Защо биосертифициран производител на билки с износ за Германия не поднови сертификата?

13 февруари 2020
Растениевъдство
18900
Няма снимка
Допреди година изнася биосертифициран Пирински чай, изсушен в цех за сушене и опаковане - също с биосертификат, за Германия. Когато клиентът ни получи изсушения чай, се правят проби от 3 германски лаборатории, за да може да се продава като биопродукт. Там пазарната цена на Пиринския чай е над 100 евро/кг изсушена билка на дребно.
1 2 3
 

Разходите за него, поддръжката на плантацията и нелоялната конкуренция “изяждат” приходите

А и за българите всички билки са био, обяснява фермерът Стефан Спасов

Жени Владинова

Билковата плантация на Стефан Спасов е в с. Ляски, общ. Хаджи Димово, общ. Гоце Делчев, и не е от вчера. Младият производител на билки вече 12 г. е в бранша. Сега отглежда на 8 дка Пирински чай и 5 вида билки в подножието на Пирин. Може да се каже, че вече е натрупал доста професионален опит.

Допреди една година плантацията му е биосертифицирана и затова всяка година се правят проверки. Минават първите 3 г. биопреход и получава биосертификат.

По това време го наблюдава и германска лаборатория, която предоставя необходимата информация за изискванията при бране, сушене и съхранение на билките, които ще запазят в максимална степен етеричните масла.

Когато са спазени всички нормативи, етеричните масла са не само в цвета, но и в стъблата.

Фермата е регистрирана и по ДДС, което му позволява да работи и с големи търговски обекти. През тези години неговият Пирински чай се продава в Германия. Той е участвал на изложения като биопроизводител на Зелената седмица в Берлин в Германия и в Болония в Италия.

Проблемите в биоферма са много, искрено споделя личния си опит Стефан. Основният е, че трябва да се бори с нелоялна конкуренция. А почти 90% от нея не са регистрирани земеделски производители, а берат билките от природата. Има и такива, които са засели някой и друг декар, но те пък не са сертифицирани, разяснява Стефан.

Първо, продукцията на нелоялната конкуренция не е изследвана, а това означава, че няма разходи. Второ, отглежда се на различни места, които изобщо не отговарят на почвените, климатичните и температурните характеристики на естественото находище на билката. И, трето, най-важното - в повечето случаи държат ниска цена, а това привлича купувачите. И въпреки големите разходи, които прави Стефан за биосертифициране, в крайна сметка се озовава на пазара с равен старт - псевдо-производители и сертифицирана билкова ферма!

Пак по това време Стефан вече е изградил и цех за сушене и опаковане. Той също получава биосертификат. Фамилната билкова ферма е член на Българската асоциация "Биопродукти". Нещата се развиват добре, но разходите все повече растат. Колкото и добре да е структурирана, биофермата има много данъци, разходи за заплати и осигуровки за сезонни работници. И като се тегли чертата биосертифицирането и всички разходи увеличават себестойността на продукта!

Качественият биосертифициран Пирински чай е скъп. А поддържането на биоферма със затворен цикъл на производство - от засаждането на полето и брането през сушенето и биосертифицирания опаковъчен цех до пазара, излиза още по-скъпо. Сушенето е естествено - за 2-3 седмици чаят е готов. После се пакетира по доста усложнена технология и се изпраща на клиентите. От 8 дка Пирински чай максималният добив е 800 кг и изцяло зависи от климата. Стефан стига до 200-300 кг добив. И защото разходите са много, приходите - само от Пиринския чай, въпреки че продават известно количество в Германия, приходите не са достатъчни.

За да компенсира големите разходи, още в онези години фермерът компенсира с количествата с други билки - риган, жълт кантарион, бял равнец, мащерка и други - над 10 вида. Така намалява разходите при чая. И при сключване на договори за доставка на Пирински чай предлагат и от тях.

Годините са трудни, припомня си Стефан. Добре че има и друг бизнес, за да "налива" пари в производството на чая. Продължава да инвестира и вече има и малка печалба. Целта на билкопроизводителя е пазар навън, защото не излезеш ли, работиш за една заплата. У нас дават 20-30 лв./кг за биосертифициран Пирински чай. Това е цена под себестойността на продукта, на такава цена не съм продавал, обяснява Стефан. За него реалната цена е 40 лв./кг.

Става ясно, че и в този сектор е дълга веригата на продукта до пазара - от производителя изкупвачът го предава за пакетиране, идва ред на дистрибутора, който го предлага на търговеца.

И при всички тези проблеми и липсата на възвращаемост решението идва само - Стефан не подновява биосертификата от 2019 г.

И продължава да работи като регистриран земеделски производител. Но това не означава, че се отказва от производството на билки. Напротив, той разширява бизнеса си, като освен Пирински чай започва да отглежда и други видове билки на 1 дка. Сега билковата плантация е 8 декара.

Миналата година е добра за билките - както за засадените, така и за тези, които събира от планината. Има база, в която ги суши на естествен въздух и така запазва състава, аромата и качеството им.

Конкуренция е нормално да има, така клиентите могат да оценят качеството на Пиринския чай, когато е набран от плантация близо до естественото находище, където надморска височина, климат и почва са едно към едно.

Стефан забелязва, че клиентите вече все по-често питат откъде са събрани билките, което показва, че хората знаят, че всички билки са ендемичен вид. И от голямо значение е дали са расли, или брани там, където трябва.

Имам огромно желание да оптимизирам производството

Но засега няма да увеличавам декарите, защото няма пазар. Още повече, че в годините стигнах до извода, че за да е качествена билката, трябва да я хване ръчичка, казва Стефан.

Що се отнася до пазара на билки у нас, най-хубавото от всичко е, че през последните години се организират фермерски пазари. Защото те дават възможност за реализация на продукцията, категоричен е билкопроизводителят.

И допълва - хипермаркетите не са нашето място.

Когато трудът е ръчен, количеството е малко, но пък качеството е високо, е оценката на билкопроизводителя.

От фермерските пазари Стефан се е убедил, че клиентите вече правят разликата между масовото фабрично производство и малкото, но качествено.

Понякога има клиенти, които се обаждат да купуват на едро, но за него не е финансово изгодно.

Защото, както казва той, цената между ръчния труд и масовото производство е голяма.

Винаги съм работил според моето правило - държа на качеството, а знам, че за търговеца е важно количеството, уточнява Стефан.

В билковата плантацията той отглежда невен, ехинацея, градински чай, маточина, лавандула - те са на 1 декар по 200 квадрата всяка. Количествата са достатъчни. А изкупната цена зависи от билката и е от 5 лв. до 10 лв./кг суха маса

За да има много големи приходи от реализация, са необходими стотици декари. Но в неговия район няма възможност за такива площи. И затова засега реализацията на билките от плантацията на Стефан е само на дребно.

А и на пазара в момента никой не дава по-висока цена за биобилки, държи да уточни производителят.

Явно за българина всички билки са био.

Още от Растениевъдство
0

Балансираното хранене подпомага правилното развитие на растенията сега и през цялата вегетация, като предопределя получаването на качествено зърно и по-високи добиви За получаването на високи

0

Информационно-обучителен семинар на тема: „Отглеждане на сорго, суданка и техните хибриди в отговор на климатичните промени. Разпространение, значение и технология на отглеждане” ще проведе

0

Денят на отворените врати, посветен на зърнено-житните култури, ще  е на 3 юни, съобщиха от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Началото ще е в 10

0

В по-добрите полета растенията може да развият потенциала си * В Добруджа, за съжаление, сушата ще редуцира значително добивите Ваня Велинска Какво е състоянието на есенниците в страната

0

Променливото време може да стресира младите растения, а затормозеното им развитие да се отрази на добивите и качеството на получената продукция 28Ваня Велинска Слънчогледът е втората по значение

Последни новини
0

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и

0

По-рано тази година Gregoire Besson изпадна във финансови затруднения, които доведоха до новината, че заводът Rabe ще бъде закрит. Но преди да се стигне дотам

0

През месец май Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян е проверила общо 23 сигнала за щети от кафява мечка, съобщават от регионалната инспекция. Установени са 9 случая на нападения над пчелини

0

Според специалистите употребата на картофи може да повлияе неблагоприятно на здравето при хора с диабет, които имат наднормено тегло или ниска киселинност на стомаха

0

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1. Когато сте на ваканция, как протича тя - стоите само в града, в който сте отседнали, или предпочитате да обиколите забележителностите около съседните му населени места? а) Когато съм почивка, искам да се излежавам някъде на топло, а не да обикалям забележителностите, състезавайки се със стотици хора кой да се снима пред тях първи

КЕВР определя колко да струва според нужните приходи и разходи на дружествата и затова има разлика в процентите От 1 юли средно цената на тока за домакинствата в България ще бъде намалена с 0,55%, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на онлайн брифинг. За Западна и Североизточна България цената на тока за

Световният художник си отиде на 84 години - дни преди общия рожден ден със съпругата му Жан-Клод - 13 юни Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт на 31 май 2020 г. в дома си в Ню Йорк. Той бе на 84 години. Това бе съобщено в официалната му страница във фейсбук от близките му