Имам 100 л първак, да го прибавя ли като варя ракия

17 август 2019
В лозята и под асмата / Полезни съвети
37980
Няма снимка
Домашните майстори на ракия са изобретателни, изпробват различни домашни технологии, но при всички тези проби е важно да не нарушавата правилата
1 2
 

Пита Марин Маринов от Стара Загора

Отговор:

Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия.

Той съдържа лесно летливи съединеня, които кипят при по-ниска температура.

Основен дял от тях се пада на метиловия алкохол, който кипи при температура 65 градуса С.

Заедно с метила, първакът съдържа още етилов алкохол, естери, алдехиди, ацетали и висши алкохоли, които му придават силно паарлив вкус и остра неприятна миризма.

Много пъти сме препоръчвали, както и специалистите го правят, задължително да се отделя при еднократна десетилация.

На практика обаче неофициално той се влага в казана при следващата дестилация и тога го правят почти всички.

Читателят ни обаче, който задава въпроса, е събрал голямо количество, затова е по-добре да го прибави в казана на 2-3 пъти.

А занапред гда го влага във всеки следващ казан, защото ще е малко количество, но да не го събира.

Внимание!

Не забравяйте, че в сезона за варене на ракия, започват да се увеличават случаите на отравяния с изключително опасния метилов алкохол. Това не е случайно.

Да напомним, че метиловият алкохол е свръхтоксичен.

Дори употребата на едва 10-15 мл от него може да доведе до трайна загуба на зрението.

Запомнете, че...

Факторите при производството на домашния алкохол, които могат да доведат до най-страшното, са няколко.

Сред тях са лошите хигиенни условия на казаните, неотделянето на костилките и изгнилите плодове, невъзможността да се отдели метанолът или занемаряването на това. Още:

Стари казани, преправяни от бойлери

които не са почистени добре, водят до натравяне.

Варенето на плодове с костилките пренася циановодородна киселина, която може да води до натравяне.

Влагането на изгнили плодове, стари компоти и сладка в ракията, също предизвиква отделянето на опасно количество метанол.

Когато не се премахва първакът, е опасно, съдържа висока концентрация на метанол. 

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

0

Всички новообразувани части на лозата в активен растеж са чувствителни към нападение от черно гниене Научете симптомите по листата Те са кремаво оцветени петна

0

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

0

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

0

Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем. Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер,

Последни новини
0

С настъпването на зимата на семейства, останали без храна в централната част на гнездата, вместо твърда храна трябва да им се дават пити с мед. За тази цел трябва да се преразпределят медовите запаси

0

Над 10 000 са поставените кръстове през месец октомври в страната. Кампанията стигна и до Литва, където хиляди производители са забили същите такива, съобщава Агрархойте

0

България, Кипър, Чехия, Унгария, Полша и Румъния призовават в Регламента за преходните правила на ОСП да се включи възможността за прилагане на Преходната национална помощ

0

Преди четири дни недалеч от германско-полската граница е открит вирусът на африканска чума по свинете (АЧС) в труп на дива свиня, съобщи Полската ветеринарна служба

0

Списъкът включва продуктите, които трябва да присъстват в менюто на всеки човек с това заболяване. Експертите препоръчват да добавите към вашата диета пъстърва, сардини и скумрия

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изпълкомът на БФС ще се събере на заседание на 28 ноември. Срещата е с начален час 15:00 часа. Както "24 часа" писа, тогава футболните шефове ще насрочат дата за извънредния конгрес на

Двама българи, мъж и жена, са били преследвани няколко часа от гръцката полиция. Полицаите ги засекли да обират камион до Катерини, подали сигнал за арест, но българите се качили в личната си кола, направили опит да прегазят униформените и с много висока скорост се насочили към границата. Те изоставили колата до граничния пункт "Промахон" и

Инспекцията по труда изготви видеоклип за предоставяне на информация на търсещите работа за ползите от декларирания труд и на какво следва да обърнат внимание преди заминаване на работа в чужбина, за да се минимизира рискът от полагане на недеклариран труд или от попадане в схеми за трудова експлоатация. Това съобщиха от пресцентъра на ГИТ