Как да я направя, за да стане качествена и ароматна, пита ни Снежана Вълкова от Пловдив, която има запазен плод
Рецептата:
Нарязвате дюлите, колкото е възможно на по-дребно. Добавяте вода със захар в съотношение 4 литра вода към 1 кг захар. Трябва да сварите течността за около 20 минути. Оставяте я да изстине до 26-28 градуса и сложете суха мая. Дозата за маята е 2 грама на 10 литра течност.
Ферментацията започва след няколко часа. Всеки ден следете със захаромер колко захар е останала неферментирала и измервайте температурата на течността.
Важен съвет:
Ако установите, че температурата е паднала до 20 градуса и скоростта на ферментация е намаляла, тогава е необходимо да завиете съда много добре и да го поставите върху изолационен материал на пода.
След това изцедете добре сока, а дюлите пресовайте - при домашни условия сложете плода в тензух, завържете и сложете отгоре дъска с тежък камък.
Количеството на получения сок от пресоването не е голямо. Можете да изхвърлите плода и без пресоване, защото той лесно загаря.
Получената течност от оцеждането и пресоването сложете за дестилация.
При изваряването отделяйте първотока и патоките, а ако дестилирате двукратно - тогава правете това при втората дестилация.
Получава се мека и приятна ракия с подчертан аромат на дюли.
Получена по този начин тя почти не съдържа метилов алкохол, защото дюлите са богати на пектин, който пък при ферментацията се разгражда и отделя метилов алкохол.
Съвет за вино:
Ако сокът от изцеждането и пресоването оставите на студено да се избистри, се получава хубаво вино от дюли.
Може след сваряването да отделите стерилния сок и да го затворите в бутилки - става чуден сок от дюли.
Коментари