Защо биосертифициран производител на билки с износ за Германия не поднови сертификата?

13 февруари 2020
Растениевъдство
18864
Няма снимка
Допреди година изнася биосертифициран Пирински чай, изсушен в цех за сушене и опаковане - също с биосертификат, за Германия. Когато клиентът ни получи изсушения чай, се правят проби от 3 германски лаборатории, за да може да се продава като биопродукт. Там пазарната цена на Пиринския чай е над 100 евро/кг изсушена билка на дребно.
1 2 3
 

Разходите за него, поддръжката на плантацията и нелоялната конкуренция “изяждат” приходите

А и за българите всички билки са био, обяснява фермерът Стефан Спасов

Жени Владинова

Билковата плантация на Стефан Спасов е в с. Ляски, общ. Хаджи Димово, общ. Гоце Делчев, и не е от вчера. Младият производител на билки вече 12 г. е в бранша. Сега отглежда на 8 дка Пирински чай и 5 вида билки в подножието на Пирин. Може да се каже, че вече е натрупал доста професионален опит.

Допреди една година плантацията му е биосертифицирана и затова всяка година се правят проверки. Минават първите 3 г. биопреход и получава биосертификат.

По това време го наблюдава и германска лаборатория, която предоставя необходимата информация за изискванията при бране, сушене и съхранение на билките, които ще запазят в максимална степен етеричните масла.

Когато са спазени всички нормативи, етеричните масла са не само в цвета, но и в стъблата.

Фермата е регистрирана и по ДДС, което му позволява да работи и с големи търговски обекти. През тези години неговият Пирински чай се продава в Германия. Той е участвал на изложения като биопроизводител на Зелената седмица в Берлин в Германия и в Болония в Италия.

Проблемите в биоферма са много, искрено споделя личния си опит Стефан. Основният е, че трябва да се бори с нелоялна конкуренция. А почти 90% от нея не са регистрирани земеделски производители, а берат билките от природата. Има и такива, които са засели някой и друг декар, но те пък не са сертифицирани, разяснява Стефан.

Първо, продукцията на нелоялната конкуренция не е изследвана, а това означава, че няма разходи. Второ, отглежда се на различни места, които изобщо не отговарят на почвените, климатичните и температурните характеристики на естественото находище на билката. И, трето, най-важното - в повечето случаи държат ниска цена, а това привлича купувачите. И въпреки големите разходи, които прави Стефан за биосертифициране, в крайна сметка се озовава на пазара с равен старт - псевдо-производители и сертифицирана билкова ферма!

Пак по това време Стефан вече е изградил и цех за сушене и опаковане. Той също получава биосертификат. Фамилната билкова ферма е член на Българската асоциация "Биопродукти". Нещата се развиват добре, но разходите все повече растат. Колкото и добре да е структурирана, биофермата има много данъци, разходи за заплати и осигуровки за сезонни работници. И като се тегли чертата биосертифицирането и всички разходи увеличават себестойността на продукта!

Качественият биосертифициран Пирински чай е скъп. А поддържането на биоферма със затворен цикъл на производство - от засаждането на полето и брането през сушенето и биосертифицирания опаковъчен цех до пазара, излиза още по-скъпо. Сушенето е естествено - за 2-3 седмици чаят е готов. После се пакетира по доста усложнена технология и се изпраща на клиентите. От 8 дка Пирински чай максималният добив е 800 кг и изцяло зависи от климата. Стефан стига до 200-300 кг добив. И защото разходите са много, приходите - само от Пиринския чай, въпреки че продават известно количество в Германия, приходите не са достатъчни.

За да компенсира големите разходи, още в онези години фермерът компенсира с количествата с други билки - риган, жълт кантарион, бял равнец, мащерка и други - над 10 вида. Така намалява разходите при чая. И при сключване на договори за доставка на Пирински чай предлагат и от тях.

Годините са трудни, припомня си Стефан. Добре че има и друг бизнес, за да "налива" пари в производството на чая. Продължава да инвестира и вече има и малка печалба. Целта на билкопроизводителя е пазар навън, защото не излезеш ли, работиш за една заплата. У нас дават 20-30 лв./кг за биосертифициран Пирински чай. Това е цена под себестойността на продукта, на такава цена не съм продавал, обяснява Стефан. За него реалната цена е 40 лв./кг.

Става ясно, че и в този сектор е дълга веригата на продукта до пазара - от производителя изкупвачът го предава за пакетиране, идва ред на дистрибутора, който го предлага на търговеца.

И при всички тези проблеми и липсата на възвращаемост решението идва само - Стефан не подновява биосертификата от 2019 г.

И продължава да работи като регистриран земеделски производител. Но това не означава, че се отказва от производството на билки. Напротив, той разширява бизнеса си, като освен Пирински чай започва да отглежда и други видове билки на 1 дка. Сега билковата плантация е 8 декара.

Миналата година е добра за билките - както за засадените, така и за тези, които събира от планината. Има база, в която ги суши на естествен въздух и така запазва състава, аромата и качеството им.

Конкуренция е нормално да има, така клиентите могат да оценят качеството на Пиринския чай, когато е набран от плантация близо до естественото находище, където надморска височина, климат и почва са едно към едно.

Стефан забелязва, че клиентите вече все по-често питат откъде са събрани билките, което показва, че хората знаят, че всички билки са ендемичен вид. И от голямо значение е дали са расли, или брани там, където трябва.

Имам огромно желание да оптимизирам производството

Но засега няма да увеличавам декарите, защото няма пазар. Още повече, че в годините стигнах до извода, че за да е качествена билката, трябва да я хване ръчичка, казва Стефан.

Що се отнася до пазара на билки у нас, най-хубавото от всичко е, че през последните години се организират фермерски пазари. Защото те дават възможност за реализация на продукцията, категоричен е билкопроизводителят.

И допълва - хипермаркетите не са нашето място.

Когато трудът е ръчен, количеството е малко, но пък качеството е високо, е оценката на билкопроизводителя.

От фермерските пазари Стефан се е убедил, че клиентите вече правят разликата между масовото фабрично производство и малкото, но качествено.

Понякога има клиенти, които се обаждат да купуват на едро, но за него не е финансово изгодно.

Защото, както казва той, цената между ръчния труд и масовото производство е голяма.

Винаги съм работил според моето правило - държа на качеството, а знам, че за търговеца е важно количеството, уточнява Стефан.

В билковата плантацията той отглежда невен, ехинацея, градински чай, маточина, лавандула - те са на 1 декар по 200 квадрата всяка. Количествата са достатъчни. А изкупната цена зависи от билката и е от 5 лв. до 10 лв./кг суха маса

За да има много големи приходи от реализация, са необходими стотици декари. Но в неговия район няма възможност за такива площи. И затова засега реализацията на билките от плантацията на Стефан е само на дребно.

А и на пазара в момента никой не дава по-висока цена за биобилки, държи да уточни производителят.

Явно за българина всички билки са био.

Още от Растениевъдство
0

Денят на отворените врати, посветен на зърнено-житните култури, ще  е на 3 юни, съобщиха от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Началото ще е в 10

0

В по-добрите полета растенията може да развият потенциала си * В Добруджа, за съжаление, сушата ще редуцира значително добивите Ваня Велинска Какво е състоянието на есенниците в страната

0

Променливото време може да стресира младите растения, а затормозеното им развитие да се отрази на добивите и качеството на получената продукция 28Ваня Велинска Слънчогледът е втората по значение

0

Една от най-сериозните заплахи срещу американската пшеница е руската житна въшка, пише Soil Science Society of America. Както подсказва името им, тези инвазивни вредители родом от Евразия са стигнали

0

АМАЛГЕРОЛ ЕСЕНС е многофункционален, висококачествен природен биостимулант за листно приложение при зърнени, маслодайни, овощни и зеленчукови култури, лозя и други

Последни новини
0

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

0

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

0

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

0

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

0

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Разрешават шведската маса, но само ако клиентите са с ръкавици Плажовете с безплатни чадъри и шезлонги по Българското Черноморие вече станаха 25, съобщи вчера Министерството на туризма. Те са повече от съобщените миналата седмица, тъй като някои концесионери и наематели са пратили по-късно от договореното предложенията си във ведомството

Примата сама одобрява всичко за публикуване, често изразява позиция по наболели теми Лили Иванова рядко дава интервюта, почти не се появява на обществени места, не се знае почти нищо за нея извън сцената. Не и ако не си потребител на фейсбук и не си попадал на официалната ѝ страница. Там тя често открехва дискретно завесите на личното си

Капсулата с американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли успешно се скачи с Международната космическа станция, съобщи НАСА. Това стана минути преди очаквания момент - 17:30 ч. българско време. В капсулата Crew Dragon на "Спейс Екс" те излетяха снощи в 22:22 ч. българско време - исторически първи частен пилотиран космически полет