Ростелеком и групата от компании Русагро пуснаха система за контрол на движението на бобовите и цвеклото

Системата е проектирана да контролира движението на готовите продукти на всеки етап от производствения процес: от прибирането на реколтата на полето, приемането и предаването между участниците в жътвата до транспортирането и доставката. Тя осигурява прозрачно и навременно предоставяне на информация за движението на готовите продукти.

Системата за управление е изградена по технологията на Индустриалния интернет на нещата (Industrial Internet of Things, IIoT) и осигурява софтуерно и хардуерно събиране на данни от сензори и RFID карти, инсталирани върху машините за събиране, предаване и транспортиране на култури. Тя се грижи също за предаването на тези данни през мобилни мрежи към информационната система на клиента, която показва необходимата информация на работната станция на потребителя.

Характеристика на системата за управление е, че идентифицирането на получателя по време на разтоварването на готовите продукти в бункера се извършва безжично, без да се спира работния процес. Тя функционира и при липса на клетъчен сигнал.

Решението за по-нататъшно разширение на проекта във всички региони на дейността на Русагро беше взето след обобщаване на резултатите от успешно проведените опити.

"Избирайки подходи за постигане на целта и изграждайки системата за контрол на движението на културите, анализирахме редица готови продукти, предлагани на пазара.

Беше решено да се спрем на новата разработка на Ростелеком, която осигурява изпълнението на всички изисквания.

Приложихме редица технически решения, насочени към увеличаване скоростта на предаване на данни и тяхната надеждност, когато оборудването е на място, при липса на 100% покритие на мобилния интернет. Очакваме, че използването на създадената система ще повиши безопасността на реколтата на всички етапи и прозрачността на движението на готовите продукти по пътя от полето до местата за съхранение", каза Павел Драйгер, ръководител на отдела за информационни технологии в Русагро.

"Използването на иновативни решения в селското стопанство, което ви позволява да цифровизирате движението на готовите продукти, осигурява прозрачност на бизнес процесите, подобрява управляемостта и подобрява финансовите резултати", заяви Алексей Подрябинников, директор за корпоративни клиенти в Ростелеком.

"Агропромишленият комплекс е една от приоритетните области, за които Ростелеком има всички необходими компетенции за решаване на проблеми: широка мрежа от центрове за данни, комуникации, опит в реализирането на интеграционни и инфраструктурни проекти, както и мащабируеми решения в областта на индустриалния интернет.

Основната задача на нашата компания при изпълнението на този проект е бързото създаване на система, която ще помогне на клиента да постигне максимален икономически ефект в най-кратки срокове, въпреки рисковете, присъщи на селскостопанската индустрия.

Сигурен съм, че ще продължим взаимоизгодното сътрудничество с Русагро, което ще има благоприятен ефект върху индустрията като цяло", каза Роман Шулгинов, вицепрезидент на Ростелеком за индустриални решения.