Вкусно и сочно ястие за 10-15 минути

Продукти (2 порции): 200 г скариди, 1/2 пак. макарони, 150 мл готварска сметана, 1/2 праз лук, 50 г масло, 0,5 ч. лъж. растително масло (най-добре зехтин), сол и млян черен пипер - на вкус

За сервирането (по желание): сирене пармезан и пресни зелени подправки

Приготвяне: Подгответе необходимите съставки за приготвянето на паста с морски дарове. Изберете скаридите по възможност да са прясно замразени, големи, с ярки черупки и минимално количество лед върху тях.

Избягвайте "избелени" морски дарове с ледена черупка - това означава, че многократно са размразявани и замразявани. Размразявайте ги в топла вода или на стайна температура.

В малко количество подсолена вода добавете 1 ч. лъж. олио и сварете макароните за 5-7 минути, но не повече, за да не се разварят. Маслото няма да позволи на пастата да се слепва.

Изчистете скаридите от черупките и ги измийте под течаща вода. Разтопете маслото в тиган и сипете там обелените скариди. Запържете за около 2-3 минути.

Нарежете зелената част на праза и го добавете към скаридите, оставете да къкри 1 минута и налейте сметаната. Подправете със сол и смлян черен пипер. Продължете да задушавате скаридите още около 2 минути.

Добавете сварената паста и оставете ястието да къкри за минута на ниска температура.

Разсипете пастата в дълбоки чинии и поръсете с настърган пармезан и пресни подправки.