Ежегодната резитба не е сложна

С оформянето на кордона на асмата в двора, което обяснихме в миналия брой, покаралите от него пръчки се режат на чепчета с по две очи.

От тях израстват по два летораста.

При следващата резитба премахваме горния, като режем през средата на стария чеп. А долния съкаращаваме на чепче с две очи.

На следващата година е редно да постъпим по същия начин.

Така постепенно се оформят разклоненията по кордоните. Това са рамената, които след всяка зимна резитба завършват с чепче с две очи.

Дотук това е достатъчно за поддържането на формировката.

Малко повече умение и предвидливост са нужни при т.нар. смесена резитба, която се налага при някои сортове.

Работата е в това, че някои сортове като Болгар, Италия и др., имат по-слаба родовитост на ниско разпложените очи, тези, които остават на чепчето.

Затова още при покупката на лозичките, се запознавайте с качествата на сорта. Трябва да се обърне внимание дали той се нуждае само от къса резитба или подходяща за него ще бъде смесената.

При сортовете, нуждаещи се от смесена резитба трябва да се оставят дълги плодни пръчки с по 10-12 очи.

За тази цел служи горната пръчка, развила се от чепчето, а долната се съкращава на чепче с две очи. Оставят се и по-къси пръчки - с 3-6 очи, които лозарите наричат стрелки. Броят на дългите плодни пръчки и стрелките върху един кордон може да бъде различен. Преценява се, като се съобразява и със силата на лозата.

Не трябва плодните пръчки да са много за да не се изтощава растението.

Гъстотата е условие за развитие на гъбни болести, а и слънчевите лъчи не проникват до провисналите гроздове. Дългите плодни пръчки при следващата резитба се премахват, а на рамото се оставя само чепче с две очи. Нови дълги плодни пръчки може да се запазят, но на друго място.

Гъстотата е условие за развитие на гъбни болести по лозата
Гъстотата е условие за развитие на гъбни болести по лозата