Може да е от засушаване

За появило се недостатъчно калиево хранене на лози и асми може да има няколко причини.

То може да е предизвикано например от временно или по-трайно засушаване и от там затруднено освобождаване на почвен калий.

Това влияе върху растежа и плодообразуването не само през дадената година, но предопределя плододаването и през следващата година.

Отразява се чрез залагането на по-малко цветове и отлагането на по-малко резервни вещества.

Най-усвоим е калият от почвения разтвор, но по принцип съдържанието му там е ниско и недостатъчно за покриване на нуждите на растенията.

Основната част от този елемент влиза в състава на глинестите минерали.

По принцип се знае, че по-добро грозде се получава на почви с рехава структура, с по-лек механичен състав.

Важно е те да имат и добра водо- и топлопроводимост.

Най-често обаче и такива почви са с ниско съдържание на органично вещество и са бедни на хранителни вещества, особено на калий.

Почвите, на които се отглеждат лозя са бедни и на магнезий, а и той е централен елемент в хлорофилните процеси и е незаменим.

И той е важен и за лозата, при недостига му наред с намаления добив се влошава и качеството на гроздето. Затова се препоръчва внасянето едновременно на калий и магнезий.