СЛЕД БРЕКЗИТ: За чия сметка се трансформира млечният пазар в Европа?

22 февруари 2020
Животновъдство
6579
Няма снимка
Великобритания не произвежда достатъчно мляко, за да отговори на търсенето. Досега тя се справя с проблема, ползвайки договорки за внос от страни с излишък на мляко като Ирландия, Германия, Франция, Белгия и Дания.
1 2 3
 

Излизането на Великобритания от ЕС уби рентабилността в млекопроизводството, твърди Ник Уилън, изп. директор на Dale Farm

Високите тарифи на ЕС за износ ще смажат сектора, категорични са ирландските животновъди

Жени Владинова

Анализаторите както в Европейския съюз, така и в отделилата се Великобритания, мълчат. Никой не иска да дава прогнози как ще се търгува с мляко и млечни продукти между ЕС и Великобритания.

А е важно, защото и производството, и търговията в тази ключова агрохранителна индустрия №1 досега беше под общ знаменател ЕС. Без граници, свободно преминаване на доставките - пазарът на мляко бе един. За всички - без значение кога си станал член на ЕС, без значение дали имаш собствено производство, или не, без значение дали страната е силно развита или развиваща се. Подпомагането в сектора също бе регламентирано и почти унифицирано. Имаше мляко и млечни продукти - във всичките им разновидности, за всички европейски потребители. Но коментари сега липсват, което е изненадващо, дори тревожно.

Но не е изненада, че и този път фермерите изразиха първи позицията си. Познайте кои - това са 1250 млекопроизводители от Северна Ирландия и Великобритания. Те са категорични, че отделянето от ЕС е засегнало икономиката им. И са прави - всеки, интересуващ се от млечния бранш, знае, че млекопроизводството и млекопреработката са от най-силните пазарни сегменти на селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост на Ирландия и Великобритания. Защото млечният им сектор осигуряваше около 1,5 млрд. британски лири годишен оборот!

А това е почти 1/4 от общите продажби в сектора. Затова и коментарът на г-н Уилан, изп- директор на Dale Farm, е песимистичен: "Всички ще преминем от ситуация, в която имаме наистина силна индустрия към индустрия, която вече няма да прави пари." Според него митническите тарифи сами ще премахнат общата рентабилност в бранша. А това означава, че вече липсва устойчива ситуация за бизнес. Според ирландските фермери и техните колеги британци секторът остава в постоянно "несигурно" положение. И дори прогнозите за бъдещи търговски сделки и нови пазари, звучат несериозно, защото за тяхната реализация трябват години за балансиране на сектора.

А пазарите със Стара Европа вече няма да са изгодни. Защото половината от млякото от Северна Ирландия ще бъде с тарифи най-малко 40% независимо дали е преминало границата за преработка, или се е продавало като готов продукт като масло, сирене и кисели млека на пазарите на ЕС.

А другата, също много лоша, новина е, че правителството ще трябва да защити доходите на млечните ферми с механизъм за поддръжка на цените. И той ще трябва да продължи поне една година, докато бъдещето се очертае като изисквания, правила и други непредвидени още уточнения.

И поради всички неясноти, чийто брой все още не знаят нито в Лондон, нито в Брюксел млечният сектор минава в "режим на оцеляване"

Затова и Ник Уилън предупреждава, че секторът ще бъде оставен в "несигурна" позиция. И дори с намеса на правителството това няма да се промени. За фермерите млекопроизводители както от Северна Ирландия, така и от Острова, единствената задача сега е "поддръжка на живота". Т.е. грижата за млечните животни - те са единственият им капитал!

Най-притеснителният елемент в момента за млекопроизводителите според изп. директор на Dale Farm е, че "сега вървят огромни задкулисни договаряния". Но явно все още не се е стигнало до решаване на "съдбата" на млечната промишленост. Особено какво ще се прави с 1/3 от Северна Ирландия, която произвежда мляко, което доскоро преминаваше границата за преработка в Република Ирландия.

Фермерите са подложени на "кръстосан огън". И въпреки че всеки знае, че Северна Ирландия има невероятно развита млечна индустрия, която е конкурентоспособна в международен мащаб, тя няма да може да поеме шока. И не може да продължи да функционира на "командно дишане", защото как да спрат кравите да дават мляко?

Какво показва статистиката:

Пазарът на млечни продукти в ЕС достига $ 645 млн. през 2018 г., като има ръст от 2,2%, информира IndexBox. За да се подготвите за следващите числа, трябва да има задължително припомняне, че износът на мляко е много печеливш бизнес и струва милиарди. Само за една година глобалните продажби на мляко възлизат на 36,4 млрд. долара.

И тук е мястото за уточнение: Европа (досега) е направила 52,5% от световния износ на мляко и млечни продукти за една година. Много са държавите от ЕС, които са изнесли мляко с най-високи стойности в долари. Някои са дори в челната четворка до 2019. Те са

Германия - 2,8 млрд. долара - 9,8% от общия световен износ на мляко;

Холандия - 2,5 млрд. долара - 8,6%;

Белгия - 1,7 млрд. долара - 6,1%;

Франция - 1,5 млрд. долара - 5,4%;

Обединеното кралство - 788,1 млн. долара - 2,85;

Полша - 785,4 млн. долара - 2,75;

Ирландия - 570,3 млн. долара - 25;

Чехия - 494,9 млн. долара - 1,7%.

В дълъг списък от 15 държави в света само 3 са увеличили стойността на износа на мляко. Но единствената европейска държава е Ирландия. При нея ръстът е от 34,1%. Дали обаче така ще е и занапред? По всичко личи, че това едва ли ще се случи скоро.

А сега да видим кой водеше доскоро класацията по производство на мляко от държавите в ЕС:

Великобритания е с 62 хил. т мляко и продукти или 30% от общия обем

Освен това производството на млечни продукти в Обединеното кралство надхвърля 3 пъти количествата, регистрирани от втория по големина производител - Франция (22 хил. т). А Чехия (20 хил. т) се нарежда на трето място по общо производство с 10% дял.

По всичко личи, че договарянията за търговски тарифи между двата вече конкуретни пазара на мляко и млечни продукти като ЕС и Кралството ще са тежки и дълги. И всички временни решения и неясноти ще са за сметка на производителите. От едната страна ще са европейските фермери, а от другата - техните колеги и доскорошни партньори ирландски и английски животновъди.

Ще станат ли млечните продукти лукс на Острова?

Да, защото ще са много скъпи

Причината е съвсем прозаична: покачване на цените най-малко поради удължаване на пътуването от фермата до потребителя, сочи доклад на Лондонския институт по икономика.

Великобритания не произвежда достатъчно мляко, за да отговори на търсенето. Досега тя се справя с проблема, ползвайки договорки за внос от страни с излишък на мляко като Ирландия, Германия, Франция, Белгия и Дания.

Но с високи тарифи според правилата на Световната търговска организация цените ще се повишат. Защото млечните продукти и месото привличат високите тарифи.

Ето пример: млечен продукт със съдържание на мазнини от 3% до 6% има тарифа от 74%, докато прясната моцарела е с оценка 41%, а неузрялото сирене - 68%.

А дори да се постигне договаряне без тарифи или минимални, вносът ще има скъпи закъснения в Дувър

А всяко 7-минутно закъснение на пристанище като Дувър ще добавя 111 паунда допълнително на контейнер поради допълнителни разходи за труд.

Има и още: Правилата за сертификат за произход могат да добавят 48 евро (45 британски лири). А само ветеринарният контрол ще струва 50,60 паунда на пратка.

Има и разходи за гориво, поддръжка на камиони, загуба на срок на годност на бързоразвалящи се стоки.

Трябва да се предвиди дори увеличението на заплати на водолазите, напомнят анализаторите от Лондонския институт по икономика.

Изводите

След всичко казано дотук, пределно ясно е, че огромната тежест от промените в пазара на мляко между ЕС и Великобритания ще се стовари върху фермерите млекопроизводители и от двете страни.

А другият потърпевш са потребителите, също от двете страни. Но лошото е, че и на едните, и на другите ще им трябват по-дълбоки джобове!

Още от Животновъдство
0

• Последните пет години рапицата е сред най-рентабилните култури, отглеждани в България. • Първа носи приход на стопанството и дава възможност да се посрещнат спешни разходи

0

Свива ли се секторът и какви ще са последствията? Жени Владинова Има хора, родени да гледат животни. Те са търпеливи и спокойни и, макар понякога на вид да са сериозни и твърди мъже

0

Смъртоносният вирус, наречен „заешка ебола“, се разпространява в югозападната част на САЩ, убивайки хиляди диви и домашни животни. Това съобщават от Business Insider

0

Такива са прогнозите на Университета по ветеринарна медицина във Виена Защо за ветеринарните лекари в Германия бъдещето на бранша е мрачно? Жени Владинова Кристиан Дюрнбергер от Изследователския

0

От 15 юли до 31 юли 2020 г. животновъдите ще могат да кандидатстват по нова схема за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове“, съобщават от пресцентъра на Държавен фонд

Последни новини
0

Температура над +40° C за северните ширини изглежда днес немислима, но тя може да се превърне в нова норма до края на века, ако настоящите тенденции в емисиите на парникови газове не се променят

0

Свързаните агро климатични станции на Sencrop вече са достъпни чрез дистрибуторските мрежи Trimble и Vantage във Великобритания и целия ЕС след назначаването на френския агротехнически старт-ъп като

0

Три четвърти от всички угоявани свине страдат от язва на стомаха, което се отразява на растежа им, напомнят от Европейския съюз на ветеринарните лекари

0

Доказано е, че най-опасни за птиците са дребните прахови частици. Прахът е опасен за отглежданите птици, но няма птицеферма, в която да няма прах. Колкото по-дребни са праховите частици

0

Пчелната-майка е най-важният индивид в пчелното семейство и функциониране на пчелина зависи от нея. Биологично ролята й в кошера е двойна - снасяне на яйца и производство на феромон

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

11 хил. организации са регистрирани в Евросъюза, най-много от Белгия и Германия. Има и 65 български - банки, енергодружества, съюзи на производители, борци за ромски права Как бизнесът и властта да хигиенизират отношенията си - това е сред основните въпроси, които изскачат зад любопитната комуникация между “Дондуков” и Русе

Лекарка от Велико Търново от Лигата на достойните българи на в."24 часа" дава доц.Мангъров на Етичната комисия на БЛС заради обвинения за източване на НЗОК и обиди към колеги на първа линия срещу коронавируса. Доцентът, който е основен критик на мерките и действията на НОЩ, в четвъртък отново се изказа критично към случващото се в здравната

Българската мафия постигна невъзможното - обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, от прокуратурата. Това заяви президентът Румен Радев, който излезе пред протестиращите в негова подкрепа под прозорците на "Дондуков" 2. Братя българи, благодаря на всички