Краставиците могат да се приготвят по всякакъв начин - кисели, леко осолени, мариновани. Универсален продукт! Днес ви предлагаме няколко рецепти за салати с краставици за зимата. Сред тях определено ще има такава, която ще ви хареса!

1. "Петминутка"

За да останат краставичките хрупкави, накиснете ги предварително в студена вода за няколко часа.

Продукти: 2 кг краставици, 1 връзка свежи зелени подправки, 5 скилидки чесън, 3 суп. лъж. захар, 1,5 суп. лъж. сол, 7 суп. лъж. оцет, 12 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Нарежете краставиците на половинки, а зелените подправки на ситно, заедно с чесъна. Добавете останалите съставки, разбъркайте и оставете салатата да престои 3 часа. Вари се около 7 минути и се разсипва в буркани.

2. Със зелени подправки

Експериментирайте с различни комбинации от подправки.

Съставки: 1 кг краставици, 0,5 връзки копър, магданоз и кориандър, 5 скилидки чесън, 30 г сол, 100 г захар, 1 суп. лъж. оцет, 0,5 чаши растително масло, подправки.

Приготвяне: Нарежете краставиците на шайби, а чесъна - на филийки. Накълцайте зелените подправки и ги смесете с останалите съставки, оставете за 3 часа. Готовата салата сложете в буркани.

3. С лук

Ще ви трябват: 5 кг краставици, 500 г лук, 1 връзка копър, 500 мл растително масло, 5 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. сол, 100 мл оцет, подправки.

Приготвяне: Нарежете краставиците на филийки, а лука - на тънки пера. Добавете нарязаните зеленчуци, разбъркайте и оставете за половин час. Задушете краставиците в олио с подправки, захар и сол, докато цветът се промени. Добавете оцет, разбъркайте и навийте на руло.

4. С моркови

Перфектното допълнение към всяко основно ястие.

Продукти: 5 кг краставици, 1 кг лук, 1 кг моркови, 1 чаша растително масло, 1 чаша оцет, 4 суп. лъж. сол, 0,5 чаши захар, подправки.

Приготвяне: Нарежете краставиците на филийки, лука - на полумесеци, а морковите - настържете. Смесете зеленчуците, добавете останалите съставки и оставете за 3 часа. Разсипете салатата в буркани.

5. Със зеле

Приготвя се само за няколко минути!

Ще ви трябват: 300 г краставици, 400 г зеле, по 100 г лук и моркови, 10 мл оцет, 0,5 суп. лъж. сол, 1 суп. лъж. захар, 60 мл растително масло.

Приготвяне: Зелето се накълцва, а останалите зеленчуци се нарязват на малки кубчета. Разбъркайте всичко, добавете останалите съставки и задушете за 5-7 минути, след което сложете салатата в бурканите.

6. С царевица

Универсална салата, която може да се сервира или използва в пълнеж.

Съставки: 500 г краставици, 900 г царевица, 900 г домати, 3 чушки, 1 глава лук, 2 чаши ябълков оцет, 1 чаша захар, 1 суп. лъж. сол, подправки.

Приготвяне: Сварете царевицата и нарежете зърната с нож. Останалите зеленчуци се нарязват на ситно и се заливат с царевичния бульон. Добавете оцет и подправки, сварете всичко заедно за около час на минимален огън и навийте на руло.

7. С грах

Яжте го по този начин или го използвайте за овкусяване!

Ще са ви нужни: 12 краставици, 1 чаша грах, 1 литър вода, 2 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, 2 суп. лъж. оцет, 4 скилидки чесън, зелени билки, подправки.

Приготвяне: Нарежете краставиците на големи кубчета, сварете граха за 10 минути и ги сложете в буркани. Добавете чесън, билки и подправки, залейте с вряла вода и оставете за 10 минути. Изцедете водата, прибавете към нея оцет, захар и сол и оставете да заври. Добавете я към зеленчуците и затворете бурканите.

8. Със зелен фасул

Оригинална салата за зимата, която определено ще ви хареса.

Продукти: 2 кг краставици, 2 кг зелен фасул, 1 кг лук, 200 мл оцет, 100 мл растително масло, 2 чаши захар, 4 с.л. сол, 200 мл доматен сос, подправки.

Приготвяне: Нарежете боба и го сварете за 15 минути. Нарежете краставиците на филийки, а лука – на полумесеци. Смесете всички съставки за марината, разредете с вода, разбъркайте добре и залейте салатата. Оставете за 4 часа и прехвърлете в буркани.

9. С домати

Най-класическата зимна рецепта.

Ще ви трябват: 1 кг краставици, 1 кг домати, 400 г лук, билки, подправки, 10 суп. лъж. захар, 5 суп. лъж. сол, 15 суп. лъж. растително масло, 10 суп. лъж. оцет.

Приготвяне: Нарежете всички зеленчуци на филийки, добавете билките и останалите съставки и варете 15 минути, след като заври. Веднага разпределете салатата в буркани и покрийте с останалата течност.

10. С чушки

Съставки: 4 кг краставици, 600 г чушки, 1 кг лук, 1 чаша захар, 4 суп. лъж. сол, 5 скилидки чесън, 0,5 чаши оцет, 0,5 чаши растително масло, 3 литра вода, подправки.

Приготвяне: Нарежете зеленчуците, посолете и оставете за един час, след което изцедете сока и прехвърлете. Смесете отделилия се сок с останалите съставки, сварете маринатата за няколко минути след кипене и полейте с нея салатата. Затворете в буркани.

11. Корейска салата

Ще са ви нужни: 2,5 кг краставици, 2 моркова, 1 глава чесън, 125 мл оцет, 125 мл растително масло, 60 г захар, 1 супена лъжица. сол, подправки.

Приготвяне: Настържете морковите и краставиците на корейско ренде, добавете смачкан чесън и разбъркайте. Добавете всички останали продукти и оставете салатата да се маринова за един ден в хладилника, като разбърквате от време на време. Затворете в буркани.

12. С тиквички

Деликатни, леки и хрупкави.

Продукти: 1 кг краставици, 600 г тиквички, 50 мл оцет, 50 мл растително масло, 5 суп. лъж. кетчуп, 2 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол.

Приготвяне: Нарежете краставиците и тиквичките на приблизително равни полукръгове, добавете кетчуп, захар и сол. Изсипете чаша вода, оставете зеленчуците за един час и след това оставете да къкри с масло за няколко минути. Накрая добавете оцета и сложете салатата в бурканите.

13. С патладжан

Трябва да признаете, че краставиците и патладжаните са доста неочаквана комбинация.

Съставки: 350 г краставици, 700 г патладжан, 700 г домати, 350 г чушки, 150 г лук, 35 мл оцет, 100 мл растително масло, 1,5 суп. лъж. захар, 0,5 суп. лъж. сол.

Приготвяне: Нарежете всички зеленчуци на случаен принцип, а доматите нарязайте в блендер и оставете да заври. Добавете към тях останалите зеленчуци, варете половин час и изсипете олио, оцет и подправки. Задушете салатата за още 15 минути и поставете в бурканите.

14. С чесън

За по-фин послевкус използвайте едра морска сол.

Ще ви трябват: 1 кг краставици, 10 скилидки чесън, 20 г сол, 30 г захар, 40 мл оцет, 40 мл растително масло.

Приготвяне: Нарежете краставиците и наситнете чесъна, после добавете останалите съставки, оставете за 1,5 часа. Разпределете салатата в бурканите с останалата течност и затворете.

15. С люти чушки

За любителите на пикантното.

Ще са ви нужни: 4 кг краставици, по 1 чаша захар, оцет и растително масло, 3 суп.лъж. сол, 2 суп. лъж. горчица на прах, 10 скилидки чесън, 2 люти чушки, подправки.

Приготвяне: Нарежете на ситно краставиците, добавете смачкания чесън, нарязаната люта чушки и останалите съставки. Оставете салатата да се маринова за 4 часа, като разбърквате от време на време. Разсипете в бурканите.

16. С гъби

Използвайте обелени и сварени диви гъби.

Продукти: 1 кг краставици, 2 кг гъби, 2 кг домати, 500 г лук, 3 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. сол, 1 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. оцет.

Приготвяне: Нарежете доматите, лука - на полумесеци, а краставиците - на шайби. Сварете гъбите и леко ги запържете. Задушете зеленчуците за 30 минути. Добавете захар, сол и гъбите и задушавайте още половин час. 10 минути преди края сипете оцета. Разсипете салатата в буркани.

17. С ябълки

Изберете плътни сладко-кисели ябълки.

Съставки: 1 кг краставици, 1 кг ябълки, 1 л вода, 100 г чесън, 300 г копър, 50 г сол и захар, 100 г лук, по 100 мл растително масло и оцет.

Приготвяне: Нарежете краставиците и ябълките на големи парчета, а билките и чесъна - на ситно. Смесете и оставете за 20 минути, след това добавете останалите съставки. Сложете салатата да се маринова в хладилника за още 2 часа, Кипнете за 5 минути и сипете още топлата смес в буркани.

18. С целина

Ще ви трябват: 1 кг краставици, 6 стръка целина, 2 глави лук, връзка магданоз, 1 литър вода, 2 суп .ъжл. захар, 3 суп. лъж. сол, 1 суп. лъж. оцет, подправки.

Приготвяне: Нарежете на ситно всички съставки, посолете, разбъркайте и оставете за половин час. Разпределете зеленчуците в буркани. Сварете водата с оцет, сол и подправки. Марината сипете върху зеленчуците. Затворете бурканите.