Кюстендилски зелник

09 ноември 2019
Кулинария
47142
 

Който не е опитвал кюстендилския зелник, много е загубил. Най-простичко казано - това е задушена баница. С една кора се завиват всички останали кори, както и плънката в средата.

Ето как приготвят зелника местните майсторки: Маята се смесва с малко хладка вода и по лъжичка олио, захар и брашно. Изчаква се да шупне.

Отсява се 1 кг брашно, прави се кладенче в средата и в него се слагат 1- 2 яйца и щипка сол, добавя се маята. Замесва се тестото, дели се на 7 топчета. Оставят се да почиват около 10 минути и започва точенето им.

При точенето плота се ръси със смес от царевично и пшеничено брашно. При разточването трябва да се получат много тънки кори - "през кората да можеш да прочетеш малките букви от вестника". Корите се оставят да просъхнат. Седмата кора се слага в тепсията, като трябва да стърчи по една педя отвсякъде.

За "зелето", т.е. пълнежа се запържват коприва, праз лук, сирене и 3 яйца.

Всяка кора се ръси с масло и олио (смесени и стопени) и богато се поръсва с плънката. Свива се на хармоника и се реди отвън навътре в тепсията. Накрая всичко се покрива с външната, 7-мата кора, хубаво накъдрена, но рехава.

Зелникът се пече в студена фурна, защото, докато тя загрява тестото втасва. След като се изпече, кюстендилският зелник се попарва с масло и малко вода, завива се в бохча и ........да ви е сладко!

Още от Кулинария
0

По някаква причина е възприето мнението, че ако нещо е полезно, то със сигурност не е много вкусно. Този кекс напълно опровергава това твърдение. Продукти (6 порции): 300 г тиква, 50 г орехи

0

Необходими продукти: 3 суп.лъж. дребна паста (звездички или панделки), 6 пилешки бутчета, 3 суп.лъж. зехтин, 3 парчета бекон, 1 глава лук, 1 суп.лъж. нарязан на ситно магданоз, 1 морков

0

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

0

Вкусно и сочно ястие за 10-15 минути Продукти (2 порции): 200 г скариди, 1/2 пак. макарони, 150 мл готварска сметана, 1/2 праз лук, 50 г масло, 0,5 ч. лъж

0

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне

Последни новини
0

Учени от Варшавския университет по природни науки (SGGW) съобщиха за тяхна технология за производство на изсушен на прах мед, който може значително да увеличи съдържанието на натурален мед в крайния

0

Котките не обичат, когато "непознати" влизат във владенията им - тоест дома ви. Дори най-спокойната котка за миг се превръща в злобно и опасно диво животно

0

"За три десетилетия липсата на промени в структурата на българското земеделие създава все по-дълбоки и непоправими грешки. Доцент Въто Христов е човекът

0

Предстои зимната резитба на овощните дръвчета. За да се извършва правилно, трябват много знания и умения, които се придобиват с практика. Кои са общи правила, които винаги трябва да се спазват.

0

Правителството одобри проект за изменение и допълнение на Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтопродукти, наричан за кратко Закон за горивата

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Връща се в България от Дания - “депресиращо място”, вече не иска да е като Кари Брадшоу, а в ютюб канала си споделя голяма част от грижите за двете си дъщери “Какво да сложа в чантата си за родилното”, “Кога да захраня бебето” и “Какъв крем да ползвам в сутрешната си рутина” са само част от въпросите

Премиерата му ще бъде на 20 декември в зала 1 на НДК Любими песни и герои от легендарното предаване по БНТ “Клуб НЛО” се завръщат, за да разсмеят феновете му и отвъд малкия екран. Георги Мамалев, Антон Радичев и Катерина Евро ще представят на 20 декември в зала 1 на НДК спектакъла “Спомен НЛО”. Към тях ще се присъединят Камен Воденичаров

Предстои увеличение на заплатите с 60% до края на мандата, финансови стимули за публикации, привличане на повече студенти от чужбина Проф. Анастас Герджиков беше избран втори мандат за ректор на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. При регистрирани 358 членове на общото събрание в избора са участвали 335, действителни са 318 бюлетини