Разходите за него, поддръжката на плантацията и нелоялната конкуренция “изяждат” приходите

А и за българите всички билки са био, обяснява фермерът Стефан Спасов

Жени Владинова

Билковата плантация на Стефан Спасов е в с. Ляски, общ. Хаджи Димово, общ. Гоце Делчев, и не е от вчера. Младият производител на билки вече 12 г. е в бранша. Сега отглежда на 8 дка Пирински чай и 5 вида билки в подножието на Пирин. Може да се каже, че вече е натрупал доста професионален опит.

Допреди една година плантацията му е биосертифицирана и затова всяка година се правят проверки. Минават първите 3 г. биопреход и получава биосертификат.

По това време го наблюдава и германска лаборатория, която предоставя необходимата информация за изискванията при бране, сушене и съхранение на билките, които ще запазят в максимална степен етеричните масла.

Когато са спазени всички нормативи, етеричните масла са не само в цвета, но и в стъблата.

Фермата е регистрирана и по ДДС, което му позволява да работи и с големи търговски обекти. През тези години неговият Пирински чай се продава в Германия. Той е участвал на изложения като биопроизводител на Зелената седмица в Берлин в Германия и в Болония в Италия.

Проблемите в биоферма са много, искрено споделя личния си опит Стефан. Основният е, че трябва да се бори с нелоялна конкуренция. А почти 90% от нея не са регистрирани земеделски производители, а берат билките от природата. Има и такива, които са засели някой и друг декар, но те пък не са сертифицирани, разяснява Стефан.

Първо, продукцията на нелоялната конкуренция не е изследвана, а това означава, че няма разходи. Второ, отглежда се на различни места, които изобщо не отговарят на почвените, климатичните и температурните характеристики на естественото находище на билката. И, трето, най-важното - в повечето случаи държат ниска цена, а това привлича купувачите. И въпреки големите разходи, които прави Стефан за биосертифициране, в крайна сметка се озовава на пазара с равен старт - псевдо-производители и сертифицирана билкова ферма!

Пак по това време Стефан вече е изградил и цех за сушене и опаковане. Той също получава биосертификат. Фамилната билкова ферма е член на Българската асоциация "Биопродукти". Нещата се развиват добре, но разходите все повече растат. Колкото и добре да е структурирана, биофермата има много данъци, разходи за заплати и осигуровки за сезонни работници. И като се тегли чертата биосертифицирането и всички разходи увеличават себестойността на продукта!

Качественият биосертифициран Пирински чай е скъп. А поддържането на биоферма със затворен цикъл на производство - от засаждането на полето и брането през сушенето и биосертифицирания опаковъчен цех до пазара, излиза още по-скъпо. Сушенето е естествено - за 2-3 седмици чаят е готов. После се пакетира по доста усложнена технология и се изпраща на клиентите. От 8 дка Пирински чай максималният добив е 800 кг и изцяло зависи от климата. Стефан стига до 200-300 кг добив. И защото разходите са много, приходите - само от Пиринския чай, въпреки че продават известно количество в Германия, приходите не са достатъчни.

За да компенсира големите разходи, още в онези години фермерът компенсира с количествата с други билки - риган, жълт кантарион, бял равнец, мащерка и други - над 10 вида. Така намалява разходите при чая. И при сключване на договори за доставка на Пирински чай предлагат и от тях.

Годините са трудни, припомня си Стефан. Добре че има и друг бизнес, за да "налива" пари в производството на чая. Продължава да инвестира и вече има и малка печалба. Целта на билкопроизводителя е пазар навън, защото не излезеш ли, работиш за една заплата. У нас дават 20-30 лв./кг за биосертифициран Пирински чай. Това е цена под себестойността на продукта, на такава цена не съм продавал, обяснява Стефан. За него реалната цена е 40 лв./кг.

Става ясно, че и в този сектор е дълга веригата на продукта до пазара - от производителя изкупвачът го предава за пакетиране, идва ред на дистрибутора, който го предлага на търговеца.

И при всички тези проблеми и липсата на възвращаемост решението идва само - Стефан не подновява биосертификата от 2019 г.

И продължава да работи като регистриран земеделски производител. Но това не означава, че се отказва от производството на билки. Напротив, той разширява бизнеса си, като освен Пирински чай започва да отглежда и други видове билки на 1 дка. Сега билковата плантация е 8 декара.

Миналата година е добра за билките - както за засадените, така и за тези, които събира от планината. Има база, в която ги суши на естествен въздух и така запазва състава, аромата и качеството им.

Конкуренция е нормално да има, така клиентите могат да оценят качеството на Пиринския чай, когато е набран от плантация близо до естественото находище, където надморска височина, климат и почва са едно към едно.

Стефан забелязва, че клиентите вече все по-често питат откъде са събрани билките, което показва, че хората знаят, че всички билки са ендемичен вид. И от голямо значение е дали са расли, или брани там, където трябва.

Имам огромно желание да оптимизирам производството

Но засега няма да увеличавам декарите, защото няма пазар. Още повече, че в годините стигнах до извода, че за да е качествена билката, трябва да я хване ръчичка, казва Стефан.

Що се отнася до пазара на билки у нас, най-хубавото от всичко е, че през последните години се организират фермерски пазари. Защото те дават възможност за реализация на продукцията, категоричен е билкопроизводителят.

И допълва - хипермаркетите не са нашето място.

Когато трудът е ръчен, количеството е малко, но пък качеството е високо, е оценката на билкопроизводителя.

От фермерските пазари Стефан се е убедил, че клиентите вече правят разликата между масовото фабрично производство и малкото, но качествено.

Понякога има клиенти, които се обаждат да купуват на едро, но за него не е финансово изгодно.

Защото, както казва той, цената между ръчния труд и масовото производство е голяма.

Винаги съм работил според моето правило - държа на качеството, а знам, че за търговеца е важно количеството, уточнява Стефан.

В билковата плантацията той отглежда невен, ехинацея, градински чай, маточина, лавандула - те са на 1 декар по 200 квадрата всяка. Количествата са достатъчни. А изкупната цена зависи от билката и е от 5 лв. до 10 лв./кг суха маса

За да има много големи приходи от реализация, са необходими стотици декари. Но в неговия район няма възможност за такива площи. И затова засега реализацията на билките от плантацията на Стефан е само на дребно.

А и на пазара в момента никой не дава по-висока цена за биобилки, държи да уточни производителят.

Явно за българина всички билки са био.

Плантацията с Пирински чай е 8 дка и е в подножието на Пирин - където е и естественото му местообитание
Плантацията с Пирински чай е 8 дка и е в подножието на Пирин - където е и естественото му местообитание
У нас дават 20-30 лв./кг за биосертифициран Пирински чай. Това е цена под себестойността на продукта, на такава цена не продавам, казва Стефан. За него реалната цена е 40 лв./кг
У нас дават 20-30 лв./кг за биосертифициран Пирински чай. Това е цена под себестойността на продукта, на такава цена не продавам, казва Стефан. За него реалната цена е 40 лв./кг