Продукцията от 130 декара ягодоплодни култури, които отглеждат Севда и Шакир Исмаилови, се реализира на пресния пазар и в хладилна база за замразяване

Ваня Велинска, Лозница

На пръв поглед отглеждането на ягоди и малини изглежда бизнес, който е успешен и е един от перспективните сред останалите интензивни отрасли. Това обаче е само на пръв поглед. След много спадове и възходи, разваляне и създаване на нови насаждения, започва да се очертава все по-ясно, че, за съжаление, няма как да върнем добрите си позиции отпреди десетилетия, но все пак може да запазим отглеждането на ягодоплодни култури в структурата на земеделието ни.

Типичен пример за това са земеделските производители от Лозница Севда и Шакир Исмаилови, които стопанисват общо 130 декара ягоди и малини, от които 35 декара ягоди. Историята им е не по-различна от тази на десетките производители в района, които започват буквално от нула, за да достигнат до едни сравнително добри декари за отглеждане на ягодоплодни култури.

През последните 5-6 години Лозница и Попово се очертаха като най-големият район за отглеждане на малини

Така тази по-северна част на страната измести дългогодишните и традиционни лидери при малините - Троян, Тетевен, Ловеч.

Причините, разбира се, са различни. Почвено-климатичните условия в района са изключително подходящи за култивиране на ягоди и малини. Има възможност за напояване, което за ягодоплодните видове е от решаващо значение, тъй като те не могат да се отглеждат без вода. И не на последно място, "почти" има работна ръка. Почти и в кавички, защото проблемът с работната ръка в земеделието ни и тук започва да се усеща. Но за това по-късно, да се върнем на историята на Исмаилови.

Започнахме да отглеждаме ягоди и малини преди 10-ина години, разказа Севда Исмаилова. Взехме това решение, тъй като в Лозница направиха хладилник за замразяване на ягодоплидни видове и в това видяхте шанс за работа и развитие в бъдеще.

Севда и Шакир стартират с отглеждането на няколко декара ягоди. Постепенно увеличават площите, като включват и малини, които впоследствие стават водещата култура.

Първоначално от визуална продукция, която се представя на хладилника, но след това това са разтворени, като са добавени малини за пряка консумация. Сега в стопанството се реколтарат ранни, средноранни и късни сортове малини, за да се използват официални сезони.

Оглеждането на малини и ягоди е много трудно по някаква причина, казвам нашите събеседничка. От една страна това са сигурни капризни култури. Изискват се много грижи и прецизност при появата им. Ежедневно се следи за тях, за да се прецени необходимостта от вода, подхранване, опасност от вредители или нещо друго.

Твърде и много работна ръка, и не само по време на беритбата им. От друга страна - пазарът е сигурно несигурен. Цените през последните години са доста по-ниски, а постоянно се увеличават, и то в пъти.

Ясно е, че малини и ягоди като интензивни култури се вижда трудно. Имайки предвид много европейски страници, трябва да се уверите в това, което не е член на Съюз, като Сърбия например, който в момента е фактор в малинопроизводство, когато ние имаме нужда от минимум, за да не кажем - до нула. Лишайте тези трудни производители от адекватни проекти, логично е те да не са конкурентни на производителите от тези страници и да са логично родствените фермери, за да няма по-голям интерес от гледна точка на тях. Вследствие на това малко са останали ентусиасти, за да видите, че са получили култури, за да се справят почти сами, а България, за съжаление, е възможно да се уверите в позициите на сериозен производител.

Голяма част от разгледайте нас малини отиват за замразяване много по-малка - за директна консумация.

Сериозен проблем за нас е за да остане, използва се в разговор и Шакир. В момент, което е направено безобразна. Буквално за няколко години се увеличава драстично. Няма как да видите яйца и малини без напояване. Ние започваме да поливам повече през април и приключения октомври. Това е десетина поливки, за да се очаква нормалното развитие на растенията и получаването на качествена продукция. Разбирайте, че Напоителни системи търсят да печелят, но всички трябва да бъдат в някакви разумни граници. Със сигурност тези проучвания за вода ще се разделят в себе си на производителността и по-малките производители постепенно ще започнат да се показват.

Забележете и ние работим, за да реализираме някакви конкретни приходи, и това в този момент труден отслабне.

Всяка година е различна, коментира се Севда. Тази например има добро търсене на малина за прясна консумация също е сравнително добра, но не винаги има тази къща. Не се знае и как ще се развие в края на годината. Имахме проблеми и с реколата от ягоди. Заради продуктивни дъждове са сериозно гниене. При малките са имали поражения от градуса, но за щастие, не са фатални.

Като цяло земеделските производители в този сектор, Севда и Шакир нямат застраховка на площите. Внимавайте да изпробвате техническите колекции, да видите случай на поражение, да избягвате от застрахованите суми, които могат да бъдат ниски и да не се отстраняват.

Като много сериозен проблем трябва да се чете, че и тук вече има затруднения с работната ръка

Това е и причината малинопроизводители в района, за да не се увеличи броя на площите и да се разшири бизнес бизнес си. Имате и исмаилови места, които ще се съберат със снимка на декарите, които могат да бъдат намерени. Усъвършенствайте им са насочени към включване на нови сортове и подобряване на технологията за отглеждане. Тази година в стопанството за пръв път се берат малини Глен Ампъл. Сърцето е предложено за пресата на пазара, като като че ли трябва да има много едри. Продукцията е основна за румънския пазар, а търговията идват директно да се възприемам.

Това е актуално доказателство, че няма проблем с реализацията на качествена продукция, но за съжаление никой не може да предложи брой, за да сме сериозни от износителя.

Работната ръка вече и в района е проблем
Работната ръка вече и в района е проблем
Пресните малини, за да получите добър прием в Румъния
Пресните малини, за да получите добър прием в Румъния
Севда Исмаилова
Севда Исмаилова
Шакир Исмаилов с Божидар Петков (вляво), председател на Българската асоциация на малинопроизводителите
Шакир Исмаилов с Божидар Петков (вляво), председател на Българската асоциация на малинопроизводителите