Имам 100 л първак, да го прибавя ли като варя ракия

17 август 2019
В лозята и под асмата / Полезни съвети
54018
Няма снимка
Домашните майстори на ракия са изобретателни, изпробват различни домашни технологии, но при всички тези проби е важно да не нарушавата правилата
1 2
 

Пита Марин Маринов от Стара Загора

Отговор:

Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия.

Той съдържа лесно летливи съединеня, които кипят при по-ниска температура.

Основен дял от тях се пада на метиловия алкохол, който кипи при температура 65 градуса С.

Заедно с метила, първакът съдържа още етилов алкохол, естери, алдехиди, ацетали и висши алкохоли, които му придават силно паарлив вкус и остра неприятна миризма.

Много пъти сме препоръчвали, както и специалистите го правят, задължително да се отделя при еднократна десетилация.

На практика обаче неофициално той се влага в казана при следващата дестилация и тога го правят почти всички.

Читателят ни обаче, който задава въпроса, е събрал голямо количество, затова е по-добре да го прибави в казана на 2-3 пъти.

А занапред гда го влага във всеки следващ казан, защото ще е малко количество, но да не го събира.

Внимание!

Не забравяйте, че в сезона за варене на ракия, започват да се увеличават случаите на отравяния с изключително опасния метилов алкохол. Това не е случайно.

Да напомним, че метиловият алкохол е свръхтоксичен.

Дори употребата на едва 10-15 мл от него може да доведе до трайна загуба на зрението.

Запомнете, че...

Факторите при производството на домашния алкохол, които могат да доведат до най-страшното, са няколко.

Сред тях са лошите хигиенни условия на казаните, неотделянето на костилките и изгнилите плодове, невъзможността да се отдели метанолът или занемаряването на това. Още:

Стари казани, преправяни от бойлери

които не са почистени добре, водят до натравяне.

Варенето на плодове с костилките пренася циановодородна киселина, която може да води до натравяне.

Влагането на изгнили плодове, стари компоти и сладка в ракията, също предизвиква отделянето на опасно количество метанол.

Когато не се премахва първакът, е опасно, съдържа висока концентрация на метанол. 

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Като индикаторно растение тя показва задават ли се брашнеста мана, сиво гниене или акари Масово на италианските и френските лозя в началото на лозовите редове има розов храст. Срещаме го вече и у нас

0

При склонните към изресяване десертни сортове задължително се извършва прищипване. Ако забележите изресяване и при други сортове, напълно възможно при неблагоприятни условия

0

Започва интензивна растителна защита за опазване на лозята от основните болести и неприятели През настъпващия месец е много важно да успеем да предпазим лозовите насаждения от болести и неприятели -

0

Неотменна грижа за лозето през май е филизенето. То изиграва ролята на допълнителна резитба, поливане, подхранване и е част от борбата с маната и другите болести и неприятели

0

Премахването на излишните леторасти от главината рано напролет е зелената операция филизене, която предстои. Това е от най-важните пролетно-летни мероприятия

Последни новини
0

Случва се градината да е създадена по всички правила, но липсва нещо за цялостната хармония. Опитайте се да промените картината с помощта на акценти - ярки и запомнящи се детайли

0

Основните грижи при отглеждане на градинският фасул включват окопаване, поливане, а при нужда и пръскания срещу някои вредители. Първото окопаване на фасула се извършва

0

Народното събрание ще разгледа окончателно Закона за храните, който за първи път регламентира онлайн търговията при хранителните продукти. Завишаване на санкциите за производителите при установени

0

Ситният размер на градушката и по-голямото количество дават визуална картина все едно е валяло сняг. Но тя няма силата и енергията да наруши целостта на растенията

0

В по-добрите полета растенията може да развият потенциала си * В Добруджа, за съжаление, сушата ще редуцира значително добивите Ваня Велинска Какво е състоянието на есенниците в страната

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният шампион по бокс Тайсън Фюри е получил оферта да се бие с легендата Майк Тайсън, призна самият той. Фюри, който е кръстен на Майк, дори се съгласил веднага. "Но, ако трябва да съм честен, едва ли ще се стигне до този мач", каза Фюри. 53-годишият Майк категорично смята, че ще се завърне на ринга. Все още обаче няма съперник за първия мач

“Отговорите” на Дора Христова на отвореното писмо до вестник “24 часа” от народната певица Олга Борисова, както и на наши коментари по темата са жалък и несполучлив опит за прикриване на вина, страх и бягство от отговорност. Изявленията ни не са никаква “атака” срещу хора, а срещу едноличната регистрация и последвалата от нея узурпация на името

Намаляването на ДДС не гарантира ниски цени за крайния потребител, а стабилизиране за даден сектор, настоя в Сутрешния блок на БНТ д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ. "Винаги сме дължали на единната ставка на ДДС-то, но ресторантьорството пострада много в тази криза. Намаляването на данъка е обвързано с увеличаване на минималните