България се справя прекрасно и следва стриктно мерките за борба с африканската чума по свинете (АЧС), каза европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. София е домакин на XIV годишна среща на Постоянната експертна група за африканска чума по свинете в Европа. Тя се провежда по патронажа на Глобалната рамка за трансгранични болести по животните на ФАО и Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Въз основа на резултатите от проведената дискусия, в която участват над 90 експерти от 34 държави, сред които министри и зем.-министри на 6 държави от Балканския полуостров, ще бъда взети решения, които ще са част от изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на АЧС в световен мащаб.
Еврокомисар Андрюкайтис наблегна на факта, че предприеманите мерки срещу АЧС са абсолютно необходими, макар и непопулярни. Но за да се изкорени това опасно за свинете заболяване, е необходимо те да се прилагат от всички - на равнище ферма, оператори, ловци, от цялото общество. И даде за пример Чехия, която успява да се пребори с АЧС и вече е свободна от него.
Генералният директор на OIE Моник Елоа отбеляза необходимостта от развиване на добро сътрудничество и отбеляза, че страните от ЕС имат добри резултати в борбата срещу АЧС. Елоа наблегна на факта, че АЧС не е само болест по свинете, а и се отразява върху икономиката на държавите.
Ако ние искаме да имаме национално производство на свинско месо, трябва промяна на условията и средата в посока повишаване на мерките на биосигурност, наблегна министър Десислава Танева. И уточни, че вече работим в нова ситуация и ако искаме да продължим да имаме такъв изключително добър сектор като конкурентоспособност, трябва да продължим с ясното съзнание, че африканската чума по свинете е влязла, че за нея няма лечение и че единствената възможност да продължим това производство е промяна на условията и средата в посока повишаване на мерките на биосигурност.
Министърът обясни, че има създадена работна група с експерти и се комуникира с индустрията и външни експерти.
Подготвят се нови нива на мерки за биосигурност, които ще са по световните стандарти.