Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите.
За опитните домакини и когато готвим нещо редовно, най-често слагаме продуктите "на око". Друга е работата, когато искаме да изпробваме нещо ново. Там трябва да спазим грамажа.
Предлагаме ви списък на най-често използваните продукти. Разбира се, стойностите са усреднени, лъжичките са с лек връх, а чашите - изравнени на горния ръб.
Чаена лъжица:
брашно - 3 г;
захар - 4 г;
пудра захар - 3 г;
вода - 5 г;
галета - 3 г;
прясно мляко - 5 г;
кисело мляко - 5 г;
цедено мляко - 5 г;
сметана - 5 г;
краве масло - 5 г;
мас - 4 г;
мед - 7 г;
нишесте - 3 г;
олио - 5 г;
ориз - 4 г;
оцет - 5 г;
сол - 6 г;
сода бикарбонат - 5 г;
бакпулвер - 5 г.
Супена лъжица:
брашно - 3 г;
вода - 15 г;
галета - 8 г;
прясно мляко - 15 г;
кисело мляко - 15 г;
цедено мляко - 14 г,
кристална захар - 12 г;
пудра захар - 7 г;
краве масло - 15 г;
мас - 13 г;
мед - 20 г;
нишесте - 7 г;
олио - 15 г;
ориз - 10 г;
оцет - 15 г;
сметана - 15 г;
сол - 18 г;
сода бикарбонат - 14 г;
бакпулвер - 14 г.
Чаена чаша:
брашно - 153 г;
вода - 250 г;
галета - 90 г;
прясно мляко - 250 г;
цедено мляко - 245 г;
сметана - 260 г;
кисело мляко - 250 г;
краве масло - 240 г;
кристална захар - 210 г;
пудра захар - 125 г;
мас - 205 г;
мед - 355 г;
нишесте - 125 г;
олио - 230 г;
ориз - 195 г;
оцет - 240 г;
сол - 300 г;
сода бикарбонат - 245 г;
бакпулвер - 245 г.
Kафена чаша:
бакпулвер - 120 г;
брашно - 76 г;
вода - 125 г;
галета - 45 г;
кисело мляко - 130 г;
краве масло - 120 г;
кристална захар - 105 г;
мас - 105 г;
мед - 180 г;
нишесте - 65 г;
олио - 115 г;
ориз - 100 г;
оцет - 120 г;
прясно мляко - 130 г;
пудра захар - 61 г;
сметана - 130 г;
сол - 150 г;
сода бикарбонат - 120 г;
цедено мляко - 125 г.
Коментари