Пита ни Венета Колева
Много стопани у нас не разполагат с бъчви и съхраняват ракията в дамаджани или пластмасови съдове.
Естествено е, че тя там не може да се оцвети и остава безлично бяла.
Но старите майстори имат рецепти, както и нашия консултант и ние ще ви ги припомним.
С бук
Ак решите да използвате парчета от бук или стърготини - да знаете, че тогава се получава цвят, който се нарича "бяло меше".
Повечето се доверяват на черничеви пръчки
Резултатът е добър златист цвят, да знаете, че такъв се получава и от парчета от синя слива.
Наш стар и опитен читател сподели, че много добър резултат му дава
ципата между ядките на ореха
Тази хитринка освен, че омекотява ракията, й придава приятен карамелен цвят, в същото време не я омирисва по никакъв начин.
Това е изпитан метод с годините при мен, каза Иван Петричев от Благоевград.
Единственото, което трябва да се следи е люспичките навреме да се извадят. С тях бързо може да се стигне и до много силен конячен цвят.
Коментари