Който не е опитвал кюстендилския зелник, много е загубил. Най-простичко казано - това е задушена баница. С една кора се завиват всички останали кори, както и плънката в средата.
Ето как приготвят зелника местните майсторки: Маята се смесва с малко хладка вода и по лъжичка олио, захар и брашно. Изчаква се да шупне.
Отсява се 1 кг брашно, прави се кладенче в средата и в него се слагат 1- 2 яйца и щипка сол, добавя се маята. Замесва се тестото, дели се на 7 топчета. Оставят се да почиват около 10 минути и започва точенето им.
При точенето плота се ръси със смес от царевично и пшеничено брашно. При разточването трябва да се получат много тънки кори - "през кората да можеш да прочетеш малките букви от вестника". Корите се оставят да просъхнат. Седмата кора се слага в тепсията, като трябва да стърчи по една педя отвсякъде.
За "зелето", т.е. пълнежа се запържват коприва, праз лук, сирене и 3 яйца.
Всяка кора се ръси с масло и олио (смесени и стопени) и богато се поръсва с плънката. Свива се на хармоника и се реди отвън навътре в тепсията. Накрая всичко се покрива с външната, 7-мата кора, хубаво накъдрена, но рехава.
Зелникът се пече в студена фурна, защото, докато тя загрява тестото втасва. След като се изпече, кюстендилският зелник се попарва с масло и малко вода, завива се в бохча и ........да ви е сладко!
Коментари