По това време на година овцевъдите и козевъдите трябва да решат дали ще угояват или ще продават част от своите агнета. И ако стопаните от областите в страната, където избухна шарката по овцете и козите са ограничени от редица забрани за придвижване и транспортиране на животни, то решенията за развитието на стадата трябва да бъдат взети именно сега.
В някои части на страната годината беше добра за растежа на тревата и някои фермери вече имат излишъци и достатъчно събран фураж. Според специалистите обаче има много фактори, които фермерите трябва да вземат предвид, когато решават какво ще направят със своите агнета. Такива фактори са например: наличието на качествена трева за периода на доугояване; подходящи помещения за животните, ако е необходимо, за доугояване на закрито; брой и тегло на агнетата; очаквано време за доугояване и паричен поток във фермата.
Фермерите, управляващи стопанства за доугояване на агнета за продажба, трябва да планират бюджета, който могат да заделят за агнетата, които планират да внесат във фермата така, че да получат приличен марж от инвестицията си. Независимо дали става въпрос за угояване на домашно отгледани агнета или за закупуване на агнета от стопанство за угояване, първата важна стъпка е да имате план.
Теглото на агнетата при тяхната покупка е ключов фактор за определяне за това, кога агнетата ще бъдат годни за клане, но
доброто управление във фермата може също да помогне
на животните, по-рано да достигнат целево кланично тегло
Най-общо казано, цените на агнетата обикновено достигат пик от края на април до юни, преди да започнат да пристигат по-големите количества агнета за новия сезон. Отглеждането на агнетата за клане през март и април, е свързано с по-високи разходи, тъй като са били отглеждани през зимните месеци. Сухата зима значително намалява предизвикателствата, свързани с производството на агнета през зимата, докато влажната зима прави нещата по-трудни.
Когато агнетата се хранят с концентрати, обемите трябва да се увеличават постепенно. Когато целта е угояване, препоръчително е предлаганото количество да се увеличава с 200 г/ден на всеки три дни, докато агнетата преминат към хранене по желание. Също така е важно да се осигури достъп до груб фураж.
При хранене с цел угояване, кръстосаните агнета обикновено наддават в диапазона от 280-350 г/ден или с 1,9-2,5 кг живо тегло на седмица. Използваните концентрати трябва да са балансирани по отношение на минерали и да включват 0,5% амониев хлорид, за да се избегнат проблеми с камъни в бъбреците.
Препоръчително е също така да допълните менюто
с основни витамини и минерали
като кобалт и селен, за да предотвратите дефицити, които намаляват темповете на растеж и увеличават риска от заболявания.
Гранулираният фураж по-малко привлича птиците и пречи на агнетата да разпръснат храната, както може да се случи при грубия фураж. Когато агнетата се хранят с концентрати по желание, е важно те постепенно да се увеличават. Когато агнетата ще бъдат отглеждани до късно през зимата, е препоръчително да се оцени състоянието на тревата, като се гарантира, че доставките ще отговорят на търсенето.
Когато изхранвате агнетата на паша, необходимо е да им осигурявате прясна трева, като ги премествате на свежи покривки на всеки 3-4 дни, с помощта на временни заграждения. Стремете се, височината на тревата да бъде около 8-10 см и не принуждавайте агнетата да изпасват напълно тревата.
Ваксинирайте агнетата срещу шарка, клостридиум и пастьорела.
Куцотата и паразитите също са два ключови фактора,
които трябва да се наблюдават във всяко стопанство за отглеждане на агнета. Редовното измиване на краката с ефективен продукт може да помогне за намаляване на необходимостта от лечение на куцотата с антибиотици. Също така е важно фермерите да вземат редовно проби от тор, за да се установи дали агнетата са заразени с паразити.
Препоръчително е да се свържете с местния ветеринарен лекар, който да ви даде конкретни съвети за здравето на животните при внасянето на нови агнета във фермата. Следете агнетата за признаци на сърбеж и нападение от мухи и ако е необходимо, направете обезпаразитяване. Също така е важно агнетата да бъдат разпределени в групи веднага щом станат годни за клане, тъй като повечето търговци имат ограничение за тегло на трупа от 21,5 или 22 кг.
Коментари