От какво записи правилното му запазване

За да се удължи периодът на консумацията на прясно грозде е най-важно съхранението му.

В древността са били практикувани различни начини на съхраняване, днес пък имаме и умни домашни методи.

Но трябва да се познават първо изискванията на плода.

Трайността на гроздето по време на съхранението зависи от сорта, климатичните условия, начините на отглеждане и условията в мястото за съхранение.

Най-подходящи за съхранение са десертните сортове от ориенталската екологогеографска група, които имат хрускаво месо, рехави гроздове и сравнително крехка кожица.

Такива са Болгар, Мискет Хамбургски, Италия, Брестовица, Блек перл, Петричка есен и др.

Наблюденията са показали, че гроздето на старите лози се съхранява по-добре от това на младите.

Почвата и местоположението на лозето също оказват влияние.

Засадените в леки почви и по наклонени терени лози дават по-издръжливо грозде от тези в равни и плодородни почви.

Гроздето от късно напоявани лози или обраното след изобилни дъждове подлежи на бързо изгниване.

Какво може да попречи на съхранението?

Прекомерното торене с азотни торове и много голямото натоварване на растенията намаляват трайността на гроздето.

Грозде, което е набрано от лози, на които вегетацията е протекла неправилно, поради чести превалявания или продължителна суша, също не е годно за съхранение.

Как да се прибира гроздето, когато е с цел по-дълго съхраняване.

Трябва да се бере добре узряло след период от почти 3-4 дни хубаво време.

Зърната да се пазят от нараняване и особено от изтриване на восъчния налеп.

Средните и късни сортове се съхраняват по-дълго. В зависимост от периода на съхранение гроздето може да бъде: с дълъг срок на годност, със среден, с къс.

Оптималната температура за съхранение е от 0 до +7 градуса. При такива условия плодовете могат да останат свежи в продължение от няколко седмици до няколко месеца.

В хладилника при температура от -1 до +2 градуса изтрайват до няколко седмици, при условие че преди това са отстранени развалените зърна.

При мерак за по-дълго опазване в избата - дезинфектирайте я с варно мляко и я напушете със сяра.

Срок на годност

В хладилника -за 2-3 седмици

Във фризера- за 6-9 месеца

На лозата/за вякои сортове/ - до 3-4 месеца

На тел в избата - до 3 месеца

На един-два слоя в дървени стърготинив подходяща изба - до 2 месеца