Продукти за 4 порции: 150 г сух дребен боб (390 г варен), 60-75 г орехи (на вкус), 1 ч.л. сол, 2-4 ч.л. винен или балсамов оцет (на вкус, в зависимост от вида на оцета), 40-50 г растително масло, 40-60 г пресен кориандър или естрагон.

Приготвяне: За приготвянето на тази салата изберете пресни ароматни подправки по ваш вкус - естрагон или кориандър. Нужно е предварително на накиснете орехите и стария фасул. Най-добре е това да стане за 8-12 часа, като от време на време сменяте водата. Накисването подобрява усвояването им, а за боба - намалява времето за готвене. Ядките ще бъдат по-меки, а съдържащата се фитиновата киселина в по-голямата си част ще бъде неутрализирана, което е важно за тези, които ядат от тези продукти в големи количества.

На следващата сутрин поставете на котлона съда, в който е киснал боба. Загрейте водата, докато кипне. Изсипете тази вода, заедно с образувалата се пяна и измийте боба със студена вода. Сипете в тенджерата нова чиста вода и отново поставете на котлона. Добавете измития фасул и гответе до омекване. Малко преди края на готвенето, добавете сол. Прехвърлете сварения боб в гевгир, за да изцедите водата и оставете да изстива.

През това време изплакнете предварително накиснатите половинки орехи. Нарежете ги на тънки филийки.

Пригответе зелените подправки. Нарежете кориандъра на ситно. В дълбока купа изсипете охладения боб, орехите и объркайте с нарязаните пресни подправки. Добавете около 0,5 ч.л. сол, растителното масло, избрания оцет и разбъркайте добре.

Сервирайте на масата.