В началото на есента в някои говедовъдни стопанства започва отелването. Новоотелените крави сега се нуждаят от високи нива на енергия, протеини и минерали в диетата, затова е важно стопаните да им ги набавят чрез пълноценна храна.

Добре съставената диета за новоотелените крави спомага за по-високо производство на мляко, по-добро качество на суровината и по-крепко здраве на кравите.

При новоотелените крави приемът на храна

се намалява веднага след отелването

Ето защо е необходимо, предлаганата храна да бъде с високо качество. Правилното хранене е полезно от гледна точка на плодовитостта и репродуктивните възможности. Чрез него се стимулира приемът на твърди храни и се предотвратяват всякакви здравословни проблеми.

Управлението на новоотелената крава е жизненоважно през първите няколко седмици от лактацията ѝ. През първите три седмици преди отелването и три седмици след отелването кравите все още са в преходен период.

Много фермери, чиито крави ще се отелват през следващите няколко седмици, най-вероятно ще пуснат животните на паша веднага щом се отелят, докато времето и условията все още са подходящи. Въпреки това е необходимо стопаните да имат предвид, че пускането на есенните отелващи се крави на паша по това време на годината е различно от пускането на отелилите се крави на паша през пролетта.

Пролетната трева обикновено е много по-буйна и с високо съдържание на сухо вещество, докато

тревата по това време на годината има по-ниско съдържание

на сухо вещество и по-ниска фуражна стойност

Прясно отелваните крави сега се нуждаят от висококачествен фураж, който да бъде добавен към диетата им, тъй като тревата с ниско съдържание на сухо вещество не е достатъчна, за да ги засища.

Някои фермери отглеждат тези крави отделно от животните, които наближават края на лактацията си, за да им осигурят преференциално отношение, но това не винаги е необходимо. Опитайте се да отделите повече фураж за тези прясно отелващи се крави и помислете дали е необходимо да ги отделите настрана за допълнително хранене със силаж след всяко доене.

Висококачественият фураж за прясно отелената крава може да увеличи максимално приема на сухо вещество, за да се минимизират както загубата на телесна кондиция, така и отрицателният енергиен баланс. Общият прием на мляко трябва да бъде около 11-12 кг в дните след отелването, като може да се увеличава постоянно с 1,0-1,2 кг/седмица в продължение на около месец след отелването.

След първия месец приемът може да се увеличи с 0,5 кг/седмица,

докато достигне пик между осем и десет седмици след отелването.

Добивът на мляко се увеличава по-бързо от консумацията на кравите след отелването, което води до загуба на телесна кондиция на кравата, необходима за поддържане на производството на мляко. Тази загуба трябва да се контролира до по-малко от 0,5 единици телесно тегло, като това трябва да става чрез силаж и концентрати в диетата на кравите.

Земеделските производители трябва да бъдат внимателни при храненето с брашно, тъй като това може да увеличи риска от храносмилателни разстройства и да доведе до заместване на концентрати с фураж в диетата, което ще увеличи разходите. Концентратите трябва да се дават, за да се допълни дефицитът на хранителни вещества, а нормите на хранене с трева и силаж в диетата за есенните телета трябва да бъдат 3-6 кг в зависимост от различните обстоятелства във фермата.

В случай, че направите анализ на силажа, ще имате възможност да получите най-точната информация за нивата на добавки, необходими за вашия добитък през есента. Също така, провеждането на анализ на силажа ще предостави най-добрата информация за нивата на добавки, необходими за вашия добитък през този период на отглеждане.

Тъй като обаче кравите се хранят изцяло със силаж, в зависимост от качеството на силажа и количеството доставени литри на крава, количеството концентрати трябва да варира между 6-13 кг/крава/ден. Земеделските производители трябва да се стремят към 15,5-17% суров протеин в общата диета.

Съотношението млечна мазнина към протеин трябва да се следи,

тъй като когато то достигне над 1,4, това показва, че кравите не получават достатъчно енергия, за да подпомогнат производството и да поддържат кондицията си. Обсъдете с вашия ветеринарен лекар схемата за допълване на диетата с минерали, тъй като зимното меню за млечните крави често е бедно на минерали като магнезий, калций и фосфор, и микроелементи като мед, селен и йод.

През този период кравите трябва бъдат внимателно наблюдавани, тъй като често могат да се появят проблеми като например изместване на сирищника. Земеделските производители трябва да тестват силажа си, за да се състави добре изчислена диета, която да подпомогне производството и качеството на млякото, както и да намали разходите за фураж и да гарантира, че кравите не са прекомерно или недостатъчно хранени.

Тестването на силажа е ключово за съставянето на добре формулирана, богата на енергия диета, която да стимулира производството на мляко за вашето млечно стадо говеда през зимата. Множество фермери се отказват от зимното производство на мляко през последните години поради по-високите разходи за ресурси и недостига на работна ръка в страната.

Така че не е тайна, че зимното производство на мляко е много по-скъпо производство в сравнение с лятното. Това означава, че е изключително важно фермерите да тестват силажа, чието качество е ключът към добрите показатели на животните и към сравнително по-изгодното производство на мляко през зимата.

Резултатите от тестването за качеството на силажа ще позволят на фермерите да добавят достатъчно брашно или други източници на храна, с които да задоволят енергийните нужди на стадото. Като цяло, когато трябва да се добави повече брашно към диетата на кравите през зимния период на доене, това се прави, за да се компенсира лошото качество на силажа.

Храненето с концентрати за подпомагане на добива на мляко въз основа на качеството на силажа, според специалистите, трябва да бъде следното:

Таблицата показва количеството допълнително брашно, което ще е необходимо, за да се компенсира по-нискокачественият силаж, като са необходими допълнителни 4 кг/брашно/крава/ден, за да се произведе същото количество мляко/крава при хранене със 75% сух фураж в сравнение със 79% сух фураж.  Източник: Teagasc - полудържавен орган в Ирландия, отговорен за научноизследователска и развойна дейност, обучение и консултантски услуги в сектора на селскостопанските храни.

Източник: Teagasc - полудържавен орган в Ирландия, отговорен за научноизследователска и развойна дейност, обучение и консултантски услуги в сектора на селскостопанските храни.

Тестването на силажа все още не е често срещана практика в много млечни ферми, но фермерите трябва да се запитат: „Ще бъда ли доволен, ако купя концентрати, без да зная съставът или хранителната им стойност?" Факт е, че качеството на силажа е много по-важно по отношение на цената и производителността на храненето през зимата.

Силажът, който се приготвя при лоши условия, може да има ниско съдържание на сухо вещество, ниска смилаемост, ниско съдържание на суров протеин, високи нива на амоняк и висока киселинност. Това води до нисък прием на сухо вещество при кравите и лоша производителност на животните, при което

ще се наложи да компенсирате с концентрати,

царевица или цвекло, което ще увеличи разходите

По отношение на качеството, смилаемостта на сухото вещество за млечните крави и подрастващи юници трябва да бъде поне 72%, а за новоотелените зимни дойни крави 75%, докато за сухостойните крави, нуждаещи се от умерено наддаване на телесно тегло, ще е необходим силаж от 68-70%.

Енергията за дойните крави и младите животни трябва да бъде 0,83-0,88 UFL, а нивото на суров протеин трябва да е над 14%. По-ниското ниското съдържание на сухо вещество и/или прилагане на азот (N) ще намали количеството суров протеин. Съдържанието на енергия и суров протеин в силажа в идеалния случай трябва да бъде 80 г/кг и над 105 г/кг за крави, които доят през зимата.

Необходимо е да се обърне внимание на калия (K) в силажа, тъй като ако той е във високо съдържание две седмици преди отелването, ще се увеличат шансовете за поява на млечна треска и затова трябва да бъде по-малко от 2,2% преди отелването и по време на лактация. Над 2,4% не представлява риск.

Твърде високите нива на pH и амоняк в силажа показва лошо съхранение, докато твърде ниското може да повлияе на приема на кравите. В идеалния случай pH трябва да бъде 4,0-4,2, а амонякът трябва да е под 8%. Съдържанието на млечна киселина обикновено е 8-10% от сухото вещество, като по-високите нива показват стабилен, добре запазен и вкусен силаж. Пепелта трябва да е под 8% от сухото вещество - по-високите нива показват проблем със замърсяването на почвата на силажната площадка.

Ако тестът покаже, че качеството на силажа е лошо, фермерите могат дават допълнително храна, за да не се влоши производителността на кравата, като се стремят към 15,5-17% суров протеин в общата диета.