Най-често кюфтетата се приготвят от месо или риба. Не е нужно обаче да се ограничавате само с тези продукти. Постните зеленчукови кюфтета също са много вкусни и полезни. Можете да експериментирате със съставките, колкото искате. Почти всяка комбинация ще бъде успешна.

Днес ви предлагаме вкусни и засищащи картофени кюфтета. Към тях можете да прибавите и гъби. От това само ще направи ястието ви още по-добро.

Продукти: 700 г картофи, 200 г гъби, 150 г лук, зехтин или растително масло за пържене, 2-3 суп. лъж. брашно, по желание по 1 суп. лъж. суха коприва и мента, 1 дафинов лист.

Приготвяне: Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода, като прибавите и дафиновия лист. След като са готови, изсипете водата, махнете дафиновия лист и смачкайте на пюре.

Нарежете лука на ситно и го запържете в олиото до златисто. Добавете го към картофеното пюре. Поръсете отгоре със стритите коприва и мента. Разбъркайте всичко добре.

Нарежете гъбите на малки парченца и по желание леко ги задушете в мазнина. Прибавете ги към картофеното пюре. Добавете брашното и разбъркайте добре. От получената смес оформете кюфтета с размер на малка мандарина. Оваляйте в брашното и ги изпържете в олио от двете страни до златистокафяво.