Цената на картофите в Европа достигна рекордно ниво, поради необичайната жега в централната и южната част на региона.

Подобна ситуация се наблюдаваше миналата година, когато сушата унищожи 12% от реколтата.

Производителите във Франция, Холандия и Германия вече отчитат намаляване обема на реколтата.

Отглеждането на картофи в Испания не беше засегнато толкова от сушата и поради увеличаващите се цени на външните пазари, износителите от страната значително увеличиха доставките за други страни.

Всичко това доведе до намаляване на предлагането и почти удвояване на цените. Освен това повишаването на цените се отбелязва не само на пазара на едро, но и на дребно.

Най-значителните загуби са за преработвателите.

„ Ние купуваме картофи на цена, която е два пъти по-висока от нормалното. Сега един килограм картофи струва 0,58 евро, въпреки че обикновено плащахме 0,3 евро ", каза Джулиан Рубира, генерален мениджър на фабриката за чипс Doruel във Виларкемадо в провинция Теруел в Испания.

Според ръководителя на обединението Alianza Agroalimentaria Aragonesa (UAGA) Tonyo Rome, сушата е довела до намаляване на добива с около 20%, което заедно с общото понижение на качеството на продукта, предизвиква рязко повишаване на цените.

Преди месец и половина цената на един тон картофи в Мурсия и Андалусия /Испания/се увеличи от 180-200 евро на 400 евро. Но наскоро на пазара се появиха картофи от Кастилия-Леоне, което позволи да се намалят цените до 300 евро.

Пазарната нестабилност в сектора е основната причина много производители да напуснат бизнеса. Всъщност страната намали обработващата площ от 200 хил. ха на 70 хил. ха.

„ Преди няколко години много картофи се продаваха по 80 евро на тон с производствена цена от 120 евро “, добави Джулиан Рубира.

Участниците на пазара отбелязват, че средната цена на картофите за крайния клиент се е увеличила до 1 евро за кг, докато преди това обикновено е била около 0,34 евро за кг.

                                            По материали на elperiodicodearagon