Съхраняване на обраното грозде

02 октомври 2019
В лозята
15048
Няма снимка
Щайгите не се пълнят догоре, за да е гроздето почти на един пласт - смята се, че дървените са за предпочитане
1 2 3
 

Задължително при контролирани условия

Основен начин за запазване на гроздето след откъсването от лозите в помещение трябва да става при максимално контролирани условия.

Трайността му след беритбата зависи от много фактори.

Опитайте се да ги постигнете.

Най-важни от тях са сортът, почвено-климатичните условия и начинът на отглеждане на лозите, срокът и начинът на беритба.

За съхраняване по-подходящи са сортове с едри, рехави гроздове и с едри зърна, които имат здрава кожица и хрупкаво месо

Такива са Болгар, Мискет хамбургски, Италия, Алфонс Лавале и други подобни.

По-добра съхраняемост има гроздето от възрастни лози, отглеждани на леки почви и наклонени терени.

Важно значение за трайността на гроздето имат умереното натоварване на лозите, както и торенето, напояването, зелените резитби, борбата с болестите и неприятелите.

Кога гроздето е нетрайно

Това се получава при претоварване на лозите, обилно азотно торене и късни поливки, както и след чести превалявалия през периода на узряването.

Гроздето от високостъблените формировки е по-подходящо за съхраняване от нискостъблените.

Плодът запазва най-добре своите хранителни и вкусови качества, когато се контролират температурата и влагата

Оптималните условия за опазване са температура от -1 до 1 С и относителна влажност на въздуха от 80 до 90%. Третото важно е проветряването.

В домашни условия подходящи са тавански помещения, мазета, северни стаи и други хладни помещения.

Във всички случаи е необходимо да имат възможност за проветряване, а за да не влизат насекоми, се поставят мрежи на прозорците.

Преди внасянето на гроздето помещението трябва да се почисти основно, да се вароса и да се дезинфекцира чрез опушване със сяра - не повече от 3-5 г/куб.метър и след два дни да се проветри.

Щайгите са подходящи, те се нареждат по няколко една върху друга.

Може да се ползват и етажерки или върху хартия.

Добре е в помещението да се постави негасена вар в сандъчета, тя контролира влажността, която не трябва да пада под 80%.

Важна грижа през целия период на съхраняване е редовното отстраняване на загнилите зърна

Гроздето може да запази красивия си външен вид и хранителни качества до 3-4 месеца.

Плодът диша, изпарява част от влагата и захарността му се увеличава.

Но може да бъде нападнат от сиво или черно гниене! Затова през 7-8 дни да се опушва със серен двуокис.

Да се следи кожицата на зърната да не потъмнява.

Без гнили и повредени гроздове и зърна

Те няма да снижат много обема, но ще развалят ракията

И за производство на ракия трябва да се съберат само добре узрели и здрави гроздове.

Гнилите и повредените да се отстраняват, защото понижават качеството чрез химични процеси.

Ако си позволите да ги използвате, няма да ви помогнат да увеличите обема на материала, но е сигурно, че ще си навлечете по-голяма беля от икономията, която ще реализирате.

Почиствайте чепките, а ако влагате и други плодове, това се отнася в пълна степен и за тях.

Още от В лозята
0

Отсега зависи идната реколта В късна есен не забравяйте задачите, от които зависят количеството и качеството на добива през следващата година. Окопаването ви помага да премахнете уплътняването на

0

Приготвя се лесно и на ръка, и с помощта на уреди Тази напитка е вкусна, а отделно е от най-здравословните. Да не говорим, че не е проблем за нито една домакиня

0

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

0

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

0

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Последни новини
0

Изисквания: Да не са твърде стари, но също така не и много светли Когато пристъпите към подреждане на гнездото, стеснете входовете на кошера. Така ще предотвратите евентуално "ограбване" по време на

0

Антракнозата е другата важна болест по ореха, която засяга всички зелени части. Най-характерни са повредите по листата. По тях се образуват закръглени кафяви петна с по-тъмнокафява периферия.

0

Започва прием на проектни предложения по подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по тематичната подпрограма" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от

0

Използването на сорбенти за инактивация на микотоксините в дажбата може да доведе до ограничена абсорбция на микроелементи, включително на хелатни форми

0

Между 14 и 16 октомври 2019 година се проведе обучение на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ в новия високотехнологичен тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Германският концерн "Фолксваген" не търси ново място за завода си, заяви член на управителния съвет на компанията, цитиран от „Ханделсблат“. Пред журналисти Андреас Тостман, който отговаря за производството, поясни, че Фолксваген следи внимателно турската офанзива в Сирия. „Не сме притиснати от времето и затова решението ни

Поредна тревожна демографска прогноза за България - до 2050-та година, страната ни ще загуби една четвърт от населението си. Данните са от доклад на ООН. Това ни поставя на челното място в черната класацията на страните, в които населението ще намалява с по 1% всяка година до 2050-та. В челната тройка са още Литва и Латвия, предава Би Ти Ви

Парцелите в индустриалните зони са разпродадени “Драго ми е, като виждам как на голите поляни, където пасяха магарета, расте завод след завод. Правят се все по-сложни, по-скъпи и по-добри неща.” Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в индустриалната зона на Куклен, където откри ново турско предприятие за стопове и фарове за