Аналитиците на International Farm Comparison Network (IFCN) предполагат, че до 2030 г. производството на мляко в света ще се увеличава ежегодно с 2,1%. Тази тенденция ще се поддържа от такива благоприятни условия като подобряване на инфраструктурата и генетиката, на достъпа до технологии и инвестициите. След 2030 г. по прогнози на IFCN ръстът в млекопроизводството ще се забави ежегодно с 1,% до 2040 г.
Увеличаването на производството на мляко до голяма степен ще зависи повече от продуктивността на кравите, отколкото от тяхното поголовие.
Експертите прогнозират, че около 20 млн. ферми по света ще изчезнат, но в същото време средният размер на ферма ще се увеличи до 4,3 крави.
С нарастване на числеността на населението на планетата и увеличеното търсене на мляко потреблението на млечна продукция през 2030 г. на глава от населението ще достигне 132 кг, а към 2040 г. - до 140 кг.
Към 2030 г. глобалното търсене и предлагане на млечния пазар ще бъдат балансирани. Според експертните оценки на IFCN световните доставки на мляко ще се увеличават средно с 1,7% годишно до 2040 г., като при това търсенето ще се увеличава с 1,8%.