Мненията за лечебните ѝ свойства са противоречиви

Гинко билобата е единственият съществуващ днес вид от отдел Гинкови, според ботаническата класификация на растенията.

Смятан за изчезнал, но открит естествено в Китай, този динозавър от растителния свят има милионна история зад гърба си. Смята се, че е бил разпространен масово още през ерата на големите влечуги.

В наши дни гинкото е застрашен вид и сакрално растение за някои народи. Използва се в народната медицина, както и във фармацевтичната промишленост.

Поради големия интерес и безразборната употреба на лекарства, в състава на които влизат гинкотоксин и други вещества, извличани от листата, зачестява проявата на странични ефекти. Мненията за лечебния ефект са противоречиви, но въпреки това се прилага широко.

У нас първите гинко билоби били засадени през 19-ти век. Вече могат да се видят в много паркове и лични градини.

Голямо дърво с плюсове и минуси

Плодовете стават за храна, но ферментират и миришат неприятно

Гинко билобата е листопадно дърво, което може да достигне височина до 25-30 метра, а най-старите екземпляри надхвърлят 50 метра. Короната е остра, клоните-хаотично подредени.

По своята цялостна визия това дърво е неповторимо. Корените проникват дълбоко в почвата, което гарантира устойчивост на ветрове и снегове. Може би най-характерни и разпознаваеми са листата. Ветрилообразната форма, жилкуването, както и врязът в средата са дали името biloba- двуделен.

Важна особеност на растението е, че е двудомно или с други думи, има женски и мъжки растения. Мъжките образуват реси, а женските- орехоподобни плодове.

През есента листата на дървото се обагрят в ярко жълто и са способни да паднат само за ден. Плодовете пък ферментират и отделят доста неприятен аромат.

Гинко е устойчиво на болести и неприятели дърво с подчертани декоративни и лечебни качества.

Сега е моментът да се засади фиданка

Отредете ѝ специално място

С фиданка гинко билоба можете да се сдобиете срещу сума, варираща от 5 до 50 лв. в зависимост от размера.

Дървото е дълговечно и бавно растящо, но все пак трябва да се съобразите с размерите му и законовите разпореждания за отстоянията за засаждане в близост до сгради и съседни имоти.

Обикновено се използва за акцент, може да се засади и в група, а също и да се поддържа във форма на бонсай. През първата година след засаждането и докато се прихване успешно се налагат чести поливки и поддържане на почвената влажност.

Растението се отглежда изумително лесно и не изисква кой знае какви усилия. Когато го засаждате, изберете слънчево място с дълбок почвен слой. Подхранвайте веднъж или два пъти годишно с бавно действащи торове, ако се налага.

Размножаването от семе иска търпение

Необходима е топла и студена стратификация

Размножаването чрез семена се практикува сравнително рядко, но на ентусиастите със сигурност ще им бъде интересно да си направят експеримент.

Семената, които се използват, задължително трябва да са “усетили” студ. Месестата част се изчиства добре от костилката чрез накисване във вода и шкурене. Следва манипулацията наречена стратификация. Семената се местят от студено на топло или се накисват последователно във вода с различна температура.

Засаждат се в саксии с пясък. Той се поддържа влажен през цялото време. Веднага след засаждането саксиите се оставят на топло за около 10 седмици, а след изтичането им се местят на студено.Следващият топъл период провокира поникване в рамките на 6 до 8 седмици. В нашите условия всички тези упражнения ги прави климата. Студена рамка е достатъчно добра идея.

Младите растения се обгрижват и пресаждат в по-голям контейнер, докато развият достатъчно голяма и здрава коренова система. На постоянно място могат да бъдат засадени през есента на втората година.

Недостатък на семенното размножаване е, че не се знае дали растението ще бъде женско или мъжко. Освен това са необходими 20 години, докато това се разбере.

Лечебни свойства и начини на приложение

Внимание! Има и странични ефекти

Предвид изключително дългогодишната история не е чудно, че на гинко билобата се приписват лечебни свойства.

Билката се употребява най-често при проблеми с циркулацията на кръвта, дихателната система, загубата на памет, болки в стомаха, кожни раздразнения, тревожност и т.н.

Употребяемите части са главно листата и плодовете. От листата се извличат екстракти, които после се използват под формата на капсули, запарки и други. В азиатската кухня плодовете се консумират след осоляване.

Не се препоръчва прием на билката без консултация със специалист. Съществува реален риск от кръвоизливи при едновременна употреба с аспирин, чесън, жен-шен и др. странични ефекти като главоболие, гадене, повръщане, диария, замайване, умора, слабост, кожни обриви.