Какви са примерните норми

След почистването на зеленчуковите лехи от растителните остатъци следва разхвърлянето на органични и минерални торове.

За есенно торене от минералните торове трябва да се използват само фосфорни и калиеви.

Ориентировъчно нормата е 60-80 грама суперфосфат и 30-40 грама калиев сулфат за 1 квадратен метър. Торовете се разхвърлят върху почвата и след това се заорават.

Тъй като фосфорните и калиевите торове много бавно и постепенно се разтварят в почвата, те се внасят по-рано, а реално се усвояват от растенията чак през следващия сезон, дори в продължение на 2-3 години.

С оборския тор също се тори през есента. Прави се заедно с минералните торове.

Преди основната обработка почвата може да се подобри и с компост, торф или варуващи материали, с които се коригира рН на почвата.

NPK-торовете са за пролетно внасяне

Тъй като комбинираните NPK-торове, съдържат основните макроелементи азот, фосфор и калий, те се предпочитат за удобство от градинарите.

Напомняме обаче отново, че торовете NPK трябва да се използват през пролетта. Те се внасят преди засяването или засаждането на културите. Ориентировъчно се внасят в доза 50-60 грама на 1 квадратен метър.

Препоръчителната за зеленчуковата градина комбинирана NPK-тор е в съотношение 15:15:15.

През пролетта - в момента на сеитба или след засаждането, за да се даде старт на поникващите растения, е препоръчително да се използва амониева селитра. Азотният тор се внася винаги след поливка, тъй като в противен случай се отнася с водата.