Продукти: 100 г шоколад (млечен или натурален), 3 яйца + 2 жълтъка, 70 г захар, 150 г масло, 2 ч.л. бакпулвер, 100-150 г брашно
За сиропа: 100 г захар, 50 мл вода, 50 мл ликьор (Бейлис) или ром
Крем: 2 белтъка, 100 г захар, 350 г варено кондензирано мляко, 150 г масло
Приготвяне: Прави се целувчена смес - Разбийте белтъците с щипка сол. Добавете захарта. Разбийте до получаването на твърда пяна.
Покрийте тавата за печене с хартия (или намажете с малко масло). С помощта на лъжица или шприц направете целувките с размер 1-1,5 cм. Сложете в предварително загрята до 100 градуса фурна. Изсушете в продължение на 1 час.
За блата разтопете шоколада на водна баня. Разбийте яйцата и жълтъците със захарта. Добавете омекналото масло и разбъркайте. Добавете шоколада и отново разбъркайте. Следват бакпулверът и брашното. Трябва да се получи не много гъсто кексово тесто. Изсипете в тортена форма със свалящо се дъно. Най-добре да е с диаметър 26 см. Заравнете тестото. Поставете във фурна, предварително загрята до 180 градуса и печете 20-25 минути. Оставете във формата да изстива.
За сиропа: Поставете водата на котлона и загрейте до кипване. Добавете захарта и варете още 1 минута, докато захарта се разтопи. Свалете от котлона и охладете до стайна температура. Прибавете ликьора и разбъркайте.
За приготвянето на крема разбийте кондензираното мляко с мекото масло. Добавете натрошените целувки (за украса може да оставите 6-8). Разбъркайте внимателно.
Готовата торта се разрязва хоризонтално на 2 части и се напоява със сиропа. Върнете единия блат в тортената форма и го покрийте с крема. Поставете отгоре и втория блат и отново покрийте с крем.
Оставете в хладилника за 5-7 часа.
Украсете готовата торта по ваш вкус.
Коментари