Габровска
Сортът е кръстоска между Кюстендилска синя слива и Монфорска, утвърден е през 1971 г.
Характеристики на плода:
0 Сливите са едри, с овална форма, сплеснати странично, с тегло около 32 г.
0 Плодовата кожица е тъмносиня, има дебел восъчен налеп.
0 В пълна зрелост месото има отлични вкусови качества. То е жълто-кафяво, нежно, плътно, сочно, сладко, с приятна киселина.
0 Костилката е със средна големина, отделя се лесно от месото.
Особености на сорта:
0 Дървото расте силно и образува широка, обратнопирамидална корона.
0 Цъфтежът е средноранен.
0 Самостерилен е. Подходящи опрашители са сортовете Стенлей, Стринава, Алтанова ренклода.
0 Плодовете узряват около средата на август.
0 Дървото плододава редовно и обилно.
0 Плодовете са с отлични вкусови качества, близки са до тези на Кюстендилска синя слива. Те са подходящи за компот, сушене, сладка и ракия.
0 Сортът е толерантен на шарка, ранно и късно кафяво гниене. Слабо чувствителен е на червени листни петна.
0 Тъй като е взискателен на влага, плододава по-добре в месторастения, където има повече валежи и по-висока въздушна влажност.
Стринава
Кръстоска е между Кюстендилска синя слива и Монфорска, утвърден е през 1974 г.
Характеристики на плода:
0 Сливите са едри, обратнояйцевидни, с тегло 30 г.
0 Плодовата кожица е тъмновиолетова, с плътен восъчен налеп.
0 Плодовото месо е жълто-оранжево, с отлични вкусови качества. То е плътно, сочно, много сладко, ароматно.
0 Костилката е със средна големина, отделя се напълно от плодовото месо.
Особености на сорта:
0 Дървото има уверен растеж, образува гъста кълбовидна корона.
0 Цъфтежът е средноранен.
0 Сортът е самофертилен.
0 Много родовит.
0 Плодовете зреят през третото десетдневие на август.
0 Сортът е десертен, подходящ за сушене, сладко, мармалад, конфитюр.
0 Толерантен е на шарка, ранно кафяво гниене и на червени листни петна. Има средна чувствителност на ръжда.
Балванска слава
Кръстоска е между Стенлей и Поп Харитон, утвърден през 1994 г.
Характеристики на плода:
0 Сливите са едри, овални, имат бразда, която ги разделя несиметрично, около 37 г.
0 Кожицата е тъмновиолетова до тъмносиня, с восъчен налеп.
0 Плодовото месо в пълна зрелост е жълто-оранжево, много плътно. То е с много добри вкусови качества - сладко, хрупкаво, със слаба киселинност.
0 Костилката е със средна големина, отделя се от плодовото месо.
Особености на сорта:
Дървото е със силен растеж, образува ширококълбовидна корона.
0 Цъфти среднорано.
0 Самостерилен е, подходящи опрашители са Стенлей, Стринава, Алтанова ренклода.
0 Плодовете узряват в средата на август.
0 Толерантен е на шарка, късно кафяво гниене и на червени листни петна.
0 Вкусен десертен сорт, подходящ за компот, сладка, конфитюри.
Невена
Кръстоска е между Стенлей и Алтанова ренклода.
Характеристики на плода:
0 Сливите са много едри, с обратнояйцевидна форма, тегло 40 г.
0 Плодовата кожица е тънка, виолетово-синя, има слаб восъчен налеп.
0 Плодовото месо в пълна зрелост е светложълто до жълто-оранжево. То е с отлични вкусови качества - много сладко, с приятна киселинност и аромат.
0 Костилката е сравнително едра.
Особености на сорта:
0 Дървото има умерен растеж, образува широкозакръглена корона.
0 Цъфтежът е сравнително късен, няколко дни преди Кюстендилска синя слива.
0 Сортът е самостерилен, подходящи опрашители са Стенлей, Стринава, Габровска.
0 Толерантен е на шарка, ранно кафяво гниене и червени листни петна.
Гуляева
Кръстоска е между Кюстендилска синя слива и Монфорска, утвърден е през 1964 г.
Характеристики на плода:
0 Сливите са със средна големина, с овална, сплесната към дръжката форма, тегло 27 г.
0 Плодовата кожица е тъмносиня, с виолетов оттенък.
0 Плодовото месо е червено-жълто, сочно, плътно, много сладко, с приятен вкус, ароматно.
0 Костилката е малка.
Особености на сорта:
0 Дървото расте умерено, образува широка и кълбовидна корона.
0 Цъфтежът е средноранен.
0 Плодовете узряват през втората половина на август.
0 Сортът е толерантен на шарка и червени листни петна. Чувствителен е на ръжда.
0 Плодовете са с отлични вкусови качества, подходящи са за прясна консумация, както и за сушене, компоти и конфитюри.



Коментари