Унгарската национална асоциация на фермерите, отглеждащи порода Мангалица, изнася 70% от произведеното свинско месо.

Азия и САЩ са основните региони, където унгарските свиневъди доставят голяма част от продукцията си, съобщава Будапеща Бизнес Журнал.

Предимството на месото от свинете порода Мангалица е в съдържащите се в него мазнини, които са почти 70% от теглото му.

Съотношението на месото на Мангалица е абсолютна противоположност на другите породи прасета, казва Атила Вее от браншовата асоциация. То е 30% постно месо и 70% мазнини. Ние, унгарците, макар да обичаме да готвим бекон или да ядем филии, намазани с мас, все още не харесваме толкова много тлъсто месо.

Същевременно само ресторантите от най-висок клас по света слагат месото от Мангалица на преден план, докато испанците я купуват като първокласна шунка, обяснява успеха на породата Вее.

Само 30% от произведеното месо от Мангалица остават в Унгария и то се използва при производството на колбаси и бекон. Но копирайки тенденцията в Япония, където свинското от Мангалица се сервира в луксозни ресторанти, унгарските готвачи също започват да приготвят ястия с това месо.

Породата представлява едва 2% в националното производство на свине в Унгария.

Азия харесва свинското месо от Мангалица
Азия харесва свинското месо от Мангалица