Компания Dresdner Vorgebirgs Agrar AG ще построи първата в Германия млечна кравеферма с градина. Целта е увеличаване на млеконадоя, приплодите и продуктивното дълголетие, съобщава Agrarheute.
Концепцията на кравефeрма с градина включва повече зеленина, повече светлина и въздух, повече технологии – и в крайна сметка – повече мляко.
Компания Dresdner Vorgebirgs Agrar AG (Федерална провинция Саксония), която обработва 2870 ха земя и активно се занимава с животновъдство, инвестира в проекта 6 млн. eвро. Строителството на кравефермата градина започва следващата пролет, а наесен планират пускането й в експлоатация.
Новата кравеферма ще се състои от две части: градина и ферма.
Всяка крава ще разполага с площ от 8 до 20 кв. м – почти два пъти повече от стандартната площ, казва ръководителят на компанията.
Ще има дървета и храсти, които ще създадат градински условия. Там кравите ще могат свободно да се движат. Настилката в тази зона ще бъде мека – като в градина. Ще я изработят от патентована пластмаса, която позволява урината бързо да се оттича и да попада в специално сборно място. Това ще доведе до намаляване на амонячните емисии.
За доенето на кравите ще се грижи робот.
Това ще предпази кравите от стреса, който възниква в традиционните кравеферми, докато кравите чакат да ги издоят, и който може да влияе негативно на млекопроизводството.

Кравите, които се доят, когато те поискат, дават повече мляко, тъй като не изпитват стрес, обяснява мениджърът по производството на фирмата Джени Шулц.
Този начин на доенето също така намалява риска от развитие на мастит. Освен това отглежданите при такива условия животни ще живеят по-дълго и ще раждат повече телета.
Кравите, които се чувстват добре, са по-здрави и затова живеят по-дълго, казва генералният директор Люц Мюлер.
Също така се уточнява, че компания Dresdner Vorgebirgs Agrar AG отглежда 730 саксонски крави и отдавна търси нови форми за отглеждане на поголовието.