На пасище в Колумбия пасат щастливи крави. Дневната дажба на животните съдържа плодове, падащи от дърветата, и пресни зелени листа от растящите наблизо храсти.
В близкото минало, за да изхранят едрия си рогат добитък, колумбийските животновъди изсичат горите, за да разчистят парцели за паша на стадата си. Днес тези практики постепенно остават в миналото и фермерите преминават към агролесовъдство, съобщава Euronews.
В рамките на пилотен проект фермерът Енрике Мургейто засява полезни треви и зеленчукови култури, сади дървета и пасе край тях кравите си. Този подход увеличава печалбата на стопанството му. И нещо много важно – агролесовъдството опазва дивата природа.
Ето какво казва Мургейто: „Тази система спомага за съхраняването на биологичното разнообразие. Това е добре и за почвата: подобрява се плодородието й. С използването на плюсовете на лесовъдството в атмосферата попадат по-малко метан от кравите, както и на азотен диоксид. Затова прилагането на агролесовъдството е едно от решенията на проблема с климатичните промени.“
Учените отбелязват, че агролесовъдството е еднакво добро решение както за животновъдите, така и за околната среда.
По данни на Световната банка за последните 7 години в Колумбия броят на агролесовъдните ферми се е увеличил 10 пъти.