Един от плюсовете - процесите по прибиране и приготвяне са механизирани в по-голяма степен, споделя Харалд Ницке, ръководител на ферма “Рамин” в Мекленбург - Западна Померания

Германският фермер предоставя данните за фермата. Така колегите му ще добият представа при какви условия произвежда и осигурява фуража за млекодайните и месодайните си животни:

Надморска височина на фермата: 13 м.

Средногодишни валежи: 530 мм, суша преди лятото.

Обща площ на фермата: 3,300 ха, тревна площ 600 ха

Млечни крави: 610 (производителност на млякото: 10,100 кг/крава с показатели 3,4% суров протеин, 4% мазнини.

Състав на основна дажба (млечни крави): 60% царевичен силаж, 40% тревен силаж

Дневно наддаване на тегло от породите за угояване - 1350 г/ден

Състав на основна дажба (говеда месодайно направление): 67% царевичен силаж, 33% тревен силаж

500 kW биогазова инсталация, допълнително 600 kW инсталация за производство на биогаз (70-80% каша, 30% царевица и трева)

Качество на силажна трева: 6,2-6,3 MJ NEL (разрез), допълнителни разфасовки: 5-5,7 MJ NEL

Контрол на пасищата от официалния Институт за пасищата Landesforschung в Мекленбург-Предна Померания и Университета на Стетин (Полша).

Според германския фермер успешното управление на пасищата е възможно, когато го правите толкова интензивно колкото обработващият фермер се грижи за производството на зърнени култури. Предпоставка е висококачествената трева, която дава високи добиви на сухо вещество и много добро качество на силажа. Това е единственият начин за постигане на високо производство на мляко и високи дневни наддавания при угояване на биците. Производството на тревния силаж за фермера е от голямо значение, защото с него не захранват само млечните крави, но по същия начин го използват и за биците. Освен това значението на тревния силаж за втората им планирана биогазова инсталация също ще се увеличи.

Интензивното използване на пасища дава безплатна допълнителна земя за обработваемо земеделие. Всеки хектар, на който не произвеждат храна за животните, е "безплатен" за производство на пшеница, рапица и други култури с висок брутен марж. Това е истинска двойна полза, която често не се прилага и използва.

Тревната площ се подновява на всеки 7-8 години

За производството на силаж първоначално работят с т.нар. раминова смеска, която е специално разработена за фермата. А благодарение на високото съдържание на ливадна власатка и тимотейка тревата е много подходящ за рязане, което изключително много улеснява обработката.

Втората задача е качествено приготвеният сенаж. Той е хранителен високоенергиен фураж за едър рогат добитък и за овце.

Има редица предимства пред изхранването на сено

В него се запазват максимално хранителните вещества, тъй като се намаляват загубите:

1) оронване на листата;

2) намалява се загубата на протеин;

3) поддържа се по-висока масленост на млякото;

4) процесите по прибиране и приготвяне на сенажа могат да се механизират в по-голяма степен.

5) И не на последно място заготовката на сенажа зависи по-малко от климатичните условия, отколкото тази на сеното.

По хранителност сенажът прилича на изходната зелена маса. Приготвя се от всички видове растения, които се поддават на повяхване (независимо от съдържанието на захар в тях). Но най-подходящи за приготвяне на сенаж са:

люцерна;

детелина;

високобелтъчните бобови треви;

грахово-овесени смеси и др.

Качеството на сенажа се определя не по-рано от 30-45 дни след залагането му. Преценката се прави по опредeлени критерии:

сенажът трябва да е ароматен, с леко фруктово ухание;

цветът му трябва да е зелен или сламено жълт;

влажността на сенажа не трябва да е над 55%;

съдържание на свободни мастни киселини в сенажа - до 1,5% от сухото вещество;

съдържание на сухо вещество - до 40-45%;

съдържание на каротин в сенажа - 50 мг/кг и повече;

съдържание на влакнини - 20% и по-малко;

съдържание на органични киселини: маслена - 0%, винена - 40%, млечна - 60%;

киселинност - рН 4,8-5,2;

калций в сухото вещество - от 1,5%;

кръмни единици в сенажа - 0,33-0,35.

При сенажа фуражът се реже точно както, ако се прави на сено, но се балира при влажност по-висока от 18-20%. Целта е да се постигне влажност от 45-50%. При влажност над 65%, качеството на фуража и съдържанието на суха маса рязко намалява. А при балиране с недостатъчна влажност се стига до намаляване на ферментацията и увеличава шансовете за мухлясване.

При избора на найлон за опаковане на балата е добре да се използва линеен полиетилен с ниска плътност и дебелина около 25 микрона. По време на балирането найлонът се разтяга. Така се увеличава способността за прилепване и да се образува добро уплътнение.

При балирането дебелината има важно значение. Броят пластове, които ще се използват, зависи от качеството, дебелината и плътността на слоевете, като препоръчително е те да са от 5 до 8, с 50% припокриване.

При ниска влажност се препоръчват повече пластове опаковка, както и в случаите, когато опакованата реколта съдържа остри стебла.

Добре е балата да бъде и допълнително опакована

Така се предотвратява излагането на въздух на фуража.

Важно! Използването на канап не е добра практика, защото може да повреди балата на един по-късен етап.

Изключително важно е и балираната реколта да бъде съхранявана правилно.

Така се гарантира, че тя ще запази качествата си, докато бъде използвана за хранене.

Балите трябва да бъдат съхранявани в помещения с ниска влажност, далече от животинска дейност, вредители и гризачи.

Кои са предпочитаните сортове фуражна трева от германските фермери животновъди

При най-важните видове фуражна трева, както и при фуражните бобови култури с малки посеви, се извършва екстензивно развъждане и тестване.

Основните видове са

многогодишен райграс;

италиански и едногодишен райграс;

тимотейка;

ливадна власатка;

висока власатка;

червена власатка;

различни видове детелина.

Развъдчиците на фуражни треви се фокусират върху сортовете с най-високо ниво на добив на сухо вещество

Предпочитат се сортове, устойчиви на болести, зимна издръжливост, плътност на пасищата, пролетен или есенен растеж и устойчивост на засушаване.

Все по-голямо внимание се отделя и на производството на биомаса и биоенергия - растящ пазар в цяла Европа.

Сенажът добива широка популярност като ефективен метод за производство на висококачествен фураж в сравнение с обикновеното сушене
Сенажът добива широка популярност като ефективен метод за производство на висококачествен фураж в сравнение с обикновеното сушене
В последно време и сенажът се балира, но това става при стриктно спазване на оптимални параметри на влажност, плътност и херметизация на найлона за опаковане на балата
В последно време и сенажът се балира, но това става при стриктно спазване на оптимални параметри на влажност, плътност и херметизация на найлона за опаковане на балата
Изключително важно е и балираната реколта да бъде съхранявана правилно. Така се гарантира, че тя ще запази качествата си, докато бъде използвана за хранене
Изключително важно е и балираната реколта да бъде съхранявана правилно. Така се гарантира, че тя ще запази качествата си, докато бъде използвана за хранене