Кои са основните ѝ изисквания

За боровинката няма много информация, тъй като се оглежда ограничено у нас, а съвсем отскоро и в любителските градини. По принцип ягодоплодният вид не е особено претенциозен, но като всяка култура има специфични изисквания.

Най-подходящи за боровинката са полу- и планинските месторастения, където климатът е по-умерен.

Растението е доста издръжливо на студ, като по време на покоя през зимата понася понижение на температурата на въздуха до минус 22-25 градуса.

Видът почти не се засяга от късните пролетни студове. Цветовете на културната боровинка са по-студоустойчиви от тези на горската и на много други овошки. Цъфти през май, когато опасността от мразове вече е преминала.

Препоръчително е да се засади на добре огрявано от слънцето място, но издържа известно засенчване.

Боровинката предпочита по-леки почви, подходяща за нея е киселата реакция - pH 4,3-4,8. Неподходящи за растението са тежките глинести почви или тези с алкална реакция.

Тъй като кореновата система на растението е разположена по-плитко, не понася засушаване и е необходимо да се осигури напояване.

В ГАДИНАТА

Ароматната боровинка вече не е екзотика за овощарите ни, а ягодоплоден вид, който може да се отглежда и в любителските градини.

И така вместо да си купувате от прескъпите плодове, може да си ги късате директно свежи от собствените храсти.

Сортовете зреят в различно време

За да берете по-продължително време плодове, препоръчително е да си засадите няколко сорта боровинки.

Освен това те трябва да са с различен период на узряване - ранни, средно късни и късни. Различните сортове зеят в продължителен период от време - от средата на юни до началото на септември.

Засажда се есен и пролет

Може разпръснато или в редове

Боровинките, както останалите овощни видове, се засаждат през есента или пролетта. В зависимост от това колко растения ще се отглеждат, това може да стане в редове или разпръснато из градината.

При засаждане на повече растения, се оформят редове, които са на разстояние 2,5-3,0 метра един от друг. В самия ред разстоянията могат да варират в зависимост от сорта - между 1.00 -1.50 м.

Редовете трябва да са ориентирани в посока север-юг, за да са по-добре огрявани от слънцето.

Някои разсадници предлагат посадъчния материал от боровинки в контейнери. Такива растения могат да се засаждат почти целогодишно.

Препоръчително е разсадът да е поне двугодишен с добре развита коренова система.

Какви са грижите за растенията

Напояването е задължително

Водата е един от основните фактори при отглеждането на боровинки. Още при засаждането, трябва да се осигури добро напояване, тъй като корените са чувствителни към липсата на вода.

Когато се отглеждат повече растенията, може да се направи капковата система за напояване. За да се запази влагата, а и да се поддържа почвата около стъблата чиста от плевели, тя може да се мулчира. Използва се слама или специални мулчиращи смеси, предлагани в агромагазините.

Боровинките са много чувствителни към недостиг на азот. При засаждането на нови растения в посадъчните ямки се насипват комбинирани минерални и органични торове. През вегетацията на растенията се тори с азот, който се внася на няколко пъти. Прави се през периода от началото на март до средата на юли

Цветовете през първите 1-2 години се премахват, за да не се изтощава младото растение. Повече плодове се получават след 3-4-ата година, а пълно плододаване на 6-ата.

До четвъртата година се препоръчва само санитарна резитба, т.е премахване на ниски разклонения на височина под 50 см, болни, повредени или измръзнали леторасли. След 5-ата година се премахват или намаляват старите стъбла. Най-подходящото време за резитба е в края на зимата, когато са отминали големите студове.

ПРИБИРАНЕ НА ПЛОДОВЕТЕ

Плодовете се берат ръчно, в продължение на няколко дни след началното оцветяване. Тогава те са най-вкусни и ароматни.