Има различни възможности за това

За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата.

Има стопани, които поставят кашата в чували в казана и така изваряват.

Да се знае, чу този метод не е много сигурен, защото при пълненето на казана изолационният материал на дъното на казана може да се размести и кашата да влезе в пряк контакт са казана.

По-добър е методът за разреждането на кашата с от 40 до 100% вода

Тя се прибавя към кашата и се разбърква интензивно в зависимост от гъстотата.

При 100% разреждане ракията става с нисък алкохолен градус и затова се дестилира двукратно, като втората дестилация е с отделяне на фракции първоток, дестилат и патоки.

Може би най-добър е методът с пасиране на кашата. Тя се прецежда през гевгир и се отделя най-гъстата част от нея.

Получената каша е с малка гъстота - нещо между нектар и сок. Може да се дестилира с или без разреждане с вода в зависимост от нейнат,а гъстота.

Така най-плътните месести части, които лесно падат на дъното и згарят, се отстраняват предварително и вероятността от загаряне намалява.

Независимо от разреждането или пасирането е добре при загряването на кашата люкът на казана да е отворен и да се разбърква с дървена бъркалка, докато започне изпарението на алкохола.

Съвет на специалиста

Ако имате гроздова каша, най-добре е да пресовате джибрите и да дестилирате само сока. Така ще получите гроздова ракия с високо качество.

При дестилацията на плодови ракии бъдете много внимателни. Загряването на казана с дърва до завирането на кашата не трябва да бъде много интензивно.

Вратата на печката на казана да бъде затворена.