През 2017 и 2018 г. производството на мед възлиза на 4,5 и 5 хиляди тона, а износът - съответно на 3,4 и 4,1 хиляди тона. През 2019 г. бе събрана и добра реколта от мед. В сравнение с 2006 г. обемът на износа на молдовски мед се е увеличил 17 пъти. Според Националната агенция по безопасност на храните (ANSA) в страната са регистрирани 6,8 хиляди пчелари и 225 хиляди пчелни семейства.

Около 90% от изнесения молдовски мед се доставя в страните от Европейския съюз. Това се улеснява от споразумението за свободна търговия, подписано между Молдова и ЕС през 2014 г.
Значителна помощ за Молдова в развитието на нейната пчеларска индустрия се оказва от различни международни агенции. Американската агенция за международно развитие (USAID) прави това в рамките на проекта „Разширено земеделие в Молдова“, като предоставя безвъзмездни средства за пчелари и износители на мед. По-специално USAID спонсорира II Национален форум на пчеларите, проведен в Кишинев през декември 2017 г.

През февруари 2019 г. Кишинев беше домакин на първия кръг от обучителната програма за експортно обучение (ECP), насочен към увеличаване на износа на молдовски продукти за Европейския съюз.

Програмата се финансира от Нидерландския център за насърчаване на вноса от развиващите се страни (CBI) и Международната финансова корпорация (IFC) и е проектирана за две години. На споменатия кръг присъстваха ръководителите на 15 градинарски фирми и преработвателни предприятия, както и 4 фирми, произвеждащи и изнасящи мед. Предложен му е теоретичен курс по основите на качеството и маркетинга на продуктите. На втория етап изброените компании с помощта на холандски специалисти ще разработят конкретни планове за организиране на износа на продукти за ЕС.