Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

Чесънът (Allium sativum) е едногодишно растение, което се размножава вегетативно. Той е студоустойчива и светлолюбива зеленчукова култура. За да образува скилиди посадъчният материал трябва да е преминал през яровизация - въздействието на ниски положителни температури (5-10°С). Оптималната температура за развитието на листнатамаса на чесъна е 15°С , а за луковиците - 20-25°С (през периода на зреене).

Чесънът се развива добре на глинесто-песъчливи, плодородни, добре аерирани почви. Добри предшественици на чесъна са бобовите култури, бостаните, доматите, пипера, краставиците и др. Чесънът не понася монокултурно отглеждане и на дадено място трябва да се засажда след 4-5 години. Към влагата в почвата растенията имат повишени изисквания през периода на формиране и растежа на листната маса.

У нас се отглеждат два вида чесън - зимен и летен.

Обикновено зимният чесън се засажда в средата на октомври и се отглежда главно за консумация на зелено (листа, стъбло) през пролетта. Сериозни повреди по зимния чесън нанася чесновата муха. Възрастните индивиди са насекоми с дължина до 8мм с ръждивокафяво, силно окосмено, тяло.

Чесновата муха има едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо. Вредят ларвите на мухите. Те са бели с дължина до 11мм. Ларвите се вгризват в стъблото на чесъна. Повредените растения изостават в развитието си, листата пожълтяват и увяхват. За борба с този вредител няма официално регистрирани инсектициди. Препоръчва се трикратно третиране с някои от посочените препарати: Вазтак Нов100 ЕК- 0,02%, Децис -0,04%, Би-58 Топ (Данадим Прогрес 400 ЕК) – 0,1%, Карате Зеон 5 КС – 0,02%, и др. Първото третиране трябва да се извърши в началото на летежа на мухите през най-критичната фаза на растенията – 2-3 лист, а следващите – през 10-12 дни.

Летният чесън се отглежда за производство на луковици. Скилидките на летния чесън се засаждат през втората половина на февруари. Основната обработка на предвидените площи за отглеждане на летен чесън се провежда през есента, след прибиране на предшественика, на дълбочина 20-25см. Ако не е извършено торене на предшественика с основната обработка на площите се внасят добре разложен оборски тор (чесънът не понася пресен оборски тор), фосфорни и калиеви торове. За площ от 100м2 се препоръчва торене с 4-5 кг суперфосфат, 2-3 кг амониев нитрат, 1-2 кг калиев сулфат.

Преди сеитбата на чесъна се извършва плитка почвообработка (на дълбочина 10-12см), оформят се лехи и редове. Разстоянието между лехите е 40-50см, между редовете – 15-20см. Непосредствено преди сеитбата скилидките на чесъна се отделят внимателно и сортират. Засаждат се здрави скилидки на разстояние 8-10см в реда, на дълбочина 4-6см. За 100 м2, в зависимост от едрината им, са необходими около 9-10 кг луковици. След засаждането площта се заравнява. При благоприятни условия чесънът пониква след 10-15 дни. През вегетацията основните грижи при отглеждането на летният чесън включват окопаванe (1-2) и плевене.

Летният чесън се прибира обикновено в средата на юли. След изваждане луковиците се изсушават и съхраняват на сухо и проветриво място. При правилно съхранение те се запазват в добро състояние до пролетта.

Чесънът е богат на витамини (А,В1,В12,С), минерали (желязо, фосфор, германий), отличава се с високо съдържание на фитонциди, които унищожават редица патогени. У нас чесънът освен като зеленчук има широко приложение в народната медицина като имуностимулатор и природен антибиотик срещу вируси, бактерии и гъбички. Той е добре познато, ефикасно, средство срещу чревни паразити.


Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ