Продължителното излагане на студ, вятър и влага през зимата често води до частично измръзване.

Кръвообръщението се забавя, кръвоносните съдове се стесняват, което най-често води до измръзване на носа, ушите, бузите, пръстите на ръцете и краката. Повишава се рискът от стенокардии, инсулти или инфаркти заради повишеното кръвно налягане.

При много ниски температури настъпва силно главоболие или т.нар. студова мигрена. В други случаи може да развиете студова алергия - зачервяване на ръцете, бузите, носа, евентуална поява на лек обрив и сърбеж, подпухване, запушен нос.

Преминаването от топло на студено провокира редица респираторни заболявания (най-често инфекция на горни дихателни пътища, съпътствана от висока температура, хрема, главоболие, кашлица, болки в гърлото и т.н.). Навременните мерки ще предотвратят развитието на бронхит, пневмония и от сорта заболявания. Студът отключва и симптомите на астмата, особено при децата.

Студът провокира и редица ставни заболявания (атрит, артроза и др.), като води до силни болки и подуване на ставите. Ниските температури могат да отключат и симптомите на някои кожни заболявани (розацея, псориазис и т.н.)

Характерна за зимните месеци е и снежната болест, която се изразява в болки в очите, зачервяване, сълзене, отоци. Причината е яркото зимно слънце, което пада ниско и пречи на зрението. Снегът допълнително усилва светлината, така че летните ви слънчеви очила ще са ви от полза и през зимата, а лекарите препоръчват и капки за очи с успокояващ ефект.

Ето няколко съвета за студените зимни месеци:

Загрейте се преди да излезете на студено (най-вече крайниците си) и не чакайте да измръзнете до кости и чак тогава да се опитвате да се стоплите, което обикновено отнема доста време.

Калявайте се! Не превръщайте апартамента си в сауна зимно време, редувайте смяната на топло и студено (т.е. не стойте само у вас от страх да не замръзнете навън. Просто не прекарвайте часове в студа).

Яжте богати на витамини храни, тъй като през зимата нивата на някои витамини (желязо, цинк, калций, манган) в организма рязко намаляват. Това често е причина за повечето студови заболявания.

Приемайте повече течности (чай, топъл бульон и т.н.).