Най-често се берат на ръка

Най-напред се обират плодовете от основата на короната, като постепенно се преминава към средната и връхната част. Така тези от вътрешността не се събарят на земята или наранват.

Беритбата се извършва в сухо време, когато плодовете не са мокри, защото се създават условия за загниване.

При орехоплодните видове - орех, бадем, лешник, кестен, най-лесно е беритбата да се извърши чрез стръскване на дървото. Този начин е подходящ и за плодове, които ще се преработват.

Важно е клончетата и клонките да се запазват здрави, без да се чупят, за да могат дърветата да плододават безпроблемно и през следващата година.

Каква е техниката

Ябълковите и крушовите плодове се откъсват, като се обхващат с цялата ръка, повдигат се леко нагоре, а с показалеца се натиска горният край на дръжката в мястото на закрепването за клонката.

Плодовете с къси дръжки се откъсват чрез леко завъртване. Не е желателно притискането на плодовете с пръсти, за да не се набиват, както и дърпането им надолу, за да не се откъснат от дръжките. 

Плодовете се сортират по време на беритбата

Още докато берете, трябва да сортирате плодовете. Така не само пестите време, но и излишното пипане и преместване, което може да ги нарани допълнително.

За целта си осигурете няколко подходящи съда, в които ще поставяте плодовете.

Обикновено продукцията се сортира в три направления. Разбира се, най-здравите и качествени плодове, поставете в касетки, които ще подредите направо в мястото за съхранение.

Плодовете, които са механично повредени, но без пресни рани, също отделете, за да ги използвате по-рано. Тях също поставете в хранилището.

Наранените при беритбата направо отнесете в кухнята, където веднага да ги използвате.

Най-подходящи условия за домашно съхранение

Температурата да е между 0 и 1°C

Най-подходящи за съхраняване на плодовете от ябълки, круши и дюли при домашни условия, са помещенията с температура от 0 до 12 градуса и относителна влажност на въздуха 75-90%.

За целта се използват избени помещения, килери, приземни стаи със северно изложение.

Основното условие, за да могат плодовете да се запазят максимално дълго, е помещението да се проветрява добре. Правилото е през есента прозорците да се отварят през нощта и да се затварят през деня, а през зимата обратно, за да не замръзнат плодовете.

Как да наредите плодовете

Може да наредите плодовете в касетките, но плодовете вътре да не са на много редове, а най-добре е да са единични. Съдовете се поставят на около 30 см от стените на помещението и не по-високо от 50 см до тавана.

Плодовете могат да се наредят и направо на стелажите.

Периодично се извършва преглед, като загнилите плодовете се отстраняват.