Европейската агенция по околна обяви тревожни цифри за бъдещето на селското стопанство, информира euronews.

Изменението на климата може да доведе до сериозна загуба на продукция или дори изоставяне на определени култури. Изследванията сочат, че последиците от изменението на климата могат да принудят производството на пшеница, цвекло и царевица да  намалее с 50% до 2050 г. в Южна Европа. Но какви действия могат да се предприемат, за да се предотврати бъдещата загуба на култури?

"Използването на по-малко масло например, нови двигатели в машините и по-ефективните съвременни машини, но също така е важно да говорим за технологията на развъждане", обясни Томас Магнусън, президент на Cogeca.

По-ниските добиви и по-високите производствени разходи влияят върху качеството на продуктите и производителите ще трябва да се адаптират към променящата се индустрия. Ето защо вече има категорични  призиви за промяна в Общата селскостопанска политика на ЕС, за да помогнат на производителите да разнообразят културите.

"Досегашните политики карат фермерите да стават по-големи и по-големи, по-индустриализирани. И следователно да имат полета, които се основават на монокроп, една-единствена култура. И когато тази култура е засегната от суша или друг климатичен шок, цялата система на земеделските производители е обречена на неуспех", е позицията на Марко Контиеро, съветник по селскостопанската политика за Greenpeace Europe.

Всички -  и политици, и браншовици, са категорични в едно: Докато селското стопанство представлява 10% от емисиите на парникови газове в ЕС, аграрният сектор трябва да стане "въглеродно" неутрален!