Чудно бързо сладко от грозде

15 август 2019
Кулинария
9135
1 2 3 4 5 6 7
 

Става и от зелен, и от узрял плод

Гроздето е нещо много вкусно за пряка консумация, но от него се получават и страхотни сладка и мармалади.

Те могат да се произведат както от сортове грозде с едри и месести зърна и достатъчно здрава обвивка, така и от по-дребни и киселеещи.

Има само едно правило, което трябва да се спазва.

Чепките не трябва да са загнили или много изсъхнали

След като се откъснат зърната от тях, се измиват добре, което е известно, но го напомняме, защото пръсканията по принцип на лозите и асмите никога не са малко.

Сладкото може да се направи по два начина - или със захарен сироп, или със сварен гроздов сок.

За приготвянето на захарен сироп:

На един килограм грозде се слагат 1 кг захар и 1 чаена чаша вода.

Първо водата леко се загрява, разтваря се в нея захарта, след това се добавят зърната грозде.

Оставя се да престои около половин час и се кипва на слаб огън. По време на варенето от повърхността е добре да се премахва пяната заедно с изплувалите семенца, макар че някои домакини предпочитат да не го правят, защото ставало по-естествено.

Преди да се свали от огъня, се добавят една чаена лъжичка лимонтузу и една ванилия /тя е по избор/.

Налива се буркани, когато изстине.

Вторият начин

Гроздовите зърна се заливат с много топъл, но не врял захарен сироп.

На 1 кг грозде се слагат 600 г захар и 600 г вода. Така зърната трябва да престоят 8-9 часа.

Добавят се 200 г захар и се кипва за десет минути. Сладкото престоява още осем часа и отново се добавят 200 г захар, и пак се вари, вече до готовност.

Проверява се, като капка от горещото сладко се капне в чиния и не се разтече. После се налива горещо в буркани.

Съвет: Когато се прави от зелено грозде да се добавят няколко листа от вишнево дърво, запазват зеления цвят.

С гроздов сок сладкото става много вкусно, а зърната - прозрачни

При тази рецепта 1 кг зърна то се заливат с 1 литър гроздов сок.

Добавят се 400 грама захар и се вари, пак докато една капка от сладкото не се разтича в чиния.

Още от Кулинария
0

Това е най-лесната рецепта за сладко от сливи. При нея не се налага продължително варене на плодовете или мъчително и досадно претриване през цедка. Получава се доста гъсто, и много вкусно сладко

0

Тортата "Панчо" е много популярен и невероятно вкусен десерт. Приготвя се лесно и в същото време изглежда много празнично. Много е лека и сочна, заради заквасената сметана

0

1. Доматен сос Подходящ за барбекю и шишчета (най-добре за свинско и телешко месо). Рецепта: 1 литър доматен сок с пулпата (доматено пюре или пасирани домати)

0

Крушата е много вкусен и изключително здравословен плод. Сочната узряла круша съдържа голямо количество витамини, пектин, фибри, танини. По време на консервиране повечето от тези вещества остават в

0

Продукти: 500 г телешко месо, 300 г пресни гъби, 2 глави лук, 150 г холандско сирене, 125 г трапезна майонеза, млян черен пипер, сол Приготвяне: Измийте пресните гъби и ги сложете в тенджера с

Последни новини
0

Това е най-добрият начин за подхранване на пчелните семейства. За тази цел в подходящ съд се смесва 8% течен, нектарен мед (от здрави семейства) с 20% мека вода (дъждовна

0

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно.

0

Според тях от фонда е създаден хаос с наредбите, по които се избират доставчици по програмите „Училищен плод“ и „Мляко“, пише БНР. Двете програми имат осигурено европейско финансиране и битката за

0

Максимално постижимата плътност без риск от разкъсване на бали, намаленото замърсяване на фуражите за животни и елиминирането на остатъци от канап, останали на балата или на полето

0

Количеството на меда се определя най – точно чрез претегляне на всяка пита с ръчно пружинно кантарче или се преценява окомерно. Когато количеството на храната е недостатъчно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Още не съм видяла случай консерватория да създаде готов певец, казва оперната прима - Госпожо Кабаиванска, позволете първо да ви честитя наградата “Мария Калас”, която ви връчиха наскоро в Италия. - Благодаря. Хубава награда, защото става дума за един връх в оперното изкуство, какъвто беше Калас. - Но вие сте в момента единствената българска

Израелски учени реконструираха скелета на праисторически човек по ДНК, намерена в пръста на 13-годишно момиче, починало преди 70 000 години, съобщиха световните информационни агенции. За денисовците - древни сродници на неандерталците, е известно малко. Съществуването им стана ясно неотдавна. Първите свидетелства за тях бяха открити през 2008 г

Георги Икономов ще поиска доверието на съгражданите си за трети път с постигнатото през последните 8 г. - най-голямото е превръщането на града в целогодишна туристическа дестинация Люспи на управляващата партия правят инициативен комитет в подкрепа на независимия кандидат Иван Кадев, зад когото застават БСП, “Воля”