Формирането на асма

08 февруари 2020
В лозята
27387
Няма снимка
При сортовете, нуждаещи се от смесена резитба трябва да се оставят дълги плодни пръчки с по 10-12 очи
1 2 3
 

Ежегодната резитба не е сложна

С оформянето на кордона на асмата в двора, което обяснихме в миналия брой, покаралите от него пръчки се режат на чепчета с по две очи.

От тях израстват по два летораста.

При следващата резитба премахваме горния, като режем през средата на стария чеп. А долния съкаращаваме на чепче с две очи.

На следващата година е редно да постъпим по същия начин.

Така постепенно се оформят разклоненията по кордоните. Това са рамената, които след всяка зимна резитба завършват с чепче с две очи.

Дотук това е достатъчно за поддържането на формировката.

Малко повече умение и предвидливост са нужни при т.нар. смесена резитба, която се налага при някои сортове.

Работата е в това, че някои сортове като Болгар, Италия и др., имат по-слаба родовитост на ниско разпложените очи, тези, които остават на чепчето.

Затова още при покупката на лозичките, се запознавайте с качествата на сорта. Трябва да се обърне внимание дали той се нуждае само от къса резитба или подходяща за него ще бъде смесената.

При сортовете, нуждаещи се от смесена резитба трябва да се оставят дълги плодни пръчки с по 10-12 очи.

За тази цел служи горната пръчка, развила се от чепчето, а долната се съкращава на чепче с две очи. Оставят се и по-къси пръчки - с 3-6 очи, които лозарите наричат стрелки. Броят на дългите плодни пръчки и стрелките върху един кордон може да бъде различен. Преценява се, като се съобразява и със силата на лозата.

Не трябва плодните пръчки да са много за да не се изтощава растението.

Гъстотата е условие за развитие на гъбни болести, а и слънчевите лъчи не проникват до провисналите гроздове. Дългите плодни пръчки при следващата резитба се премахват, а на рамото се оставя само чепче с две очи. Нови дълги плодни пръчки може да се запазят, но на друго място.

Още от В лозята
0

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

0

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

0

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

0

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

Последни новини
0

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

0

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

0

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

0

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

0

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Димитър Бербатов даде прогнозата си кой ще вземе най-желания клубен трофей този сезон. “Ако Шампионската лига завърши, очаквам “Байерн” да триумфира. Може би това е така, защото сега гледам много мачове от Бундеслигата. Винаги впечатляват с класа и някои великолепни футболисти. Начинът, по който разгромиха “Челси” в последния си до момента мач в

Разрешават шведската маса, но само ако клиентите са с ръкавици Плажовете с безплатни чадъри и шезлонги по Българското Черноморие вече станаха 25, съобщи вчера Министерството на туризма. Те са повече от съобщените миналата седмица, тъй като някои концесионери и наематели са пратили по-късно от договореното предложенията си във ведомството

Примата сама одобрява всичко за публикуване, често изразява позиция по наболели теми Лили Иванова рядко дава интервюта, почти не се появява на обществени места, не се знае почти нищо за нея извън сцената. Не и ако не си потребител на фейсбук и не си попадал на официалната ѝ страница. Там тя често открехва дискретно завесите на личното си