп AgXeed направи премиера на своя робот-трактор

0

Защо механичен вместо химически контрол на плевелите? * Различният инвентар Finger във версии Chopstar, Rollstar и Hillstar отговаря на нуждата от адекватна хигиена на полето Преди стотина години

Последни новини
0

Земеделието е един от основните икономически и социални стълбове в страните от Черноморския регион. Пред неговото развитие, обаче, стоят редица сериозни предизвикателства като: недостатъчна

0

Био сусамов тахан с възможно наличие на пестициди също се изтегля Нидерландският производител Bettinehoeve BV е започнал изтегляне от пазара на козе сирене Bettine Blanc ripened goats cheese, 1 кг

0

Германският производител JERMI Kasewerk GmbH изтегля от пазара всички произведени партиди от продукта си „Козе сирене с благородна плесен“. Причина за изтеглянето е една партида от козето сирене с

0

“Очаква ни нормална зима, малко по-топла от обичайното и с валежи в нормата". Това заяви климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от Нова тв. По прогнози повече валежи ще има в Италия и Гърция

0

Земеделският производител Румен Тодоранов, който бе открит мъртъв в петък в дома му в горнооряховското село Поликраище, се е самопрострелял с ловната пушка на баща си

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1803 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 7 259 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 52 844, от които 31 520 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Прекръстил се на Никола Цветин по волята на учителя си Илия Бешков, който му казал: Ти си селско момче, не ти подхожда такова име Нарисувал е едни от най-сполучливите портрети на Левски и Ботев, сега твори с въглени от изгорялата си къща Казват му чудака от Северозапада. Защо ли? Ами на 91 години живее на село в разграден двор

Как да избегнем коварния вирус - съвети на американските здравни служби стъпка по стъпка 43 милиона души в света са хванали коронавирус от началото на пандемията, 1,2 млн. са починали, а броят на заразените продължава да расте. Какво да правим, ако ние или наши близки са лепнали COVID-19 или са уязвими от вируса