Става и от зелен, и от узрял плод

Гроздето е нещо много вкусно за пряка консумация, но от него се получават и страхотни сладка и мармалади.

Те могат да се произведат както от сортове грозде с едри и месести зърна и достатъчно здрава обвивка, така и от по-дребни и киселеещи.

Има само едно правило, което трябва да се спазва.

Чепките не трябва да са загнили или много изсъхнали

След като се откъснат зърната от тях, се измиват добре, което е известно, но го напомняме, защото пръсканията по принцип на лозите и асмите никога не са малко.

Сладкото може да се направи по два начина - или със захарен сироп, или със сварен гроздов сок.

За приготвянето на захарен сироп:

На един килограм грозде се слагат 1 кг захар и 1 чаена чаша вода.

Първо водата леко се загрява, разтваря се в нея захарта, след това се добавят зърната грозде.

Оставя се да престои около половин час и се кипва на слаб огън. По време на варенето от повърхността е добре да се премахва пяната заедно с изплувалите семенца, макар че някои домакини предпочитат да не го правят, защото ставало по-естествено.

Преди да се свали от огъня, се добавят една чаена лъжичка лимонтузу и една ванилия /тя е по избор/.

Налива се буркани, когато изстине.

Вторият начин

Гроздовите зърна се заливат с много топъл, но не врял захарен сироп.

На 1 кг грозде се слагат 600 г захар и 600 г вода. Така зърната трябва да престоят 8-9 часа.

Добавят се 200 г захар и се кипва за десет минути. Сладкото престоява още осем часа и отново се добавят 200 г захар, и пак се вари, вече до готовност.

Проверява се, като капка от горещото сладко се капне в чиния и не се разтече. После се налива горещо в буркани.

Съвет: Когато се прави от зелено грозде да се добавят няколко листа от вишнево дърво, запазват зеления цвят.

С гроздов сок сладкото става много вкусно, а зърната - прозрачни

При тази рецепта 1 кг зърна то се заливат с 1 литър гроздов сок.

Добавят се 400 грама захар и се вари, пак докато една капка от сладкото не се разтича в чиния.