Засушаванията подтикват фермерите към културата

За втора поредна година площите със сорго в Европа се увеличават, отчете специалната програма и междупрофесионалната европейска асоциация по въпросите на соргото Sorghum ID.

Цифрите потвърждават увеличаващия се интерес на европейските фермери към тази култура.

При соргото за зърно замерванията на площите показват 174 000 хектара в ЕС, т.е. увеличение с цели 19% в сравнение с 2018 г.

Подобно нарастване има и при фуражното сорго, растежът при което е 18%, а общата площ е стигнала 86 400 хектара.

Засушаването в края на 2018 г.

и началото на 2019 г., навредило на посевите с рапица и пшеница, е подтикнало фермерите да се насочат към алтернативни видове.

Като пролетна култура с ниски нужди от вода соргото бързо се отличи сред другите. Това отчитат във Франция днес, където се наблюдава увеличение от 14% на площите със сорго за зърно и 20% на фуражното сорго. Държавата затвърждава статута си на първи европейски производител.

В Централна Европа също се наблюдава значително увеличение на площите - в Румъния с 19%, в Унгария с внушителните 50%, в Австрия - с 30%.

Високите добиви през 2018 г. и разнообразието на предлаганите вече сортове превръщат соргото в рентабилна култура за производителите, отчита организацията.

В трети страни също се отчита подобна тенденция. В Украйна площите със сорго за зърно нарастват с повече от 25% и достигат 54 000 хектара.

В Русия тенденцията също е за увеличение въпреки липсата на напълно достоверни данни.

Успоредно с увеличаването на площите, производството също би следвало да отчете значителен ръст, макар да е твърде рано за точна оценка, казват от асоциацията.

Експертите й отбелязват, че

климатичните условия са по-скоро благоприятни

за доброто развитие на соргото в Източна и Централна Европа.

Изводите ще бъдат направени в края на кампанията, за да се установят балансите на производството на територията на континента, казва Charles-Antoine Courtois, отговорник за развитието на програмата.

Повече интересни неща за "камилата на растителните видове" четете във в."Български фермер" в понеделник - 16 септември.