Продукти: (за шоколадовата кексова основа) Всички продукти трябва да са със стайна температура: 80 г масло (можете да го замените с маргарин), 2 яйца, 80 г пресято пшенично брашно, 80 г захар, 2 ч. лъж. с връх какао, 1 ч.лъж. бакпулвер, щипка сол.
за кокосовия пълнеж: 400 мл прясно мляко, 80 г захар, 10 г ванилова захар, 2 равни суп. лъж. грис, 200 г кокосови стърготини, 100 г масло
За глазурата: 150 г млечен шоколад, 40-80 мл прясно мляко (колкото повече е млякото, толкова по-мека ще е глазурата)
Освен това ще ви е нужна правоъгълна тава с размери 22х25 см или кръгла, с диаметър 24 см.
Приготвяне: За шоколадовата основа с миксер разбийте маслото със захарта и щипка сол. Добавете яйцата и разбивайте още 3-4 минути.
Смесете брашното с какаото и бакпулвера и пресейте в тестото. Разбъркайте с дървена шпатула до получаването на гладко еднородна смес. Прехвърлете тестото във форма, предварително покрита с хартия за печене. Изравнете. Печете 12-15 минути на 180 градуса или до готовност.
За кокосовиа пълнеж: Загрейте прясното мляко и на тънка струйка прибавете гриста, като непрекъснато бъркате. Варете до образуването на първите мехурчета в сместа. Ще се получи доста рядък грис. Не се притеснявайте, по-късно ще се сгъсти. Трябва да знаете, че грисът изобщо не се усеща в готовия крем. Ако искате, можете да го замените с нишесте (1 супена лъжица). Добавете захарта, ваниловата захар, маслото и кокосовите стърготини. Смесете всичко и изсипете върху шоколадовата основа.
Глазурата можете да направите с млечен шоколад и вкусът ще е много подобен на бонбоните "Баунти", тъй като и при тях има кокосов пълнеж в млечен шоколад.
За да направите глазурата предварително трябва да загреете прясното мляко и с него да залеете шоколада. Разбъркайте енергично, докато шоколадът се разтопи и с получената смес покрийте сладкиша. Оставете на стайна температура да се охлади напълно, след което можете да го сложите в хладилника за час и половина, така че да се стегне напълно.
Коментари