Министърът на земеделието Десислава Танева внася за разглеждане в Министерския съвет проект на постановление за изменение и допълнение на наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват.
Поради извършени промени в административно-териториалното устройство в България се налага да се извърши промяна в списъка със землища, попадащи в обхвата на планинските необлагодетелствани райони, обяснява тя, цитирайки някои от тях, променени с решение на МС и укази на президента.
Определянето на районите с природни ограничения, различни от планинските е извършено и по насоки за прилагане на общи критерии за земеделски райони с природни ограничения, разработени от колектив на Съвместния изследователски център към Европейската комисия през 2016 г.
Дейностите по актуализиране на обхвата на районите с природни ограничения са извършени от научни организации в България с компетенции.
Данни за районите с почвени ограничения са анализирани и предоставени от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров".
Цитира се, че при определяне на районите с природни ограничения, различни от планинските, в европейското законодателство е определен праг ограниченията да обхващат повече от 60% от земеделската земя на ниво местна административна единица-землище.

Предложените изменения засягат пряко кандидати по мярка 13 за плащания за райони с природни или други специфични ограничения от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., които получават плащания за площ в обхвата на необлагодетелстваните райони.
Кампанията по прием на заявления за 2020 г. по директни плащания в периода 1 март – 15 май ще е без санкция за закъснение. Налага се своевременно изменение на наредбата за определяне на критериите на необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват.
От началото на кампания 2020 г. МЗХГ и Държавен фонд "Земеделие" ще прилагат новия териториален обхват на необлагодетелстваните райони.