Пита Марин Маринов от Стара Загора
Отговор:
Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия.
Той съдържа лесно летливи съединеня, които кипят при по-ниска температура.
Основен дял от тях се пада на метиловия алкохол, който кипи при температура 65 градуса С.
Заедно с метила, първакът съдържа още етилов алкохол, естери, алдехиди, ацетали и висши алкохоли, които му придават силно паарлив вкус и остра неприятна миризма.
Много пъти сме препоръчвали, както и специалистите го правят, задължително да се отделя при еднократна десетилация.
На практика обаче неофициално той се влага в казана при следващата дестилация и тога го правят почти всички.
Читателят ни обаче, който задава въпроса, е събрал голямо количество, затова е по-добре да го прибави в казана на 2-3 пъти.
А занапред гда го влага във всеки следващ казан, защото ще е малко количество, но да не го събира.
Внимание!
Не забравяйте, че в сезона за варене на ракия, започват да се увеличават случаите на отравяния с изключително опасния метилов алкохол. Това не е случайно.
Да напомним, че метиловият алкохол е свръхтоксичен.
Дори употребата на едва 10-15 мл от него може да доведе до трайна загуба на зрението.
Запомнете, че...
Факторите при производството на домашния алкохол, които могат да доведат до най-страшното, са няколко.
Сред тях са лошите хигиенни условия на казаните, неотделянето на костилките и изгнилите плодове, невъзможността да се отдели метанолът или занемаряването на това. Още:
Стари казани, преправяни от бойлери
които не са почистени добре, водят до натравяне.
Варенето на плодове с костилките пренася циановодородна киселина, която може да води до натравяне.
Влагането на изгнили плодове, стари компоти и сладка в ракията, също предизвиква отделянето на опасно количество метанол.
Когато не се премахва първакът, е опасно, съдържа висока концентрация на метанол.
Коментари