Задължително при контролирани условия

Основен начин за запазване на гроздето след откъсването от лозите в помещение трябва да става при максимално контролирани условия.

Трайността му след беритбата зависи от много фактори.

Опитайте се да ги постигнете.

Най-важни от тях са сортът, почвено-климатичните условия и начинът на отглеждане на лозите, срокът и начинът на беритба.

За съхраняване по-подходящи са сортове с едри, рехави гроздове и с едри зърна, които имат здрава кожица и хрупкаво месо

Такива са Болгар, Мискет хамбургски, Италия, Алфонс Лавале и други подобни.

По-добра съхраняемост има гроздето от възрастни лози, отглеждани на леки почви и наклонени терени.

Важно значение за трайността на гроздето имат умереното натоварване на лозите, както и торенето, напояването, зелените резитби, борбата с болестите и неприятелите.

Кога гроздето е нетрайно

Това се получава при претоварване на лозите, обилно азотно торене и късни поливки, както и след чести превалявалия през периода на узряването.

Гроздето от високостъблените формировки е по-подходящо за съхраняване от нискостъблените.

Плодът запазва най-добре своите хранителни и вкусови качества, когато се контролират температурата и влагата

Оптималните условия за опазване са температура от -1 до 1 С и относителна влажност на въздуха от 80 до 90%. Третото важно е проветряването.

В домашни условия подходящи са тавански помещения, мазета, северни стаи и други хладни помещения.

Във всички случаи е необходимо да имат възможност за проветряване, а за да не влизат насекоми, се поставят мрежи на прозорците.

Преди внасянето на гроздето помещението трябва да се почисти основно, да се вароса и да се дезинфекцира чрез опушване със сяра - не повече от 3-5 г/куб.метър и след два дни да се проветри.

Щайгите са подходящи, те се нареждат по няколко една върху друга.

Може да се ползват и етажерки или върху хартия.

Добре е в помещението да се постави негасена вар в сандъчета, тя контролира влажността, която не трябва да пада под 80%.

Важна грижа през целия период на съхраняване е редовното отстраняване на загнилите зърна

Гроздето може да запази красивия си външен вид и хранителни качества до 3-4 месеца.

Плодът диша, изпарява част от влагата и захарността му се увеличава.

Но може да бъде нападнат от сиво или черно гниене! Затова през 7-8 дни да се опушва със серен двуокис.

Да се следи кожицата на зърната да не потъмнява.

Без гнили и повредени гроздове и зърна

Те няма да снижат много обема, но ще развалят ракията

Почиствайте чепките, за да не развалите кашата и съответно ракията

Почиствайте чепките, за да не развалите кашата и съответно ракията

И за производство на ракия трябва да се съберат само добре узрели и здрави гроздове.

Гнилите и повредените да се отстраняват, защото понижават качеството чрез химични процеси.

Ако си позволите да ги използвате, няма да ви помогнат да увеличите обема на материала, но е сигурно, че ще си навлечете по-голяма беля от икономията, която ще реализирате.

Почиствайте чепките, а ако влагате и други плодове, това се отнася в пълна степен и за тях.