Как да не се допусне да загори материалът за ракия

13 октомври 2019
В лозята
41328
Няма снимка
При дестилиране само на сока се получава троздова ракия с високо качество
 

Има различни възможности за това

За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата.

Има стопани, които поставят кашата в чували в казана и така изваряват.

Да се знае, чу този метод не е много сигурен, защото при пълненето на казана изолационният материал на дъното на казана може да се размести и кашата да влезе в пряк контакт са казана.

По-добър е методът за разреждането на кашата с от 40 до 100% вода

Тя се прибавя към кашата и се разбърква интензивно в зависимост от гъстотата.

При 100% разреждане ракията става с нисък алкохолен градус и затова се дестилира двукратно, като втората дестилация е с отделяне на фракции първоток, дестилат и патоки.

Може би най-добър е методът с пасиране на кашата. Тя се прецежда през гевгир и се отделя най-гъстата част от нея.

Получената каша е с малка гъстота - нещо между нектар и сок. Може да се дестилира с или без разреждане с вода в зависимост от нейнат,а гъстота.

Така най-плътните месести части, които лесно падат на дъното и згарят, се отстраняват предварително и вероятността от загаряне намалява.

Независимо от разреждането или пасирането е добре при загряването на кашата люкът на казана да е отворен и да се разбърква с дървена бъркалка, докато започне изпарението на алкохола.

Съвет на специалиста

Ако имате гроздова каша, най-добре е да пресовате джибрите и да дестилирате само сока. Така ще получите гроздова ракия с високо качество.

При дестилацията на плодови ракии бъдете много внимателни. Загряването на казана с дърва до завирането на кашата не трябва да бъде много интензивно.

Вратата на печката на казана да бъде затворена.

Още от В лозята
0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

0

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

0

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

0

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

0

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Последни новини
0

Едно време в селските градини са се отглеждали предимно зеленчуци и билки. Тази зона е била много близо до къщата и достъпът до нея е бърз и лесен. Цветята не са се засявали специално и са расли

0

От 30 000 до 100 000 лв. безвъзмездна помощ по нова схема на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще получат средните предприятия, засегнати от карантината

0

Ива Тончева Коронавирусът увеличи продажбите на биологично мляко: много хора си остават вкъщи, купуват повече храна и очевидно показват предпочитание към био-то

0

Може да страдат от намалена зрителна острота или слепота Промените в зрението при кучетата могат да се развият постепенно или внезапно. Ако дори възникне слепота

0

Подхранете и окопайте растенията След поникването на картофите важна грижа е окопаването на растенията. Обикновено се прави два пъти. Първото окопаване е малко след като картофите поникнат

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След като не се е прибрал две денонощия, родителите му подали сигнал до полицията за издирване Мистерия около смърт на журналист във Варна . Известният в града Георги Александров бе открит мъртъв в района на дефектирала тръба на Варненското езеро. “Две са официалните версии, по които се работи за смъртта му - нещастен случай или самоубийство”

Това е ключова антикризисна мярка и за цялото общество, и за икономиката, се казва в подписката Петиция към парламента за намаляване на ДДС за периодични издания като вестници и списания публикува от името на издатели Стефан Тамбуев - син на журналиста Георги Тамбуев и сам издател на списания. Петицията е подкрепена и от “24 часа”

ТОДОР ШАБАНСКИ #МоятЛюбимСпортенМомент - посветен на колеги, които вече не са сред нас Историята днес разказвам като една от най-куриозните случки в живота ми, но и като благодарност, за това, което научих от един от най-стойностните спортни журналисти в България. През есента на 1991 година отразявах за вестник „Народен спорт“ световното