Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба.
Продукти (4 порции): 200 г бяло зеле, 200 г тиквички, 2 домата, 1-2 пресни краставици, 1 глава лук, 1 чушка, 1 люта чушка, 15 г копър, 15 г магданоз, 1 ч. лъж. растително масло, 2 суп. лъж. винен оцет или лимонов сок, 10 г захар, сол и прясно смлян черен пипер - на вкус
Приготвяне: Бялото зеле може да бъде заменено с пекинско или листа от салата. Оцетът може да бъде заменен с лимонов сок.
Нарежете зелето не много наситно. Поръсете със сол и го разтрийте с ръце, така че да си пусне сока. Оставете зелето под тежест (удобно е да го поставите в голяма купа, а отгоре да сложите втора купа с вода) при стайна температура за около 15-20 минути. Така то ще стане по-меко.
Обелете лука и нарежете на тънки пръстени. Сложете го в малка купа и добавете захар и винен оцет. Оставете за около 10 минути.
Нарежете тиквичките на кръгчета с дебелина около 0,5 см. Загрейте растителното масло в тиган и запържете кръгчетата на силен огън за 2-3 минути от всяка страна.
Сладката и лютата чушка се почистват от семето, след което нарежете сладката - на ивици, а лютата - на пръстени.
Ако използвате пресни копър и магданоз, ги накълцайте наситно. Сушените може просто да стриете между ръцете.
В купата със зелето добавете маринования лук, нарязаните зелени подправки и двата вида чушки.
Нарежете доматите на кръгчета и ги прибавете към останалите съставки на салатата. Добавете пържените тиквички. Разбъркайте внимателно и подправете на вкус.
Коментари