Профилактика на бактериален рак

04 декември 2019
В лозята
12960
1 2 3 4 5 6
 

Помощ от читател

Наш читател от Каварна, който е агроном, преди доста време ни беше изпратил своята ефикасна и доказана рецепта за справяне с бактериалния рак по лозата.

За болестта се знае, че е нелечима и води до изкореняване на лозите.

Този месец няколко наши читатели поискаха да я изнамерим и да я припомним, защото не са я запазили. А казват, че в последните години забелязват немалко болни лози.

Никола Бабадалиев е въпросният каварненски агроном, който се беше постарал подробно да разкрие тайната си за повече колеги лозари.

Намерил е този изход след като години наред е изпробвал как да предпази болни лози от опасното заболяване преди да ги изкорени.

Ето и неговата рецепта.

Есента, след листопада както и рано напролет той пръска задължително със сяра и гасена вар - в съотношение 1:2

През лятото по време на вегетацията, след всяко пръскане на лозите срещу мана или оидиум, прави обилно напрашване на със сяра и пресята дървесна пепел - в съотношение 1:10.

В резултат на това агрономът твърди, че от години няма проблеми и проява на опасното заболяване.

Откъде може да дойде заразата

Източниците са поне няколко на брой

Лозарите, които се грижат за своите лози като очите си и правят всичко, което е необходимо по технология, трябва да знаят, че също не са застраховани от това да се появи опасния бактериален рак по лозите им.

Какви могат да са причините

Много често се пренебрегва наличието на стари и изоставени лозови насаждения в съседство. А трябва да се знае, че те се смятат за един от основните източници на зараза, отчитат специалистите.

Болестта много често напада лозите и през рани, които могат да са причинени от измръзвания, както и от друга човешка намеса, като резитбата.

Така че стопаните трябва да правят всичко възможно и да не допускат зимни повреди и измръзвания на части от растенията.

На следващо място източник на зараза много често става заразен посадъчен материал.

Когато такъв се купува и ползва безразборно, рискът от това да си навлечете зараза, е много голям. Това трябва да знаят хоби лозари, които често се предоверяват при покупката.

Не пренебрегвайте и препаратите, които ползвате за пръскане. Ако се употребяват нерегистрирани химически средства срещу болести и неприятели, също може да се появи опасната зараза.

Кои са симптомите?

Започва се от стъблото

При заразени с бактериален рак лози в основата на стъблото се явяват дребни, гладки, светложълти тумори.

Хубаво е като се забележат, веднага да се вземат мерки.

Те бързо се развиват, разрастват се и повърхността им става грапава, а вътрешността - зърнеста.

Цветът на този участък от стъблото става тъмнокафяв.

Със стареенето тъканите на туморите некротират, изсъхват и се разпадат.

Често на мястото на старите тумори през следващия сезон се явяват нови

Или се откриват вторични обарувания на известно разстояние от старите.

Тумори се появяват и на мястото на присадката при облагородените лози, и по други части.

Болните лози имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.

Според науката профилактичните мероприятия за борба с бактериалния рак са няколко:

Използване на здрав посадъчен материал.

Изкореняване и изгаряне на болните лози.

При създаване на ново насаждение да се спазва 6-7 г. сеитбообращение с участие на житни култури.

Засаждане на устойчиви сортове.

Загребване на младите лози и редовно торене с калиеви торове през есенния период.

Науката не е открила директна борба по химичен път. По тази причина няма разрешени продукти за растителна защита за борба с бактериалния рак по лозата. 

Оглеждайте рамената, чеповете и плодните пръчки на лозите

От стъблото туморите отиват там

Обикновено туморите на бактериалния рак засягат зрелите части на лозите.

Много по-рядко ще ги откриете по зелените леторасти.

Но е важно да се прави редовен оглед и на едните, и на другите.

Специалистите препоръчват това да става сега преди зимата, както и рано напролет преди началото на вегетацията - да се оглеждат рамената, чеповете и плодните пръчки за малки и трудно забележими тумори.

В началото тези образувания са гладки, светложълти или бледорозови и може да се пропуснат. Но когато се втвърдяват и нарастват могат да стигнат от 0,5 до 10 и повече сантиметра.

Много е важно за лозарите да внимават при резитбата. И да се прави дезинфекция на ножиците и триончетата

При плододаващи лозя, където е установено заболяването, резитбата да се прави преди започване на сокодвижението, като първо се режат здравите лози. След рязане на болни лози инструментите задължително да се дезинфекцират.

Още от В лозята
0

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет. Което означава, че нямате друг избор

0

Проектът „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ (с акроним „VineSOS“), който стартира в края на 2017 година, е още няколко стъпки напред в своето развитие

0

Но как да се неутрализира киселината Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне. Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация

0

Отговаряйки на читателски въпрос на Велика Иванова от Пазарджик трябва да кажем, че досегашните наблюдения върху сортовете в страната позволяват да се разпределят в няколко групи

0

От днес, 20 януари, до 3 февруари частни производители могат да предадат своята реколта 2019 за участие в конкурса.  За 16-ти пореден път жителите на град Септември се стягат за празника на виното

Последни новини
0

. Градинска почва, торф и едър речен пясък с големина на частиците около 3 мм. Съотношението между трите съставки трябва да бъде около 2:1:1. Към тази смес, на всеки 1 кубически метър се прибавя 0

0

Планирайте полезни растения! Може и в сандъче на прозореца Повечето зеленчуци и плодове, а също и доста голяма част от цъфтящите растения имат нужда от максимално слънчево огряване

0

Които са наясно, че породата пряко влияе на търговията А възможности има - секторът покрива 3 доходоносни бизнес ниши - за овче мляко, месо и разплодни животни, напомня Михаил Михайлов, изп

0

Сачева: Чакаме предложението, за да започнем консултации Поне 1,5 млн. българи ще взимат със 140 лв. по-високи заплати. Това ще стане възможно, ако минималната стане 60% от средната в страната

0

Как пенсиите или поне някои от тях да са по-високи? И кой може да го направи? Академиците от Невидимия университет предлагат специална рецепта със свое революционно възвание

Коментари
1 от Пламен Маринов на 12 декември 2019
Аз лично, пръскам 2 пъти с 20% р-р сяра, през три дни, т.к. окъпване, и на четвъртия ден мажа обилно с прегоряло масло. Резултатите, определено са много добри, да не кажа отлични! Много е важно болестта да се хване още първата есен на появата и. И се лекува!

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В навечерието на Китайската нова година, точно в 20:00 часа на 24 януари започна директното излъчване на новогодишната програма за 2020 г. на Китайската медийна група. Заради инфекцията от новия коронавирус двете сцени в град Джънджоу и района на Големия залив не бяха на живо, а се излъчиха на запис, предаде bulgarian.cri.cn

Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено

Австралия обяви днес за първия случай на дошлия от Китай коронавирус на своя територия, предаде Ройтерс. Заразеният е в щата Виктория. Той е около 50-годишен китайски гражданин, пристигнал в Австралия от китайския град Гуанчжоу на 19 януари, заяви министърката на здравеопазването на Виктория Джени Микакос