СЛЕД БРЕКЗИТ: За чия сметка се трансформира млечният пазар в Европа?

22 февруари 2020
Животновъдство
4959
Няма снимка
Великобритания не произвежда достатъчно мляко, за да отговори на търсенето. Досега тя се справя с проблема, ползвайки договорки за внос от страни с излишък на мляко като Ирландия, Германия, Франция, Белгия и Дания.
1 2 3
 

Излизането на Великобритания от ЕС уби рентабилността в млекопроизводството, твърди Ник Уилън, изп. директор на Dale Farm

Високите тарифи на ЕС за износ ще смажат сектора, категорични са ирландските животновъди

Жени Владинова

Анализаторите както в Европейския съюз, така и в отделилата се Великобритания, мълчат. Никой не иска да дава прогнози как ще се търгува с мляко и млечни продукти между ЕС и Великобритания.

А е важно, защото и производството, и търговията в тази ключова агрохранителна индустрия №1 досега беше под общ знаменател ЕС. Без граници, свободно преминаване на доставките - пазарът на мляко бе един. За всички - без значение кога си станал член на ЕС, без значение дали имаш собствено производство, или не, без значение дали страната е силно развита или развиваща се. Подпомагането в сектора също бе регламентирано и почти унифицирано. Имаше мляко и млечни продукти - във всичките им разновидности, за всички европейски потребители. Но коментари сега липсват, което е изненадващо, дори тревожно.

Но не е изненада, че и този път фермерите изразиха първи позицията си. Познайте кои - това са 1250 млекопроизводители от Северна Ирландия и Великобритания. Те са категорични, че отделянето от ЕС е засегнало икономиката им. И са прави - всеки, интересуващ се от млечния бранш, знае, че млекопроизводството и млекопреработката са от най-силните пазарни сегменти на селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост на Ирландия и Великобритания. Защото млечният им сектор осигуряваше около 1,5 млрд. британски лири годишен оборот!

А това е почти 1/4 от общите продажби в сектора. Затова и коментарът на г-н Уилан, изп- директор на Dale Farm, е песимистичен: "Всички ще преминем от ситуация, в която имаме наистина силна индустрия към индустрия, която вече няма да прави пари." Според него митническите тарифи сами ще премахнат общата рентабилност в бранша. А това означава, че вече липсва устойчива ситуация за бизнес. Според ирландските фермери и техните колеги британци секторът остава в постоянно "несигурно" положение. И дори прогнозите за бъдещи търговски сделки и нови пазари, звучат несериозно, защото за тяхната реализация трябват години за балансиране на сектора.

А пазарите със Стара Европа вече няма да са изгодни. Защото половината от млякото от Северна Ирландия ще бъде с тарифи най-малко 40% независимо дали е преминало границата за преработка, или се е продавало като готов продукт като масло, сирене и кисели млека на пазарите на ЕС.

А другата, също много лоша, новина е, че правителството ще трябва да защити доходите на млечните ферми с механизъм за поддръжка на цените. И той ще трябва да продължи поне една година, докато бъдещето се очертае като изисквания, правила и други непредвидени още уточнения.

И поради всички неясноти, чийто брой все още не знаят нито в Лондон, нито в Брюксел млечният сектор минава в "режим на оцеляване"

Затова и Ник Уилън предупреждава, че секторът ще бъде оставен в "несигурна" позиция. И дори с намеса на правителството това няма да се промени. За фермерите млекопроизводители както от Северна Ирландия, така и от Острова, единствената задача сега е "поддръжка на живота". Т.е. грижата за млечните животни - те са единственият им капитал!

Най-притеснителният елемент в момента за млекопроизводителите според изп. директор на Dale Farm е, че "сега вървят огромни задкулисни договаряния". Но явно все още не се е стигнало до решаване на "съдбата" на млечната промишленост. Особено какво ще се прави с 1/3 от Северна Ирландия, която произвежда мляко, което доскоро преминаваше границата за преработка в Република Ирландия.

Фермерите са подложени на "кръстосан огън". И въпреки че всеки знае, че Северна Ирландия има невероятно развита млечна индустрия, която е конкурентоспособна в международен мащаб, тя няма да може да поеме шока. И не може да продължи да функционира на "командно дишане", защото как да спрат кравите да дават мляко?

Какво показва статистиката:

Пазарът на млечни продукти в ЕС достига $ 645 млн. през 2018 г., като има ръст от 2,2%, информира IndexBox. За да се подготвите за следващите числа, трябва да има задължително припомняне, че износът на мляко е много печеливш бизнес и струва милиарди. Само за една година глобалните продажби на мляко възлизат на 36,4 млрд. долара.

И тук е мястото за уточнение: Европа (досега) е направила 52,5% от световния износ на мляко и млечни продукти за една година. Много са държавите от ЕС, които са изнесли мляко с най-високи стойности в долари. Някои са дори в челната четворка до 2019. Те са

Германия - 2,8 млрд. долара - 9,8% от общия световен износ на мляко;

Холандия - 2,5 млрд. долара - 8,6%;

Белгия - 1,7 млрд. долара - 6,1%;

Франция - 1,5 млрд. долара - 5,4%;

Обединеното кралство - 788,1 млн. долара - 2,85;

Полша - 785,4 млн. долара - 2,75;

Ирландия - 570,3 млн. долара - 25;

Чехия - 494,9 млн. долара - 1,7%.

В дълъг списък от 15 държави в света само 3 са увеличили стойността на износа на мляко. Но единствената европейска държава е Ирландия. При нея ръстът е от 34,1%. Дали обаче така ще е и занапред? По всичко личи, че това едва ли ще се случи скоро.

А сега да видим кой водеше доскоро класацията по производство на мляко от държавите в ЕС:

Великобритания е с 62 хил. т мляко и продукти или 30% от общия обем

Освен това производството на млечни продукти в Обединеното кралство надхвърля 3 пъти количествата, регистрирани от втория по големина производител - Франция (22 хил. т). А Чехия (20 хил. т) се нарежда на трето място по общо производство с 10% дял.

По всичко личи, че договарянията за търговски тарифи между двата вече конкуретни пазара на мляко и млечни продукти като ЕС и Кралството ще са тежки и дълги. И всички временни решения и неясноти ще са за сметка на производителите. От едната страна ще са европейските фермери, а от другата - техните колеги и доскорошни партньори ирландски и английски животновъди.

Ще станат ли млечните продукти лукс на Острова?

Да, защото ще са много скъпи

Причината е съвсем прозаична: покачване на цените най-малко поради удължаване на пътуването от фермата до потребителя, сочи доклад на Лондонския институт по икономика.

Великобритания не произвежда достатъчно мляко, за да отговори на търсенето. Досега тя се справя с проблема, ползвайки договорки за внос от страни с излишък на мляко като Ирландия, Германия, Франция, Белгия и Дания.

Но с високи тарифи според правилата на Световната търговска организация цените ще се повишат. Защото млечните продукти и месото привличат високите тарифи.

Ето пример: млечен продукт със съдържание на мазнини от 3% до 6% има тарифа от 74%, докато прясната моцарела е с оценка 41%, а неузрялото сирене - 68%.

А дори да се постигне договаряне без тарифи или минимални, вносът ще има скъпи закъснения в Дувър

А всяко 7-минутно закъснение на пристанище като Дувър ще добавя 111 паунда допълнително на контейнер поради допълнителни разходи за труд.

Има и още: Правилата за сертификат за произход могат да добавят 48 евро (45 британски лири). А само ветеринарният контрол ще струва 50,60 паунда на пратка.

Има и разходи за гориво, поддръжка на камиони, загуба на срок на годност на бързоразвалящи се стоки.

Трябва да се предвиди дори увеличението на заплати на водолазите, напомнят анализаторите от Лондонския институт по икономика.

Изводите

След всичко казано дотук, пределно ясно е, че огромната тежест от промените в пазара на мляко между ЕС и Великобритания ще се стовари върху фермерите млекопроизводители и от двете страни.

А другият потърпевш са потребителите, също от двете страни. Но лошото е, че и на едните, и на другите ще им трябват по-дълбоки джобове!

Още от Животновъдство
0

Срокът за кандидатстване е до 31 май, субсидиите ще бъдат платени до 30 юни ДФ „Земеделие” публикува Списък със земеделските стопани, които имат право да участват в подпомагането за държавната помощ

0

Как да ги избегнете? От време на време птицевъдите се сблъскват с последствията от неуспешна ваксинация, когато поголовието не развива адекватно равнище на титрите на антителата или пък птиците се

0

Млечните крави преминават през етап на емоционална нестабилност  - до този извод стигат канадски учени, наблюдавали телета Холщайн на възраст 1 и 3 месеца и на 1 и 1,5 години

0

Африканската чума по свинете продължава да влияе негативно на промишленото и домашното свиневъдство в Румъния. По данни на румънския Национален статистически институт през 2019 г

0

Не, защото е нарушена веригата на доставки, търговия и преработка. Но пък има самостоятелни играчи, втренчени в субсидии с “премиум” клиенти, е коментарът на Андрей Чалъков

Последни новини
0

Срокът за кандидатстване по подмярка 6.3 ще е недостатъчен Диана Ванчева В момента е отворен целеви прием по подмярка 6.3, която оказва стартова помощ за развитие на малки стопанства от ПРСР

0

Изплащането на пенсиите за април 2020 г. от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне от днес и ще приключи на 23 април. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено

0

Времето ще бъде слънчево. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 2 градуса, в източните райони до 7-8 градуса

0

Завирените обеми в комплексните и значими язовири е 4119,6 млн. м3, което представлява 62,4 процента от общите им обеми. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ)

0

Въпреки, че е сезонен и ръчен труд, корковият бизнес регистрира сериозно увеличение в последните 2 години Производството на тапи за вино от корков дъб е вековна традиция в Португалия със 70-

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев няма да получава заплатата си до края на извънредното положение. Той влиза в групата, за която депутатите решиха снощи да дарява парите си - народните представители и министрите заедно с всички членове на политическите им кабинети. Според структурата на здравното министерство главният държавен

Възстановяването няма да бъде лесно. Артистите няма да бъдат в неплатен отпуск, ще имат възможност да се приготвят за новия сезон, заплащането им е осигурено. Към момента това е от бюджета на министерството. Техните заплати няма да зависят от това колко зрители имат. Това каза пред БНТ министърът на културата Боил Банов

24 са новите случаи на коронавирус от днес. 565  са общо случаите. София 15, Пирогов - 4ма в Александровска има 1, от центъра за Спешна медицинска помощ 1, Тогуда 3-ма, Враца - 1, Варна - 1 жена, Пазарджик 1 жена, в болницата пещера, в Пловдив - 1 мъж в Св. Георги. Стара загора - 1, Сливен - 1 мъж, Хасково - 2-ма, брат и сестра