Маджун от захарно цвекло

20 октомври 2019
Зеленчукова градина / Полезни съвети
29178
1 2 3 4 5 6
 

По технологията на сем. Калчеви от гр. Сеново

Радина Иванова

Семейство Калчеви са познати в земеделското градче Сеново от област Русе открай време като майстори на варенето - я ракия, я свинска мас, я маджун, който в други крайща наричат и петмез.

Днес Величко и майка му Божанка продължават фамилната традиция с трудоемкия маджун от захарно цвекло.

Повече за това как го правят, ни разказа Божанка Енева Калчева, едно време работила в "Каолин", а днес пенсионер.

Отглеждане на цвеклото

Освен в дворното място пред къщата, Калчеви обработват и 1 дка градина, където отглеждат захарното цвекло.

"Отбягваме изкуствените торове, гледаме да бъде всичко естествено", казва тя. С помощта на доставки от съседи разхвърлят угнил тор от животните.

После фрезоват площта. Величко купува семената и напролет ги засяват със специална садачна машина.

Като поникне посевът, може да има нужда да се разреди.

3-4 пъти в годината го прекопават, за да не разрешат на тревата да се разпространи, споделя стопанката.

В края на септември и началото на октомври вадят цвеклото.

Всичко се почиства идеално

Донесени от нивата до дома, корените се нареждат на циментова площадка и всяко едно растение се мие, като се минава със силна струя вода.

Не я пестят, защото използват кладенец и хидрофор, разказва тя. Чистите поставят настрана на найлони.

Божанка вика помощнички и насядали на столчета, всяка дошла със своя остър нож, почиства цвелкото от зелената маса и бели.

Обелените корени след това се слагат в голям съд и пак ги измивят.

Съдовете и машините

Те са от едно време, казва Божанка, но и днес по тях правят подобрения.

Режещата машина

Най-напред използват машината за рязане на цвекло, която работи на ток.

Тя го реже на тънки парченца, които излизат от улейче и падат в кофи, от които изсипват в казана да ги варят.

Казан за варене

Него го използват само за варене на цвекло.

За улеснение на сина си (Величко е с контузена ръка), бащата Младен Калчев е монтирал канелка /кранче/, откъдето изтичат заедно сварените парченца и течността.

Въртяща се преса

Тя се сглобява от тях всяка есен по средата на стаичката.

Съставена е от две половини - като две половини на каца. Те се поставят на кръгла метална основа, на която е направен улей за изтичане, и се закопчават с пригодени метални щипки.

В пресата е монтиран един железен винт, на който са прикачени железни преси, които притискат и изцеждат всичката течност. Отгоре се сглобява и дръжката, която се върти ръчно от Величко и задвижва процеса на смачкване.

Тавата за варене

От няколко години разполагат с нова тава "неръждавейка". В нея сгъстяват маджуна.

Каква е технологията

Рецептата се предава от поколение на поколение. След нарязването, парчетата се хвърлят в големия казан, който побира около 10 чувала.

В казана слагат само цвекло и вода, колкото да го покрие.

Ако например по обед запалят огъня под казана, цвеклото се вари през целия следобед - за около 4-5 часа. Следващата партида вечерно време я оставяме в казана да си се вари полекичка цяла нощ. Оставяме огъня да тлее, за да може хубаво да се свари цвеклото, разказва майката.

После отварят крана, течността заедно с малките сварени рязанки се стича в кофи, от които ги прехвърлят в пресата. Тук идва съществената част на въртене и постоянно прехвърляне от улейчето в тавата за правене на маджуна.

Варене - преработка - сгъстяване

Това накратко е процедурата.

Трудът е разпределен така: Величко прехвърля от казана в пресата, а Божанка - от пресата в тавата, като използва цедила за финно прецеждане.

Останата работа я върши огънят, докато се сместа се сгъсти като мед, добавя домакинята и обяснява, че първата пяна я изхвърлят. А бъркането е непрекъснато.

Цялата тази процедура трае от сутрин до късна вечер.

След два-три дни стопанката пълни маджуна в бурканите с винт, а през това време синът й отново отива на нивата да вади цвекло. Отново мият, белят, варят. И така 4-5 пъти за сезона.

Вкусът е невероятен, замества захарта

Изключително сладък, маджунът е прекрасен домашен заместител на захарта. На печена тиква върви чудесно, казва ни Божанка.

Освен това носи и допълнителен доход за семейството - приблизително 1000 лв. на сезон. Изкупувал се изцяло.

А докато го майсторят и варят е весело, Величко събира приятели, както при варенето на ракия. И комшии, които отглеждат по-малко цвекло, идват да използват домашната им работилница.

Разбира се, като едно традиционно семейство в земеделски край, в двора си сеем и много други неща за лична употреба, казва Божанка. Надяваме се и за тях да ни разкаже.

Още от Зеленчукова градина / Полезни съвети
0

Салатното цвекло е кореноплоден зеленчук, за разлика от повечето от тях, трябва да се засява след като времето се затопли. Затова най-рано се прави през втората половина на март

0

Растенията не се конкурират помежду си Формичките за разсади или терините както се наричат бързо набраха популярност и сред любителите градинари. Те са изключително удобни за засаждане на всякакви

0

Прави се в редове или в гнезда Баклата е сред най-студоустойчивите зеленчукови видове. Тя може да се засява както през есента, така и рано през пролетта

0

Култура е много топлолюбива Имайте предвид, че артишокът е доста топлолюбива култура. Затова разсадът от артишок са засажда на постоянно място в средата на май

0

Кореноплодите са готови в началото на лятото За да получите по-ранна продукция от моркови, засейте семената сега. Това може да направите през няколко дни, за да вадите на етапи

Последни новини
0

Смесването им има латентни последици Някои стопани на домашни любмци варят каши и към тях добавят суха храна - за повече “хранителност". Но всички ветеринарни специалисти в един глас предупреждават:

0

Акарите (кърлежите), предизвикващи вароатозата, навлизат в онези килийки, чиито личинки са напълно развити и които пчелите са започнали да подготвят за запечатване

0

При възобновяване на вегетацията на овощните дръвчета и ягодоплодни видове, азотът е от съществено значение за бързото нарастване и образуване на по-качествени плодове

0

Хранене основно със зеленчуци помага за предотвратяване и контролиране на астмата, а млечните продукти и храните с висока масленост увеличават рисковете от заболяването

0

Но какво ще предложи пазарът на нас, потребителите - дали бг агнета или македонски, румънски или западноевропейски, и на какви цени, много скоро ще разберем Жени Владинова Фермери от различни райони

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Провеждането на реванша от 1/8-финалите на Шампионската лига срещу "Атлетико" (М) в условията на заразата от коронавирус е било преспъление според мениджъра на "Ливърпул" Юрген Клоп. Това става ясно от интервю на треньора на "Евертън" Карло Анчелоти за италианския вестник "Кориере дело спорт". На 11 март на стадион "Анфийлд" пред 52 267 зрители

Певицата подготвя 15 концерта с филмова музика за след карантината Тя е усмихнатото лице на джаз музиката в България. Родена е на 27 март 1970 г. и сякаш успешната кариера и големият талант са и? предопределени, тъй като във вените и? тече кръвта на големия диригент и композитор Вили Казасян. Завършила е Националното музикално училище “Любомир

8 души загинаха при катастрофа на пътнически самолет на международното летище в Манила, предаде БГНЕС. Малкият самолет се е насочвал към Япония. При произшествието са загинали всички осем души на борда. Вестник "Манила бюлетин" съобщи, че самолетът, принадлежащ на авиокомпанията „Лайън Еър“, се е разбил по време на излитане