Маджун от захарно цвекло

20 октомври 2019
Зеленчукова градина / Полезни съвети
23553
1 2 3 4 5 6
 

По технологията на сем. Калчеви от гр. Сеново

Радина Иванова

Семейство Калчеви са познати в земеделското градче Сеново от област Русе открай време като майстори на варенето - я ракия, я свинска мас, я маджун, който в други крайща наричат и петмез.

Днес Величко и майка му Божанка продължават фамилната традиция с трудоемкия маджун от захарно цвекло.

Повече за това как го правят, ни разказа Божанка Енева Калчева, едно време работила в "Каолин", а днес пенсионер.

Отглеждане на цвеклото

Освен в дворното място пред къщата, Калчеви обработват и 1 дка градина, където отглеждат захарното цвекло.

"Отбягваме изкуствените торове, гледаме да бъде всичко естествено", казва тя. С помощта на доставки от съседи разхвърлят угнил тор от животните.

После фрезоват площта. Величко купува семената и напролет ги засяват със специална садачна машина.

Като поникне посевът, може да има нужда да се разреди.

3-4 пъти в годината го прекопават, за да не разрешат на тревата да се разпространи, споделя стопанката.

В края на септември и началото на октомври вадят цвеклото.

Всичко се почиства идеално

Донесени от нивата до дома, корените се нареждат на циментова площадка и всяко едно растение се мие, като се минава със силна струя вода.

Не я пестят, защото използват кладенец и хидрофор, разказва тя. Чистите поставят настрана на найлони.

Божанка вика помощнички и насядали на столчета, всяка дошла със своя остър нож, почиства цвелкото от зелената маса и бели.

Обелените корени след това се слагат в голям съд и пак ги измивят.

Съдовете и машините

Те са от едно време, казва Божанка, но и днес по тях правят подобрения.

Режещата машина

Най-напред използват машината за рязане на цвекло, която работи на ток.

Тя го реже на тънки парченца, които излизат от улейче и падат в кофи, от които изсипват в казана да ги варят.

Казан за варене

Него го използват само за варене на цвекло.

За улеснение на сина си (Величко е с контузена ръка), бащата Младен Калчев е монтирал канелка /кранче/, откъдето изтичат заедно сварените парченца и течността.

Въртяща се преса

Тя се сглобява от тях всяка есен по средата на стаичката.

Съставена е от две половини - като две половини на каца. Те се поставят на кръгла метална основа, на която е направен улей за изтичане, и се закопчават с пригодени метални щипки.

В пресата е монтиран един железен винт, на който са прикачени железни преси, които притискат и изцеждат всичката течност. Отгоре се сглобява и дръжката, която се върти ръчно от Величко и задвижва процеса на смачкване.

Тавата за варене

От няколко години разполагат с нова тава "неръждавейка". В нея сгъстяват маджуна.

Каква е технологията

Рецептата се предава от поколение на поколение. След нарязването, парчетата се хвърлят в големия казан, който побира около 10 чувала.

В казана слагат само цвекло и вода, колкото да го покрие.

Ако например по обед запалят огъня под казана, цвеклото се вари през целия следобед - за около 4-5 часа. Следващата партида вечерно време я оставяме в казана да си се вари полекичка цяла нощ. Оставяме огъня да тлее, за да може хубаво да се свари цвеклото, разказва майката.

После отварят крана, течността заедно с малките сварени рязанки се стича в кофи, от които ги прехвърлят в пресата. Тук идва съществената част на въртене и постоянно прехвърляне от улейчето в тавата за правене на маджуна.

Варене - преработка - сгъстяване

Това накратко е процедурата.

Трудът е разпределен така: Величко прехвърля от казана в пресата, а Божанка - от пресата в тавата, като използва цедила за финно прецеждане.

Останата работа я върши огънят, докато се сместа се сгъсти като мед, добавя домакинята и обяснява, че първата пяна я изхвърлят. А бъркането е непрекъснато.

Цялата тази процедура трае от сутрин до късна вечер.

След два-три дни стопанката пълни маджуна в бурканите с винт, а през това време синът й отново отива на нивата да вади цвекло. Отново мият, белят, варят. И така 4-5 пъти за сезона.

Вкусът е невероятен, замества захарта

Изключително сладък, маджунът е прекрасен домашен заместител на захарта. На печена тиква върви чудесно, казва ни Божанка.

Освен това носи и допълнителен доход за семейството - приблизително 1000 лв. на сезон. Изкупувал се изцяло.

А докато го майсторят и варят е весело, Величко събира приятели, както при варенето на ракия. И комшии, които отглеждат по-малко цвекло, идват да използват домашната им работилница.

Разбира се, като едно традиционно семейство в земеделски край, в двора си сеем и много други неща за лична употреба, казва Божанка. Надяваме се и за тях да ни разкаже.

Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ За да бъде успешно зеленчукопроизводството в личното стопанство е необходимо прилагане на правилно сеитбообращение

0

Първо да се направи разсад Ако имате парник или оранжерия, отделете една леха, в която да засеете салата. Засяването за производство на разсад става в полутопли парници с около 40 см пласт тор и 15

0

Важно е почвата да не е много мокра Магданозът е студоустойчива култура, която без проблем може да зимува в градината. Току-що поникналите млади растения издържат до минус 5-9 градуса

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През декември започва подготовка за отглеждане на разсад за ранно производство на зеленчуци. Важно условие за производството на качествен разсад е използването

0

Грижите за брюкселското зеле са подобни като за останалите видове зеле. Има обаче някои особености, с които е добре да се съобразите, за да получите добра реколта.

Последни новини
0

Как при тракторите да избегнем преждевременната им смяна, повредите и уплътняването на почвата От съществено значение е да се уверите, че гумите на вашия трактор са в добро състояние както за

0

Не се очакват критични минимални температури и повреди по неукрепналите посеви Драгомир Атанасов, агрометеоролог През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се

0

Най-големият мит, на който повечето хора стават жертва, е вярата, че „перфектната диета“ съществува. Няма двама човека еднакви – дори едноячните близнаци се различават

0

Хората не са единствените в Берлин, които се борят да намерят квартира. Поради топлото време до късна есен пчеларският бум доведе до рояци пчели, образуващи нови кошери

0

Овощарите, които ще правят присаждане през пролетта, трябва да знаят, че е важно да добият калемите задължително преди набъбването на пъпките. Ако вегетацията е започнала, и пъпките са набъбнали

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Григор Димитров вече има 60 победи в турнирите от "Големият шлем". Българската звезда в тениса обърна 4:6, 6:2, 6:0, 6:4 Хуан Инасио Лондеро (Арж) в първия кръг на откритото на Австралия. Бившият полуфиналист в Мелбърн очаква друг аржентинец - Леонардо Майер, или Томи Пол (САЩ).  "Трябваше ми време, за да сложа ред в играта си

Националната лотария е сезирала Европейската комисия по повод идеята на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. „Трудно обаче ни е да обясним какво се планира в нашата страна, защото подобно нещо няма никъде", заяви изпълнителният директор на "Националната лотария" Димитър Ганев пред Нова тв

Съпруга е ударила мъжа си с чук по главата в Бургас. 47-годишният е приет в Спешното на УМБАЛ-Бургас късно снощи, окървавен и с огромна отворена рана на главата, съобщиха от МВР. От разказите на жена му става ясно, че съпругът й се бил заключил в една от стаите в дома им и тя взела чук, за да разбие вратата