Според заповедта на министъра на земеделието Десислава Танева от 27.11.2019 година, която днес е публикувана, одобреният проект на специализиран слой на площите, допустими за подпомагане за кампания 2019 вече е на вниманието на кандидатите за подпомагане.  

Имат възможността да се запознаят с него и да подадат възражение срещу конкретни части.

Запознаването да се извършва чрез Система за електронни услуги - ДФЗ или чрез преглед в общинските служби по земеделие на конкретни физически блокове или части от тях върху цифровата ортофотокарта.

Възразяващите трябва конкретно да констатират дали и кои точно части не попадат в слоя.

Службите имат заповед да оказват съдействие на земеделските стопани при запознаването и при генерирането и подаването на възражения. Срокът за това е до 13.12.2019 г. включително.

При генериране на възражения фермерите задължително да  посочват идентификаторите на парцелите, които желаят да бъдат включени във възражението.

Няма да се генерират и разглеждат възражения относно парцели, чието одобрение за подпомагане по дадена схема не е обвързано с обхвата на специализирания слой, включително и парцели проверени за кампания 2019 г. от страна на техническия инспекторат на Разплащателната агенция, както и относно парцели без заявени схеми за подпомагане.

В случаи на установено цялостно или частично невключване на конкретни площи в специализирания слой, той ще се колигира и ще се включат  подходящите за подпомагане площи.

Но и,

ако се установят неподходящи за подпомагане площи

които са останали в обхвата му, също ще бъде извършена корекция, като се изключат недопустими части възоснова на заснемане 2019 г. и на протоколи от теренни проверки от тази година.

В срок не по-късно от 26.02.2020 г. дирекция "Идентификация на земеделските парцели" трябва да предостави на Разплащателната агенция финалния специализиран слой.